10 неща, които да оставим в 2019-а

На прага на новата година е време за равносметка и изключване на вредните навици

2019-12-16 14:48:00 | Мария Дуковска

В края на годината настъпва по традиция времето, в което си правим равносметка на изминалата година и събитията през нея. Някои от тях предизвикват усмивка при спомена, докато за други се ядосваме и бихме искали да върнем времето, за да направим нещата по друг начин. Тъй като това е невъзможно, можем поне да си направим равносметка и изводи какво не бива да продължаваме да правим и през новата година.

Вижте нашите 10 предложения с вредни навици, които да оставите без колебание в отминаващата 2019-а.

Да казваме „Да“ твърде често. В желанието си да бъдем приети добре от другите много често се съгласяваме с чуждото мнение, макар и да имаме различни позиции. Но това не ни прави услуга, напротив. Чувството на неудовлетвореност расте вътре в нас и допринася за общия стрес. Обещайте си през новата година да не казвате често „Да“ и особено, когато това не е вашето желание.

Тест разкрива какво е усещането ви за живота

Да защитаваме и оправдаваме желанията си. Никой няма право да ни търси сметка за нещата, които искаме да постигнем в живота си, за нещата, които желаем силно. Не бива да се оправдаваме за тях, а да им се наслаждаваме. Позволете си повече да се радвате и да искате повече от живота си, без да е необходимо да защитавате тези свои решения.

Да толерираме хора, които изпиват енергията ни. В живота на всеки човек има личности, които могат да бъдат определени като „енергиен вампир“ – хора, които изсмукват енергията ни и ни карат да се чувстваме зле. Но ако те са хора от близкото ни обкръжение, ние спазваме добрия тон на общуване и толерираме поведението им, като не ги критикуваме открито. Но това не влияе добре на емоционалното ни здраве и е време да оставим този навик в 2019-а.

Цитати за мечтите и целите, които си поставяме

Да мислим автоматично за лоши неща. Много хора имат този вреден навик, а той определено не помага да борим стреса, напротив.

Оплакването. Няма нищо лошо да изискваме повече, но не и когато го смесваме с оплакване и мрънкане за всичко. Постарайте се да оставите този навик в старата година.

10 урока на Буда за щастието

Неспазване на дадени обещания. Ако не сте сигурни, че ще успеете да направите нещо, не бързайте да обещавате. Неспазените обещания свалят от реномето ни и спомагат да имаме лоша слава на човек, на когото не може да се разчита.

Общуването с агресивни хора и отдаването на контрола в техните ръце. Освободете се от хора, които налагат своята воля върху вашите лични решения и позиции.

Страховете, които ни спират да се развиваме

Да слагате другите преди вас. Може да мислите, че това ви прави благородни, но всъщност ограбвате сами себе си. Винаги поставяйте себе си на първо място, защото ако вие сте щастливи и в хармония със себе си, можете да сте полезни и на другите.

Тревогите какво мислят другите за вас. Ще цитираме една велика личност, любимата ни актриса Стоянка Мутафова, която приживе отговаряше на въпроса „Как искате да ви запомнят“: „А, много ми е зор! Както искат, така да ме запомнят!“. Да се поучим от нейната мъдрост и да спрем да се тревожим какво мислят другите за нас. През новата година нека се концентрираме върху това, което ние мислим и искаме за себе си.

5 неща, които ви изтощават, без да го осъзнавате

Твърде дълъг престой в социалните мрежи. Всички ние използваме социалните мрежи било то за работа или пък за забавление. Но прекаляването и „висенето“ в тях твърде дълго не е здравословно за нас и е добре през новата година да си наложим дисциплина и да ограничим времето, което прекарваме в тях. Вместо това отделете време на истинска почивка, четене или нещо още по-приятно – мечтаене.

5 начина да казвате „Не“, без да звучи обидно