Свободно време

България е в извънредно положение заради COVID-19

По този начин ще може да бъдат затваряни училища, университети, игрални зали, нощни клубове, конференции, спортни мероприятия

13.03.2020г. / 12 32ч.
Аз жената
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Народното събрание гласува и прие предложението за обявяване на извънредно положение в България, което бе взето на извънредно заседание на Министерския съвет и Националния оперативен щаб.

Единодушно Народното събрание взе решение за обявяване на извънредно положение в цялата страна заради COVID – 19, съобщи Dnes.bg.

В пленарната зала присъстваха 201 законотворци и всичките те подкрепиха искането на Министерския съвет.

С решението си НС задължи МС да предприеме всички нужни мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Премиерът обясни, че по този начин ще може да бъдат затваряни училища, университети, игрални зали, нощни клубове, конференции, спортни мероприятия.

След приетото решение в НС днес Борисов благодари на депутатите за отговорното им поведение и че са показали, че в „един такъв критичен момент мислим за народа“.

В отговор на искането на червената шефка Корнелия Нинова МС да предложи социални и икономически мерки които да омекотят удара след отминаване на здравната криза, Борисов предложи да се сформира социален и икономически щаб с представители на всяка парламентарна група, експерти и министри.

Той призна, че и днес е бил готов да предложи такива, но според него това не би било честно спрямо следващото правителство защото времето до новите избори е кратко.

„Да излъчим щаб и в една по-спокойна, делова обстановка да видим с какви пари разполагаме и колко можем да похарчим“, каза Борисов.

Депутатите бяха запознати от председателя на Националния оперативен щаб проф. Мутафчийски с актуалната обстановка.

Има три гнезда, които нямат нищо общо едно с друго – София, Плевен и Монтанско.

„Бяха дадени редица разпореждания за социално изолиране, но въпреки това има грубо нарушаване на карантината. Само тази ситуация около двойката в „Пирогов“ е плод на едно тържество в едно село с ясното съзнание, че единият от присъстващите е пътувал в чужбина.

При подобни случаи в света се приемат доста драстични мерки. Израел обявиха затвор от 7 години, Гърция 2 години, Русия 3 години“, каза проф. Мутафчийски. Според него явно са много неефективни призивите в тази посока и трябва да има промени в контролирането на този процес.

„Едва ли половинчати мерки в тази ситуация ще дадат резултат“, призна той. По думите му болниците работят по строго определени разписания, но при такива извънредни ситуации трябва да се променят правилата и да се включат всички медицински специалисти.

„Болничният персонал щом попадне в огнището на заразата изпадат в карантина, както и своите пациенти, те няма да си ходят вкъщи“, каза още проф. Мутафчийски. Към този момент на базата на повече от 1400 лица тествани за коронавирус са установени 23 положителни случая, като само за вчера има 16 нови болни. Има и един починал пациент.

Лекарите, медицинските сестри, санитарите ще получат допълнително възнаграждение за извънредната си заетост заради коронавируса. Това ще стане с актуализиране на бюджета, съобщи премиерът Бойко Борисов в парламента.

„Ситуацията преди два дни беше различна, преди две седмици, преди една седмица. Вчера беше като бомба на изявление на всички лидери в света по всички краища“, каза той.

Премиерът благодари на медиците, които са на първа линия.

„Това е съвсем нова среда и те са хора като нас и те се страхуват и те се уморяват и заради това с една актуализация на бюджета трябва да бъдат стимулирани и да бъде дадена оценка на техния труд със заплащането“, каза той.

„Това чудо коронавирусът буквално съсипва света и здравословно, и в стопански вид, променя ни начина, с който сме свикнали – пътуване, движение. Нашите икономики в ЕС са отворени, свързани и затварянето на граници ще блокира стопанския живот, а нашите шофьори ще останат блокирани на границата“, коментира още Борисов.

Той съобщи, че ще опита да издейства „чист коридор“ за транспорта, защото в противен случай ще влезем в още по-лоша ситуация.

 

Коментирай