Свободно време

Топ 5 на най-вкусните кухни в света: Тайланд

Какво е характерно за едни от най-обичаните и популярни кухни в цял свят

09.06.2020г. / 12 06ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Няма по-откровена любов от любовта към храната.“ – Джордж Бърнард Шоу.

С тази великолепна мисъл на големия писател започваме нашата кулинарна поредица, която ще ни отведе на близки и далечни дестинации, за да разберем какви са особеностите на едни от най-вкусните и любими кухни в света.

Поредицата, с която ще ви разходим по цялото земно кълбо, за да опитаме заедно някои превъзходни рецепти, се осъществява благодарение на приятелите ни от онлайн магазина Shop.gladen.bgкойто работи в партньорство с известната верига хипермаркети HIT.

Първата ни тема е посветена на Тайланд – страната, която асоциираме с красиви плажове, невероятна природа и разбира се, вкусна и леко пикантна кухня.

Туристическият бум, който се случва в Тайланд през 80-те години на 20 век, утвърждава тайландската храна за една от най-популярните в света. Тайландската кухня е в топ 5 на най-известните в света, като се нарежда до лидерите индийска, китайска, италианска и френска кухня. Ако имате късмета да отидете в Тайланд, със сигурност богатата ѝ на вкусове и подправки кухня ще е сред приоритетите ви.

История и произход

Тайландската кухня произлиза от хората, които са емигрирали от южните китайски провинции в Тайланд преди векове. През годините кухнята им се променя вследствие на множеството чужди влияния – китайско, индийско, европейско, дори японско.

Именно вливането на различни нюанси от чуждестранни кухни прави тайландската храна невероятно богата и уникална със смесването на 5-те вкуса: сладко, солено, кисело, горчиво, пикантно.

Обичаи в храненето

Както в много други държави, така и в Тайланд има определени културни нюанси в кулинарните традиции. Такъв случай е гостуването в тайландско семейство. Ако искате да покажете уважението си към домакините, трябва да започнете вашето ястие с пълна лъжица с чист ориз, без нищо друго, като това символизира значението на ориза в тайландската култура.

След това, когато взимате храна от чиниите за сервиране, следва да вземете само няколко лъжици, така че да оставите в общата чиния храна, но и да имате във вашата. Това е символ на щедростта на госта ви. Ако не са ви предложили клечки за ориза изрично, не искайте, а използвайте лъжицата и вилицата за белия ориз.

Видовете тайландска кухня

Тъй като Тайланд е голяма страна с различни географски особености, те са обусловили и няколко специални стилове на приготвяне на храната.

Регионални различия

На север

Начинът на готвене в северен Тайланд се различава генерално от останалата част на страната поради своето по-меко и деликатно приготвяне на храната. В северните части например оризът се приготвя най-често лепкав, оформен чрез пръстите на малки топки. В този регион е много силно влиянието от съседна Бирма и затова не се учудвайте, че споделят едни и същи популярни ястия като свинско къри с джинджифил, куркума и тамаринд.

Североизток

Традициите в кухнята от този регион са повлияни от Лаос, като главното правило е храната да е силно пикантна. Оризът следва да е лепкав. Сред предпочитаните ястия са с месо, скариди, прясна риба. Често продуктите се консервират, за да може да се удължи трайността им за консумация.

Централен Тайланд

Храната, която се харесва в централната част на Тайланд е смесица от любимите вкусове на севера и юга. Предпочитаният ориз е жасминов. Характерното за този регион е, че той е дом на кралската кухня. Начинът на готвене, който е типичен за района, произлиза от кралския дворец и включва повече сложни ястия, приготвени с множество различни техники.

В този регион готвенето е по-близо до кулинарното изкуство, отколкото до делничното битово приготвяне на храна.

Южен

Начинът на приготвяне на храна в южната част на Тайланд е най-масовият за страната, тъй като там е и най-посещаваният район от туристите. От характерните неща за южната кухня е използването предимно на морска храна в ястията. Кашуто също е сред най-използваните продукти, основно в предястията. Кокосът също е в топпродуктите, с които се готви в тази част на Тайланд.

Ах, това къри!

Зелено тайландско къри.

Тайландското къри се приготвя по различни начини и може да го познаете по неговия цвят. Основните видове са четири: зелено, червено, жълто и оранжево.

Най-лютото от четирите е зеленото къри, следвано от червеното. Жълтото къри е тайландската версия на индийското. Най-меко на вкус е оранжевото къри. Освен тези видове къри, популярни са още: Пенанг и Масаман. Те произхождат от южен Тайланд и са повлияни от Малайзия и дори Иран.

За финал ви предлагаме да опитате една специална рецепта от Тайланд, с която да се пренесете в екзотичната държава и да опознаете вкусовете ѝ.

Пилешко по тайландски с ориз

Необходими продукти:

  • 1/3 чаша пилешки бульон;
  • 2 супени лъжици соев сос;
  • 2 чаени лъжици готов сос за риба по избор;
  • 1 чаена лъжица захар;
  • 1 чаена лъжица кафява захар;
  • 2 супени лъжици олио;
  • 500 г пилешки гърди без кост, нарязани на дребно;
  • 1/3 чаша ситно нарязан кромид;
  • 4 скилидки чесън, пресован;
  • 2 супени лъжици ситно нарязана люта чушка;
  • 1 чаша пресен босилек, нарязан на тънки ленти;
  • 2 чаши сварен ориз.

Приготвяне:

Разбъркайте бульона със соевия сос, соса за риба, захарта, кафявата захар в голяма купа. Загрейте дълбок тиган на висока температура. Когато мазнината се затопли, пуснете в нея пилешкото и пържете, разбърквайки непрекъснато за около 3-4 минути. Добавете лука, чесъна, лютата чушка. Гответе и разбърквайте, докато соковете започнат да се карамелизират на дъното на тигана или за още 4-5 минути. Добавете 1 супена лъжица от предварително подготвения сос. Разбърквайте, докато сосът отново започне да се карамелизира.

След това добавете останалия сос. Отново гответе до карамелизиране или докато месото започне да се глазира. Накрая добавете босилека. Разбъркайте за 30 секунди и свалете от огъня. Сервирайте с гарнитура от предварително сварен ориз. Можете да добавите и още гарнитури по желание. Приятен апетит!

Снимки: iStock

* * * * *


Темата "Топ 5 на най-вкусните кухни в света: Тайланд" е част от играта ни "Моята вкусна и екзотична кухня. Ако искате да участвате в нея и да спечелите ваучери за онлайн пазаруване от shop.gladen.bg на стойност 45 лв и 100 лв, ето как може да участвате.

Изпратете ни на имейл адрес info@az-jenata.bg отговор на въпроса „Кое е любимото ви ястие от световната кухня“ и посочете 3 продукта от онлайн магазина shop.gladen.bg като ни пратите линкове на тези продукти от сайта, които ще са ви необходими за приготвянето му.

От всички участници ще изтеглим чрез жребий двама, които ще получат награда ваучер за онлайн пазаруване от shop.gladen.bg. на стойност 45 лв.

За любителите кулинари ще има още една възможност да покажат уменията си и да се борят за ваучер от 100 лв от shop.gladen.bg. Изпратете ни на имейл адрес info@az-jenata.bg снимка и рецепта на любимото си ястие от световната кухня (без български рецепти) и ще участвате в томболата за ваучер за онлайн пазаруване от shop.gladen.bg. на стойност 100 лв.

Всеки, който желае, може да участва и за двете томболи.

Срок на играта: 09.06 - 12.07.2020г. 

Повече подробности за играта четете ТУК.


Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати