Свободно време

Даяна Георгиева - журналистът, който търси добрия пример

Признава, че най-трудното в работата ѝ е сблъсъкът с човешката драма

03.09.2019г. / 15 13ч.
Михаела Лазарова
Даяна Георгиева. Снимка: личен архив

Даяна Георгиева. Снимка: личен архив

Всеки ден те ни информират от малкия екран за най-важните новини. Какво коства на репортерите на Bulgaria ON AIR да покажат различните гледни точки и какви са журналистите извън екрана?

Az-jenata.bg реши да потърси отговорите на тези въпроси от първо лице. Днес ви срещаме с Даяна Георгиева. Тя е сред най-младите журналисти в нюзрума на Bulgaria ON AIR, но вече е открила, че нейната страст са добрите новини, онези, които могат да служат за пример. Преди месец тя разказа историята на шампион по кикбокс, който продава трофея си, за да помогне на свой приятел да проходи отново.

„Истории като тези са трудни за разказване, защото са свързани с лични човешки драми, но положителният край носи удовлетворение“, казва Даяна. Винаги търси положителното в сюжетите, по които работи, може би, защото самата тя се определя като безкраен оптимист. Но достатъчни ли са 60 или 90 секунди, колкото обикновено продължава един репортаж в новинарските емисии, за да разкаже всичко, което иска? 

„Тази минута може да бъде и много, и малко. Това е време, в което можеш да кажеш и покажеш много. И не на последно място - да спечелиш вниманието на зрителите“, споделя Даяна. 

Признава, че най-трудното в работата ѝ е сблъсъкът с човешката драма.

„Аз съм деликатен човек и намесата в личния свят на хората ме натоварва. Затова винаги се опитвам да съм тактична и да обясня на хората, че това ми е работата“. Категорична е, че най-важното в журналистиката е обективността и безпристрастността. Професията я учи на друг ценен урок, който ѝ помага и в житейски план.

„Аз съм много импулсивна - понякога реагирам първосигнално – казвам нещо, без да съм го обмислила. Работата ме научи да не реагирам емоционално, да съм по-сдържана в изразяването на емоции“, казва Даяна. 

Заради любовта си към животните, като малка Даяна иска да стане ветеринарен лекар. Но след като разбира, че това ще ѝ коства много дни и нощи над учебниците по химия и биология, бързо преосмислила решението си. Баща ѝ, който пилотира малък самолет, пък мечтаел дъщеря му да стане пилот. И макар, че записва да учи „Регионално развитие“, а след това и магистратура „Управление на международни проекти“,  винаги се е интересувала от журналистиката, споделя репортерът на Bulgaria ON AIR. Така случайно, преди две години започва стаж в Bulgaria ON AIR.

Все още се шегува, че е избрала телевизията, за да може баба ѝ да я гледа в новините и да ѝ се радва. Всъщност предпочита телевизията пред радиото и пресата заради динамиката.

„Още в началото мислех да се откажа, виждайки колко много труд и подготовка седи зад изработването на един репортаж. Но след като започнах да правя материали, магията на телевизията ме завладя“, признава Даяна.

И днес е категорична, че новините са нейното място. „Понякога съм изморена, защото професията е доста стресираща, но когато се замисля колко различен е всеки ден, си давам сметка, че се занимавам с нещо, което ме прави щастлива“.

Доза ендорфин ѝ носят и пътуванията. Последната ѝ почивка е до Тайланд, където успява да се докосне до екзотична красота и неизчерпаем позитивизъм на местното население. Заради огромната любов на Даяна към животните, което е причина колегите ѝ непрекъснато се шегуват, че е зоо репортер, тя си поставя цел - да посети „Кралството на тигрите“, където да застане очи в очи с красивите диви животни.

Мечтае да посети Япония и е уверена, че има какво да научи от различната култура на Изтока. На Запад, по време на бригада в САЩ, учи един от най-важните си уроци – как да разчита единствено на себе си. „Наистина там се научих да бъда самостоятелна“, признава Даяна. 

Снимки: личен архив

Коментирай
Свободно време