Свободно време

Явор Денчев популяризира забавната наука чрез „България търси талант“

Микробиологът обра овациите на публиката в предаването

10.10.2019г. / 16 28ч.
Мария Дуковска
Явор Денчев. Снимка: bTV

Явор Денчев. Снимка: bTV

Микробиологът Явор Денчев, който превърна сцената на „България търси талант“ в цветна експлозия гостува в студиото на „Преди обед“, за да сподели със зрителите как реагират децата на забавната наука. Той е завършил микробиология в университет в Канада. Работил е в лаборатории в България, Германия и Канада по проекти в областта на имунологията и молекулярната основа на разпространението на патогенни бактерии. Занимава се с растително-тъканни култури и генна експресия. Явор е живото доказателство, че науката може да бъде увлекателна и интересна. Пример за това е представянето му на сцената на „България търси талант“, където направи експеримент с нитроцелулоза, катализатори и водороден прекис и обра овациите на жури и публика.

Самият той сподели с Деси Стоянова, че мотивацията му да участва в шоуто, влязло в рекордите на Гинес, е да покаже на малки и големи, че науката е нещо вълнуващо и част от популярния свят на всеки от нас. Иска да дава крила на децата чрез експерименти. Вярва, че може да ги забавлява не само с приказни герои, но и със задаването на въпроси и откриването на отговори. Това е негова цел от около 4 години, когато започва да работи по научен клас в детска градина. В началото е било трудно за екипа да убедят родителите в ползите му, но в последствие печелят интереса и сърцата на децата.

Явор сподели, че в Канада са го отвели по-големите възможности за образование и практикуване на наука, както и желанието му да прекара време с баща си, който от години работи там. В България пък го е върнала нежната част от семейството му – майка му, баба му, но не на последно място и съпругата му, която е искала да опита живота в Европа. Ученият разказа, че тя е колумбийка, антрополог по образование, но споделя страстта му към бактериите и детските партита.

Коментирай