Свободно време

Цвети Радойчева с послание към жените, жертви на домашно насилие

Певицата представи клипа към песента „Изчезни“

20.11.2019г. / 10 58ч.
Михаела Лазарова
Цвети Радойчева. Снимка: Пламен Колев, Хайлайф

Цвети Радойчева. Снимка: Пламен Колев, Хайлайф

Тя е наша приятелка, съседка, непозната, поредната жертва на домашно насилие. Живееща в страх... Всеки ден... Искаме да изкрещим заедно с жертвата на целия свят за помощ.

Днес в рубриката ни „Тя, звездата“ отново ви срещаме с поппевицата Цвети Радойчева. Преди дни талантливата брюнетка представи клипа към авторската си песен „Изчезни“. Това не е поредното поп парче. Това е послание към всички жени. Ето какво разказа Цвети, специално за читателите на Az-jenata.bg

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/xDlKpp6zfm4" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Кога и как се роди идеята за „Изчезни“?

Идеята за песента се роди преди една година. Всичко започна от мое вдъхновение, в резултат на което написах музиката... представях си нежна и лирична балада, но нямаше текст.

Колко време отне написването на текста и музиката?

След едно мое телевизионно интервю с мен в социалната мрежа се свърза великият поет Петър Москов, който сподели симпатиите си към мен като певица и творец, и предложи да направим съвместен проект. В този момент бях сътворила музиката на моята бъдеща балада (чийто текст не знаех какъв ще е, но при всички положения исках да пея за силната жена, която устоява на предателства), така и стана. Изпратих му музиката, а той само за една нощ написа перфектния текст и изпращайки ми го рано сутринта, ми каза „След като го прочетеш, дано не ти загорчи кафето!“ Бях изумена. Това беше моята песен, моят текст, моето послание, което искам да изпратя до публиката, а именно как една жена трябва да бъде силна и да съхрани себе си, дори след физически или психически тормоз.

Всичко се случи доста бързо. Подготвих песента за 3 месеца, тъй като музиката се беше появила в моето съзнание внезапно под въздействието на вдъхновение, след това текстът беше написан за една нощ от Петър Москов. Записах я без нито една поправка, а Алекс Нушев направи перфектния аранжимент отново. Когато вдъхновението дойде при истински творци, музиката се лее.

Какво искаш да кажеш на жените с тази песен?

Точно година преди създаването на парчето, моя близка приятелка беше жертва на домашно насилие и за щастие успя да се отърве и да прекрати тази връзка, след като преживя голям психически тормоз от бившия си мъж. Щом чух текста на Петър Москов си казах... „Аз трябва да посветя песен на тези жени, искам да им вдъхна вяра и кураж чрез изкуството си, и създадох „Изчезни“!“

Искам тази песен да бъде послание към жените, пострадали от домашно насилие, да не се сломяват, да запазят своето аз и своята вътрешна сила и да не позволяват някой друг да разполага с тях. Нека тази песен им даде кураж да споделят повече (ако имат такъв проблем), защото само споделяйки, би било възможно да им се помогне. Премълчаването и потискането на такъв личен и домашен проблем, много пъти води до фатален край. Затова нека имат смелостта навреме да вземат живота си в свои ръце, да отстоят своята значимост и да извоюват личното си щастие.

Какви са отзивите за песента?

Отзивите за песента са прекрасни още от първия момент, в който я изпях на голям форум. „Изчезни“ спечели голямата награда на фестивала BG Music Festival тази година и съм горда, че беше подобаващо оценена, както от журито, така и от многобройните меломани, фенове. Щастлива съм, че именно с моя авторска песен грабнах сърцата на хората и триумфирах на такъв песенен конкурс.

Какво следва оттук нататък за „Изчезни“? Планирали се да бъде част от кампания срещу насилието над жените? Също така в клипа си партнираш с талантливия актьор Александър Димов. Разкажи ни малко повече за снимките, за работата си с него.

Да, видеоклипът получи подкрепата от най-големия дамски клуб „Зонта“ (София) с президент Магдалена Ралчева, чиято основна дейност е да помагат за проблема с домашното насилие и да се борят за правата на жените! Именно с тяхна помощ, създадохме видеоклипа към „Изчезни“, с който казваме „Не на насилието над жени“ и участваме в кампанията „Срещу домашното насилие“ на Zonta Club.

Актьорът Александър Димов се справи страхотно със своята роля на мъж, който се държи арогантно и агресивно с една жена. Не съм имала никакви съмнения за неговата актьорска игра, тъй като е един от най-талантливите, харизматични млади актьори в България. Снимките преминаха с лекота, почти всичко ни се получи от първия път. Така е, когато се работи с истински професионалист като Алекс.

Твоето послание към всички жени, които са жертва на домашно насилие...

Моето лично послание към всички жени, пострадали от домашно насилие е да кажат навреме – „Изчезни!“, за да не загубят душата си!

Снимки: Пламен Колев – Хайлайф

Коментирай