Свободно време

Различни имена, с които наричат Дядо Коледа по света

Как изглежда добрият старец в традициите на различните народи

24.12.2019г. / 05 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дядо Коледа е най-дългоочакваният старец за децата по света. В отделните държави обаче той си има своите различни имена. Както и да го наричат хората по света, добрият старец не пропуска да посети всяко послушно дете в нощта на Коледа и да му остави своя подарък. Традицията на отделните народи е оставила своята следа в наименованията, с които хората наричат Дядо Коледа. Откъде идват те, вижте в следващите редове.

Коледните обичаи по света

Нидерландия: Sinterklaas (Синтерклаас)

Холандското име на Дядо Коледа звучи близко до Санта Клаус, както го наричат във Великобритания и САЩ. Още от 11 век в Нидерландия се отбелязва празникът на свети Николай или Синтерклаас на холандски. Свети Николай Чудотворец е покровител на децата, моряците и рибарите. Затова и в много народи наричат белобрадия старец с производно име на светеца. Когато имигранти от Нидерландия пренесли обичаите си в САЩ, те „взели“ със себе си и названието на Дядо Коледа, което по-късно претърпява трансформация в английския език и става Санта Клаус.

Германия: Christkind (Кристкинд)

Кристкинд може да се преведе от немски буквално като божие дете или христово дете, както и още ангел. В различни части на католическия свят то се изобразява като ангелско дете със златни дълги коси, корона и ангелски крила. В Южна Германия хората все още наричат Дядо Коледа Кристкинд. А вероятността немски имигранти в САЩ да са пренесли това наименование подобно на холандците, е огромна, тъй като един от прякорите на добрия старец в Северна Америка е Крис Крингъл – звучи доста близко до Кристкинд, нали?

Как празнуват Коледа в нехристиянските държави?

Другото име, с което наричат добрия старец в Германия е Weihnachtsmann или буквално преведено Коледния човек.

Великобритания: Father Christmas (Татко Коледа)

Въпреки че английският език е споделен между държави като Великобритания, САЩ, Канада, Австралия, съществуват разлики в него на различните географски ширини. По различен начин наричат и Дядо Коледа.

Татко Коледа всъщност идва от различен вид традиция, която е останала от времената, в които англосаксонските племена са формирали отделни държави в Западна Европа. Наименованието „Татко Коледа“ датира приблизително от 5-6 век, когато хората за първи път персонифицирали зимата, наричайки я Крал Мраз (King Frost). По-късно, когато викингите пристигат по тези земи от север, те донесли със себе си своите легенди, свързани с Один, върховният им бог. Той се смята за баща на всички богове, който имал дълга бяла брада и който бил известен с това, че награждава онези, които били добри през годината.

Много интересни факти за Коледа

Когато Татко Коледа се „ражда“ в английския фолклор, неговият образ бил компилация от Крал Мраз и Один, според древни източници.

Латинска Америка: Papá Noel (Папа Ноел)

В много испаноговорящи държави Дядо Коледа се нарича Папа Ноел. Въпреки разликата в наименованието на добрия старец, образът на Папа Ноел е заемка от модерната представа за Дядо Коледа. Всъщност, в традиционната испанска култура хората, които раздавали подаръци на заслужилите през годината се наричали „тримата крале“ или на испански „Los Reyes Magos“. Вярва се, че те поднасяли дарове на бебето Исус и в духа на тази традиция се смята, че и до днес тези крале носят подаръци на децата в Испания и испаноговорящите страни.

Китай: Dun Che Lao Ren (Дун Че Лао Рен)

Разбира се, Дядо Коледа не се ограничава с присъствие единствено в културите на западния свят. Той е почитана фигура и в източните култури. В Китай го наричат Дун Че Лао Рен, което в буквален превод означава „Старият коледен човек“. Въпреки малката християнска общност в Китай, която празнува Коледа, този празник се отбелязва със специален фестивал, наречен Sheng Dan Jieh или Фестивал на Светото Рождество.

Българските коледни традиции и обичаи

Япония: Hoteiosho and Santa Kurohsu (Хотейошо и Санта Курохсу)

Санта Курохсу е японската интерпретация на американския Санта Клаус. Благодарение на търговска кампания от 70-те години на миналия век, идеята за Дядо Коледа в западния му вид стъпва и по японските земи.

Русия: Дед Моро́з (Дядо Мраз)

Дядо Мраз е добре познат у нас. Смята се, че произходът на това наименование идва от Мразко, езически леден демон, който замразявал враговете си и отвличал деца, които не слушали. По-късно в преданията този зъл демон претърпял метаморфоза и се превърнал в добрия старец, който носи подаръци на послушните деца.

Историята на коледното дърво – откъде започва традицията?

Норвегия: Julenissen (Юленисен)

В норвежките предания Дядо Коледа прилича повече на джуджетата си помощници. Той е дребничък гном, който според скандинавската традиция има дълга бяла брада, червена шапка и закриля вярващите фермери и техните семейства.

Коментирай