Свободно време

Инициатива на Bulgaria ON AIR дава гласност на нови български творци и проекти

„Повтаряй след мен-19“ – новата безценна находка в кампанията за съвременна българска култура Bulgaria ON ART

25.03.2020г. / 15 39ч.
Мария Дуковска
Инициатива на Bulgaria ON AIR дава гласност на нови български творци и проекти

Креативният музикален проект „Повтаряй след мен-19“ заслужено е новата ценна находка, която намери своето място в кампанията за съвременна българска култура на националната телевизия Bulgaria ON AIR – Bulgaria ON ART. Завладяващата анимация с динамичен ритъм и оригинален текст освен че успява да остави трайна следа в съзнанието ни, отправя и своеобразен социален призив към обществото да се предпази от заразяване с COVID-19. Със специално послание да бъдем #ОтговорниВкъщи излезе и националната телевизия Bulgaria ON AIR.

Зад създаването на музикалното видео „Повтаряй след мен-19“ стоят Габриела Вергилов – композитор и вокали, и Розалина Буркова, която създава анимацията. Изглежда трудностите ги мотивират, защото двете черпят вдъхновение за проекта си от пандемията. Заедно от разстояние, провокирани от желанието да призоват хората да бъдат по-отговорни в ситуацията на разпространяващия се COVID-19, създават анимация за малки и големи, която по разбираем и същевременно интересен начин апелира към следване на указанията за хигиена в момент на криза.

Габриела Вергилов е родена в Тутракан, където учи пиано, но прекарва по-голяма част от живота си в Русе. Там се занимава с класически и модерен балет. По-късно изучава моден дизайн в Копенхаген. Живее за кратко в Берлин, където си дава сметка, че сърцето ѝ я тегли към музиката. Едва в Брюксел обаче (където продължава да живее и днес) започва да създава свои композиции, благодарение на които застава на диджейския пулт на едни от най-елитните клубове в Европа. Освен това, Габриела композира музика за предстояща кампания на PRADA. Нейна музика звучи в селектирания за „Оскар“ белгийски филм „Le Fidèle“. Популярни артисти от световната електронна сцена включват вокалите ѝ в свои парчета. Тя е първата българка, която участва в музикалната платформа Boiler Room. Има няколко издадени албума.

Розалина Буркова е родена през 1989 г. в Стара Загора. Завършва бакалавърска степен по моден дизайн в Сейнт Мартинс, Лондон. Печели една от трите стипендии на Louis Vuitton за дипломната си колекция дрехи, изработени само от органичен коноп, оцветен с естествени багрила и с ръчно изработени и пришити детайли. Работи известно време като дизайнер в Британската столица. Днес живее в Барселона, където се изявява като визуален артист, илюстратор и режисьор на анимации за проекти на различни Европейски и световни марки.

Основната мисия на кампанията Bulgaria ON ART е да предостави трибуна за изява на млади артисти и творци, които да представят на широката общественост своите стойностни културни продукти чрез каналите и платформите на Bulgaria ON AIR. Организаторите на инициативата не само застават зад българските творчески браншове, но активно подпомагат развитието им, като предоставят на техните създатели ефирно време, благодарение на което креативните им продукти да бъдат популяризирани. Музикалният проект „Повтаряй след мен-19“ е осмото попълнение към портфолиото на кампанията, събираща на едно място стойностни културни продукти и оригинални концепции на нови български творци.

Вижте всички участници и разберете как да се включите на https://onart.bgonair.bg.

Коментирай