Свободно време

Какво се случва в тялото, когато ви прегърнат?

Все хубави неща

10.01.2020г. / 10 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Прегръдката далеч надхвърля интимния си смисъл. Тя е акт, който събужда цяла вълна от невероятни процеси в тялото, които ни правят не само по-щастливи, но и по-здрави. Различните видове докосване могат да имат невероятни ползи за здравето, както физическото, така и психическото и емоционалното.

6 причини да прегръщате любимия всеки ден

Какво се случва в тялото ви само след една прегръдка? В рубриката ни „Знаете ли, че...?“ ще отговорим на този въпрос.

Нервната система се отпуска

Лекият натиск, който ръцете на човека, който ви прегръща, упражняват върху кожата ви, изпраща импулси към нервната система, които намаляват стреса. Това ви прави цялостно по-спокойни и намалява нивата на стрес в организма.

Защо мъжете обичат да се гушкат

Подпомага имунитета

Здрава нервна система до голяма степен означава здрава имунна система. Между тези два сложни механизма в тялото има особена неразривна връзка. Затова понякога при силен стрес, нервност, проблеми или внезапни негативни ситуации имунитетът пада и се разболявате по-често. Ако получавате прегръдки по-често, това ще се поправи.

Ще спите по-добре

Прегръдките преди лягане помагат за по-добрия сън. Само 10 минути гушкане са достатъчни да помогнат за бързо заспиване и непробуден 8-часов сън през цялата нощ. Качественият сън помага за по-красива кожа, по-здрава имунна система, балансиран хормонален статус, възстановяване на тялото от възпаления, контрол на обмяната на веществата.

Прегръдки с непознат вдигат настроението

Повишават се нивата на хормоните на щастието

Един от най-добрите биохимични ефекти на прегръдките е повишаването на нивата на хормоните на щастието. Серотонинът е естествен природен антидепресант. Той е невротрансмитер, който действа и болкоуспокояващо. Прегръдките повишават и нивата на окситоцина – хормонът на любовта.

Прегръдките имат антистареещ ефект?

Подобряват настроението

Още една полза от прегръдките е тяхната способност да подобряват настроението. С помощта на прегръдките подобряваме любовния си живот, разширяваме и заздравяваме приятелския си кръг, а това от своя страна ни прави по-щастливи.

По-добър сексуален живот

Двойките, които се прегръщат повече и по-често имат по-добър сексуален живот. Това гласи проучване от 2014 година, публикувано в Archives of Sexual Behavior. По-дългото отделено за прегръдки време се свързва с високо удовлетворение и сексуално удоволствие.

Какво се случва в тялото, докато се гушкате

Коментирай