Свободно време

5 начина да обичате повече себе си

Уважението и любовта към самите нас ни прави щастливи

29.01.2020г. / 05 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Комплексите са част от живота ни. Те се появяват дори да изглеждаме перфектно в очите на другите. А когато сме в процес на преследване на идеалната фигура, но все още не сме я постигнали, е много възможно комплексите ни да се задълбочат, да се чувстваме зле, сравнявайки се с идеала си и да потънем в депресия.

15 въпроса, с които да преоткриете себе си

Ето защо е важно, докато извървяваме тежкия път към постигане на мечтаната фигура, да се научим да обичаме себе си такива, каквито сме. Позитивното отношение към тялото дава спокойствие на духа, кара ни да излъчваме чар и приветливост и същевременно ни помага да постигаме по-лесно целите си.

Ако обичате повече себе си, другите също ще ви възприемат по позитивен начин. Освен това вие самите ще се чувствате значително по-добре, обичайки тялото си. Това не означава да се примирявате с нещата, които не харесвате в него, а да не спирате да преследвате здравословния начин на живот с движение и полезна диета вместо да се мразите.

Начини да подобрите връзката със самите себе си

Ето 5 начина да обичате себе си повече всеки ден:

Опитайте да не се сравнявате с другите

Една от най-популярните грешки, които повечето хора допускат, е сравняването с другите. Да имаш вдъхновяващ пример за подражание не е лошо, дори напротив. Но когато той се превърне в недостижим мит, който ви кара да се чувствате зле и да се самобичувате все повече и повече всеки ден, рискувате да изпаднете в депресия. А депресията е лош мотиватор. Тя може да ви доведе до по-сериозни здравословни и емоционални проблеми, с които ще ви е още по-трудно да се справите.

За да избегнете това, променете настройката на мисленето си. Работете върху това да предизвикате себе си към нови висоти, които да са важни за вас, а не да са заимствани от нечии чужди цели.

10 неща, които се променят в живота, когато уважавате себе си

Лесно е да се възхитите на другите, но защо е толкова трудно да се възхитите на себе си? Защото се вглеждате предимно в недостатъците си. Ако обърнете посоката на мисленето си и извадите на преден план позитивните черти от образа си, от тялото си, от характера си, ще видите за колко много неща всъщност имат повод околните да се възхитят на вас.

Съсредоточете се върху здравето си

Част от приемането и обикването на тялото ни такова, каквото е, е грижата за неговото здравословно състояние. Когато започнете да обръщате повече внимание на здравето си, тялото ви неминуемо ще ви се отблагодари с добра форма. Здравословно хранене, повече движение, редовни профилактични прегледи, по-малко стрес са основните стъпки, които ще ви помогнат да тръгнете по пътя на здравословния начин на живот, който неминуемо ще ви се отрази добре, а оттам и себеуважението и обичта към себе си ще се повишат.

25 начина да обичате повече себе си през 2020-а

Открийте вдъхновение у хора, които изглеждат като вас

За да повишите позитивната нагласа към себе си избягвайте да се вглеждате единствено в хора, които смятате за перфектния модел на подражание. Взимайте пример от тях без да ги боготворите. Вместо това направете приоритет вдъхновението от хора, които приличат на вас и които са постигнали напредък в преследването на красива фигура или постижения в дадена област. Бъдете проактивни в търсенето на добрата визия и успех.

Тест: Умеете ли да се грижите за себе си?

Знайте, че не е нужно да се обвързвате със социалните мрежи

Много хора страдат и потъват в депресия заради сравняването с другите в социалните мрежи. Преди да изпаднете в тъга, гледайки перфектните снимки на другите, трябва да знаете, че това е само част от цялостната картина. Освен това не е задължително да сте активни в социалните мрежи, ако това не ви кара да се чувствате добре. Можете тотално да се откъснете от тях и това няма да рефлектира по негативен начин върху вас ни най-малко.

Обичайте себе си всеки ден!

Мислете за тялото си като нещо, което е специално за вас, а не нещо, предназначено за консумация от другите

Докато преследвате перфектната фигура в стремежа си да се харесате на другите, рискувате да забравите, че тялото ви е преди всичко вашата опаковка. В нея трябва да се чувствате добре. Тя е предназначена най-вече да ви прави щастливи, да ви пази и да ви дава смелост, а не е предназначена за погледите и одобрението на другите. Ако повярвате в това ще ви е по-лесно да се справяте с предизвикателствата, пред които е изправено тялото ви всеки ден.

Как любовта към себе си променя любовта ни към всичко

Коментирай