Свободно време

Балетът „Лешникотрошачката“ оживява в книга

Илюстрации Матея Аркова, автор Марко Зимса

24.12.2019г. / 06 26ч.
Аз жената
Корица: издателство "ЕМАС"

Корица: издателство "ЕМАС"

От няколко години насам от издателство „Емас“ ни радват с колекцията си красиви издания за деца, между чиито твърди корици се крият адаптации на класически музикални произведения, придружени с аудиодиск. А за тази Коледа са решили да ни изненадат с една от най-обичаните балетни постановки „Лешникотрошачката“, като за първи път в поредицата виждаме български илюстрации. Нежните и пъстри акварелни рисунки са дело на младата художничка Матея Аркова.

В приложения диск ще намерите най-важните сцени и мелодии от балета, както и приказката на немския писател Е.Т.А. Хофман, по която е написан той. Ще ви я разкаже Марко Зимса. А вълшебните рисунки ще ви пренесат в приказния свят на Зимната гора и ще ви накарат да мечтаете за принцове и принцеси и за сладки като захар дворци.

* * *

Залата на операта е пълна със зрители – деца и възрастни нямат търпение да се вдигне завесата и представлението да започне. Защото днес ще се играе балетът „Лешникотрошачката“ на големия руски композитор Пьотр Илич Чайковски.

Бъдни вечер е. В дома на семейство Щалбаум цари веселие. Децата украсяват коледната елха, възрастните се суетят в очакване тържеството да започне. А най-очакван е кръстник Дроселмайер, защото той винаги носи изненади за малките домакини.

Ето го и него! Освен другите подаръци е донесъл и един дървен лешникотрошач специално за своята кръщелница Мари. Момичето е толкова развълнувано, че не може да заспи. А когато стенният часовник в дневната удря полунощ, лешникотрошачът ненадейно оживява с армия от хусари. Също толкова ненадейно изниква и гневен миши цар с армия от мишки. Започва люта битка между мишата войска и воините на Лешникотрошача, която той спечелва с помощта на Мари.

И ето че в този момент Лешникотрошачът се превръща в прекрасен принц, който предлага на Мари да стане негова жена. Той понася годеницата си към приказната зимна гора и към Марципанения дворец, където ги очакват танцьори и танци от цял свят. Очаква ги и загадъчната Захарна фея, наречена Фея Драже...

* * *

Работата по „поднасянето“ на класиката по увлекателен и вълнуващ начин е на Марко Зимса, който в родната си Австрия е суперзвезда – вече над 30 години обикаля из цялата страна, организира множество срещи с деца от различни възрасти, има повече от двадесет издадени книги. На български език познаваме вече цели девет от тях – „Лебедово езеро“, „Годишните времена“, „Вълшебната флейта“, „Тина и оркестърът“, „Моцарт за деца“... Зимса е удостоен с куп награди, а някои от книгите му са одобрени дори за учебни помагала в Германия. Когато го питат какво продължава да му дава сили за работа, той казва: „Отговорът е сравнително лесен: децата са най-страхотната публика, която мога да си представя. Те са любопитни, спонтанни, обичат да пеят, позволяват и обичат да ги увлечеш, смеят се от сърце… Нищо по-добро не мога да си представя.“

На книжния пазар от декември 2019 г.
Превод: Василка Ванчева
Редактор: София Ванчева
32 стр., 30,5х24,5 см, твърди корици
Художник: Матея Аркова
Издателство: „Емас“
ISBN: 978-954-357-424-7
Корична цена: 21.90 лв.

Коментирай