5 характерни черти на хората, които знаят как да отстояват себе си

Да почерпим от техния опит

2020-02-14 12:04:00 | Илияна Николова

В желанието си да угодим на всички около нас често губим представа какво всъщност искаме ние. Така постепенно в психиката ни започва да се трупа едно емоционално угнетяване, което ни кара да се чувстваме все по-нещастни.

Неспособността да казваме „не“ е една от водещите пречки на това да се научим да отстояваме себе си и да се чувстваме щастливи. По пътя на успеха е важно не само да се пречупим и да започнем да отказваме, но и да се научим как правилно да отстояваме и заявяваме себе си, своя характер, личността си и цялата палитра от таланти и положителни черти, които носим вътре в нас.

Някои хора имат вродена способност да отстояват себе си по стабилен и забележим начин. Можем да почерпим от тяхната емоционална интелигентност и да видим как го правят те.

Типове личности, които не успяват в работата

Кои са 5-те най-важни черти от характера на хората, които винаги знаят как да отстояват себе си?

Те имат силно развито самосъзнание

Хората, които не се страхуват да отстояват себе си пред другите и знаят как точно да го правят, имат една обща черта. Тя е силно и дълбоко опознато самосъзнание. Тези хора познават добре личностните си черти, особеностите на характера си, слабите и силните си страни, което им помага да ги управляват перфектно.

Колкото по-добре познавате себе си и анализирате всички свои мисли, действия, мотиви и предпочитания, толкова по-лесно ще ви е без колебание да отстоявате себе си и да се борите за онова, което има значение за вас, за онова, което ви прави щастливи.

Как емпатичните личности провалят връзките си

Те са уверени

Увереността е важен фактор в способността да отстояваш себе си и личността си. Много от нас се съмняват в себе си, смятат се за недостойни по различни причини, за неспособни да се справят с определени предизвикателства. Всички тези пречки, които сами си поставяме ни препъват по пътя. Още по-лошо – те автоматично подсказват на другите около нас, че сме неспособни.

Езикът на тялото, нагласите и емоционалното ни състояние подсказват инстинктивно на околните, че ние сме неуверени и плахи. Природният механизъм на елиминиране на по-слабия се активира и така другите губят доверието към нас.

Какво не правят успешните личности?

Ако обаче излъчваме увереност и сигурност в собствените си способности, дори да сгрешим, ще бъдем възприети по коренно различен начин. Вярата в себе си има огромно значение, защото тя е осезаема.

Те са честни

Този тип личности, които вярват в себе си и знаят как да отстояват характера и личността си, са честни пред себе си и пред другите. Уверените в себе си хора нямат задкулисно поведение. Тъй като са безкрайно уверени в себе си, те не изпитват съмнения и страх за това, което ще кажат или направят пред другите. Независимо дали са радостни, доволни, ядосани или сърдити, те ще намерят подходящ начин да изразят емоцията си и да я насочат към когото трябва.

10 признака на децата със силен характер

Още по темата

Те имат определено ниво на откритост

Въпреки прямотата и честността си, хората, отстояващи себе си по забележителен начин не са напълно открити. В това се състои до голяма степен и тяхната емоционална интелигентност – те знаят много добре кога да бъдат открити и пред кого в дадената ситуация.

Какъв е характерът ви според размера на ръцете?

Те знаят как да пазят самообладание

За да получите онова, което искате, за да заявите и отстоявате позициите си, за да бъдете чути от правилните хора е изключително важно да пазите самообладание в критични моменти. Хората, които знаят как да се справят в такива моменти, умеят да мълчат, когато е необходимо и знаят кога точно е моментът да говорят. Изпускането на нервите е черта, която по-скоро пречи в постигането на целите, отколкото да помага.

Какво подсказва подписът ви за вас?