Свободно време

Коко Шанел – преди и след Chanel N°5

Една жена, която успя в мъжкия свят

31.01.2020г. / 06 31ч.
Михаела Лазарова
Коко Шанел. Снимка: БГНЕС/EPA

Коко Шанел. Снимка: БГНЕС/EPA

Тя успява да създаде една модна империя в свят, който по онова време е управляван изцяло от мъже. Габриел Бонхер Шанел, известна още като Коко Шанел. Списание „TIME“ я включва в класацията за 100-те най-влиятелни личности на 20 век, и тя е единственият представител от света на модата в класацията. Коко Шанел е родена на 19 август 1883 г. в малкото френско градче Сомюр, в семейство на търговец.

В рубриката ни „Тя, звездата“ споделяме още няколко любопитни факта за дизайнерката.

Преди да започне да се занимава с мода, Коко работи като кабаретна певица.

Смята се, че Габриел Шанел придобива името си „Коко“ през певческите си години, когато тя се идентифицира с две популярни песни „Ko Ko Ri Ko“ и „Qui qu’a vu Coco“. По-късно споделя, че Коко е прозвището, дадено ѝ от нейния баща.

Шанел показа на жените, че да носят панталон е модерно, удобно и не те прави по-малко женствена. Разбира се, когато самата тя се появява в панталон на едно свое пътуване във Венеция буди възмущение, особено в света на модата. Но Коко винаги е била рискова.

Тя пуска първия дизайнерски парфюм. Най-известният парфюм, Chanel N°5 е лансиран през 1921 г. Когато питат Мерилин Монро какво носи в леглото, тя отговоря „Само няколко капки Chanel N°5. Наричат го N°5, тъй като е бил петият аромат от нейните проби. Коко никога не дава сложни имена на своите продукти.

Дотук всичко звучи приказно, но началото на Шанел е не така изпълнено с вълнения и блясък. Едва 12-годишна тя губи майка си, която умира от туберкулоза. Коко има 2 сестри и двама братя. Скоро след като остават без майката, децата са изоставени от баща си, който уж заминава да търси по-добро препитание. Така децата отиват в сиропиталище на католически манастир.
Но именно там тя се научава да шие.

След като навършва 18 започва работа в шивашка работилница.

През 1910 година става лицензиран шапкар и отваря бутик на 21 rue Cambon в Париж, наречен Chanel Modes. Но всичко това се случва с подкрепата и финансовата помощ на милионера Етиен Балсан, с когото тя има любовна връзка. Коко живее повече от 30 години на хотел. Последните си години прекарва в хотел „Риц“ в Париж, където през1971 г., на 87-годишна възраст умира.

Погребана е в Швейцария, а на надгробната ѝ плоча са изобразени 5 лъвски глави, символизиращи знака на зодия Лъв, под който тя е родена.

Нещо много интересно и красиво, което може да се види върху копчетата на нейните туид костюми, което присъства и днес в колекциите на модната къща, както и в бижутата е лъвският образ. Това е препратка към зодиакалния ѝ знак, а цял живот, в ателието си тя държи близо до себе си лъвска статуя. „Аз съм Лъв и като него показвам ноктите си, за да се защитя.“

Коко Шанел измисля женския костюм, правейки абсолютна революция в дамската мода и „освобождавайки“ жените от роклите, в които е трудно да се движиш.

Коко никога не е пропускала възможност да критикува съвременниците си. За Кристиан Диор, казва че облича жените като фотьойли. За Баленсиага, че се възхищава на дизайна му, но поставя под съмнение способността му да крои.

Разсекретени документи на френските тайни служби разкриха, че Коко Шанел е регистрирана като член на Abwher (шпионска немска група) по време на Втората световна война. В резултат на това се налага да напусне Франция и отива да живее в Швейцария до 1953 година.

Шанел никога не се е омъжвала, въпреки многото си любовни връзки.

По материали от medium.com

Коментирай