Свободно време

Как да се справите със семейните събирания по празниците

Понякога настроението на трапезата е всичко друго, но не и празнично

24.12.2019г. / 08 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Декемврийските празници са колкото дългоочаквани, толкова и напрягащи. Големите семейни събирания крият щастливи моменти и емоции, но и риск от семейни свади, пререкания, които развалят настроението и помрачават празника. За да избегнете напрежението при такива празнични събирания, вижте какво можете да направите.

Комуникацията е ключова

Ако с партньора си ще посещавате родителите си или неговите за празниците, поговорете предварително за това как се чувствате и какво очаквате от семейното събиране. Разберете какви са семейните традиции, за да избегнете неловки ситуации. Създайте свои традиции и ги споделете със семействата си. Ако нещо ви притеснява, споделяйте без да сте нападателни или прекалено критични. Заложете на искреността.

Как да се справите със злата свекърва по празниците?

Определете своите очаквания

Бъдете реалистични в очакванията си. Така негативните емоции и лошите изненади няма да помрачат празника ви. Познавайки роднините и близките си, знаете какво да очаквате и как да организирате протичането на празника. Споделете със семейството си какво планирате да донесете на празничната вечеря. Това ще ви помогне да се организирате по-добре и да избегнете конфликти, свързани с организацията на празника.

Поделете отговорностите си

Подготовката на празниците е колкото приятен, толкова и напрегнат момент, защото е свързан с организация на времето и финансите, пътуване, приготвяне на храна, украса и всичко останало, свързано с празника. За да избегнете напрежението, предварително разделете отговорностите на всеки член на семейството. Така ще успеете да се справите по-бързо и с по-малко стрес.

Как да преборим стреса по празниците?

Свързани статии

Ограничете желанието за свръхотдаване

Запомнете, че не можете да угодите на всички на масата. За да избегнете стреса и напрежението по празниците, опитайте се да потиснете желанието си да угодите на всеки. Свръхотдаването има негативни последици и може да ви накара да се почувствате зле и в депресия по празниците.

Излезте от къщата и се погрижете за себе си

По празниците често правим една и съща грешка – закотвяме се в кухнята, за да приготвим празничната вечеря, като забравяме, че имаме нужда и от релакс. Ето така се повишава градусът на напрежението, който може да помрачи празничното настроение при най-малкия повод. Опитайте се да отделите време и за себе си наред с подготовката на празничната трапеза. Излезте от дома си, поразходете се, вземете глътка въздух и малка доза витамин D. Това ще ви помогне да се справите с тревожността по празниците и ще повиши настроението ви.

15 причини да се радвате, че сте необвързани по празниците

Коментирай