Свободно време

10 неща, за които не трябва да лъжете

Когато сте наранени

05.11.2019г. / 09 24ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Честността е задължителна част от хармоничните взаимоотношения и макар да го знаем, на всеки се случва понякога да прикрие истинските си мисли и чувства. Разбира се, това е съвсем естествено, но кои са нещата, за които не трябва да лъжем, за да можем да се радваме наистина на хармония както във връзките си с другите, така и със самите себе си?

Когато нямате интерес към някого.

Много често от притеснение да не сме груби и да обидим нечии чувства, не изразяваме ясно собствените си емоции. Като например, когато не харесваме даден човек, който обаче има претенции към нас или желае да бъде в обкръжението ни, или нещо повече. В стремежа си да бъдем учтиви, пропускаме да защитим собствените си желания и усещания. В такива ситуации е редно да се казва истината и да се установят граници, дори и да е болезнено за другата страна. Вие сте по-важни.

Когато сте сгрешили.

В случаите, когато знаете, че не сте прави, недейте да упорствате, а бъдете искрени и си го признайте. Според невропсихолога Хауърд Ранкин, ние сме способни да се заблуждаваме с всевъзможни видове оправдания и защити, но когато го правим, това се отразява на мозъка и нашето съзнание започва да създава механизъм, по който да реагира по същия начин при следващи ситуации. С други думи, когато не сме откровени и не признаваме вината си, ние рискуваме това поведение да стане хронично във времето и да създаде предпоставки за неискрени взаимоотношения в професионалния и личния ни кръг от връзки.

Когато не знаете.

Бъдете честни, когато не знаете нещо, вместо да се преструвате, че разбирате и да рискувате да се злепоставите в бъдеще.

Когато съжалявате.

Важно е да бъдете напълно честни в ситуации, когато осъзнавате, че сте направили нещо нередно и съжалявате. Да кажете „Извинявай“ в такива моменти е ценно не само за отношенията ви с другите, но и за вас самите.

Когато сте наранени.

В ситуация, в която се случва вашите чувства да са наранени е редно да сте искрени и да не го криете. Не прикривайте обидата и болката си, защото така само ще увеличите дистанцията с въпросния човек, а той може дори да не подозира какво ви е причинил.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати