Свободно време

Даяна Георгиева от Новините ON AIR: В тази криза най-важното е да няма паника

Репортерът на Bulgaria ON AIR за предизвикателствата пред журналистите в условията на COVID-19

10.05.2020г. / 08 11ч.
Мария Дуковска
Снимка: личен архив

Снимка: личен архив

Bulgaria ON AIR призова да бъдем #ОтговорниВкъщи и да спазваме социална дистанция. Но репортерите на Новините ON AIR продължиха да търсят информации, да търсят и разказват и позитивни истории, с които да вдъхнат надежда в този труден за целия свят момент. Какво е да си репортер по време на пандемия – отговорите от Даяна Георгиева.

Даяна, ти си част от екипа на Новините ON AIR от няколко години, но какво е да работиш на „терен“ в тази ситуация?

Работата ни в условия на пандемията не се различава много от работата ни преди появата на COVID-19. Продължавам да следвам принципите да бъда обективна, безпристрастна и да търся отговорите на въпросите, които хората си задават. Според мен най-важното в тази ситуация е да не всяваме паника. Затова в Новините ON AIR не търсим сензация, а достоверност.

Как се променя естеството на работа?

Хората са много чувствителни на тази тема и това е напълно естествено. Затова мисля, че е важно да не преекспонираме нещата. Аз и колегите ми се стремим да предоставяме на зрителите информацията разбираемо, без излишно напрежение. В това отношение не бих казала, че има кой знае каква промяна в начина ни на работа отпреди въвеждането на извънредно положение.

Работата ти изисква да общуваш с много хора. Имало ли е случай, в който те е било страх?

За себе си не се страхувам, защото сме предприели предпазни мерки, за да намалим възможността от зараза. Повече се притеснявам за рисковите групи – възрастните хора и тези с придружаващи заболявания. Притеснявам се и за това какво ще се случи с икономиката на страната, защото последиците ще са големи и ще засегнат всички, пряко или косвено.

Как гледаш на социалната изолация – от гледна точка на репортер и от гледна точка на гражданин?

Социалната изолация е предпазна мярка за всички, независимо от професията им. Съветвам всеки, който може, да спазва социалната изолация, за да предпази най-вече близките си. Разбира се, заради нашата професия няма как да спазваме максимално социална изолация, но винаги, когато не съм на работа, се старая да си стоя вкъщи.

Коментирай