Свободно време

Николина Чакърдъкова: Да се радваме на времето с най-близките си

Интервю навръх Великден с голямата българска певица Николина Чакърдъкова, специално за Az-jenata.bg

19.04.2020г. / 13 01ч.
Мария Дуковска
Николина Чакърдъкова с дъщеря си Мария, снаха си Лора и внуците Николина и Христо, боядисват яйцата за Великден. Снимка: личен архив

Николина Чакърдъкова с дъщеря си Мария, снаха си Лора и внуците Николина и Христо, боядисват яйцата за Великден. Снимка: личен архив

Навръх Великден влизаме в дома на славея на Пирина – Николина Чакърдъкова. Пренасяме се в нейния дом в Гоце Делчев, макар и виртуално, за да разберем от нея какви са обичаите, които спазва със семейството си на големия християнски празник, каква трапеза е приготвила, както и какви са нейните празнични пожелания към вас, скъпи читатели на Az-jenata.bg.

Как премина подготовката за големия християнски празник Великден?

Подготовката започва още от събота, рано сутринта с децата и внуците боядисвахме яйцата. За малките това е голямо преживяване, целите бяхме в боя.

По стара българска традиция първото яйце боядисвам в червено и след това по челата на Христо и Николина рисувам кръст. Вярвам, че традициите трябва да се запазват и предават. Правя и козунак, всичко което го има на трапезата на всяко българско семейство.

Имате ли любими рецепти или кулинарни традиции, които спазвате всяка година за празника?

Да ви споделя, за първа година на Великден сме цялото семейство вкъщи. Досега това не се е случвало. Аз винаги съм на работа на този ден, но тази година всичко е различно. Аз обичам много да готвя, но специална рецепта нямам. Приготвям от сутринта агнешко.

Как поддържате добра форма в условията на извънредното положение и домашната изолация?

Обичам хубавата храна, обичам и да готвя, затова е много трудно да спазвам режим, но се старая. По време на изолацията всеки ден репетирам, пея, с дъщеря ми Мария танцуваме, за да не забравим хореографиите. Правим нови песни и нямам търпение да свърши изолацията, да се кача на автобуса, да пътувам и да се срещам с моите почитатели, защото публиката много ми липсва. Ние сме артисти, имаме нужда от близкия контакт с нашите почитатели.

Последният концерт ми беше на 7 март, в извънредното положение отпаднаха 32 концерта, а спектакълът ни „Младостта пее и танцува“ заедно с Мария Чакърдъкова и Петя Шапкова бе отменен за 27 септември. Сега съм събрала толкова много енергия, любов, която искам да раздам на почитателите на народната песен.

С какви занимания разнообразявате времето у дома?

Никога през годините съм нямала време за семейството ми, те са били най-ощетени от липсата на присъствието ми. Сега къщата ми е пълна. Тук, в Гоце Делчев са децата ми, внуците и по цял ден прекарвам времето си с тях. Обичам много внуците, играем, пея им, приспивам ги, храня ги, наслаждавам се на всеки миг с тях. Те са много енергични и тичам постоянно след тях. Но децата знаят, че на ден имам нужда и от един час само за мен, в който пея, записвам нови песни. Със сигурност не скучая!

Какво успяхте да направите по време на извънредното положение, за което нямахте време преди?

Нямах време за семейството ми, но сега за щастие сме заедно, здрави сме, добре сме, което е най-важното.

Вашето пожелание към читателите, как да запазят добро настроение в извънредната за всички ситуация?

Важно е да запазим не само физическото, но и психическото си здраве. Имам много приятели, които са здрави, но са толкова притеснени, изплашени от всичко, което се случва. Нека бъдем разумни, но не и уплашени, животът е толкова хубав, нека му се наслаждаваме. Да се радваме на времето с най-близките си, пейте заедно, танцувайте вкъщи.

Бъдете живи, бъдете здрави и се надявам съвсем скоро да се видим! Христос Воскресе, светли и хубави празници!

Снимки: личен архив.

Коментирай