Свободно време

Божила Симова: По време на пандемия имаме нужда от положителни новини

Репортерът на Новините ON AIR за предизвикателствата пред журналистите в условията на COVID-19

12.05.2020г. / 15 27ч.
Мария Дуковска
Божила Симова. Снимка: Стоян Митев.

Божила Симова. Снимка: Стоян Митев.

По време на извънредното положение, съвсем логично, темата за COVID-19 беше водеща за медиите и обществото. Но по време на пандемия повече от всякога хората имат нужда от положителни новини. Паралелно с информацията за разпространението на вируса, репортерът на Bulgaria ON AIR Божила Симова, търсеше и разказваше позитивните новини в рубриката "Коронен номер" на сайта на телевизията bgonair.bg.

Божила, какво е да си репортер по време на епидемия от COVID-19?

Работата в условия на COVID-19 изисква повече отговорност, гъвкавост и съобразителност. В Bulgaria ON AIR създадохме организация, с която работата върви спокойно, защото ситуацията е достатъчно напрегната и изисква най-вече екипност. По отношение на снимките на „терен“ – взаимно се пазим, както с колегите, така и събеседниците, които застават пред нашата камера.

Дори в такова време се старая да давам гласност на хубавите неща. Затова създадохме и рубриката за позитивни новини на сайта на телевизията „Коронен номер“. Хората трябва да разбират за всичко хубаво, което се случва около нас, но остава на заден план заради пандемията. И съм изключително щастлива, че всеки ден получавам десетки добри новини от различни хора.

Как се промени естеството на работа?

Преди пандемията разказвах историите на герои, позитивни хора и нестандартните им идеи. След 13 март се наложи да се сблъскам със сериозната тема COVID-19. Това са темите, които изисква и времето, в което живеем.

Работата ти изисква да общуваш с много хора. Имало ли е случай, в който те е било страх?

Не бих казала, че съм изпитвала страх. Има по-рискови места, на които ходим и това изисква по-голяма бдителност. Например, когато подготвяхме репортажа за масовото тестване в столичния квартал „Факултета“. Тогава за пръв път ни се наложи да облечем защитни костюми.

Как гледаш на социалната изолация – от гледна точка на репортер и от гледна точка на гражданин?

Старая се да спазвам социалната изолация, защото това е единственият начин кризата да премине плавно. Разбирам хората, които възроптават срещу нея, защото няма как тя да продължи дълго време и страхът от икономическите загуби е оправдан. Мисля, че това е ценен период за всички хора. Земята имаше нужда от почивка, а ние – от осъзнаване. Сигурна съм, че всеки е променил или научил по нещо важно за себе си. И това е най-големият позитив от изолацията.

Коментирай