Свободно време

Здравословна храна ли е пицата?

Нека да видим дали пицата е полезна за човешкото здраве

12.06.2020г. / 10 17ч.
Аз жената
Здравословна храна ли е пицата?

Пицата е любимо ястие за много хора по света. Вълнуваща комбинация от вкусна основа, сладък доматен сос и солено сирене моцарела, която със сигурност ще се хареса дори на най-взискателните. Въпреки това пицата обикновено се нарича нездравословна, тъй като може да съдържа много калории, натрий и въглехидрати.

Нека да видим дали пицата е полезна за човешкото здраве.

Хранителната стойност

Хранителните вещества и съставки в пицата могат да варират значително в зависимост от вида. Някои видове пица обаче могат да съдържат голямо количество нездравословни съставки.

Пица – здравословен избор ли е?

Въпреки че някои видове пица са нездравословни, други, които са по-малко преработени, може да са хранителни.

Както при всички други продукти и по-обработените видове пица често съдържат повече нездравословни съставки, отколкото пицата, направена от нулата.

Замразената пица и пицата за бързо хранене може да съдържа съставки като консерванти, оцветители и нездравословни мазнини.

Всички видове пица обаче, независимо от начина на приготвяне, обикновено се правят от рафинирано пшенично брашно.

Този вид брашно има ниско съдържание на фибри и затова причинява по-ниско усещане за пълнота в стомаха, отколкото пълнозърнестото брашно.

Рафинираните зърнени продукти, като пицата, се свързват с увеличаване на теглото.

Проучване, проведено сред 1352 души, показа, че хората, които консумират повече от 70 г преработени храни, имат повече мазнини в корема, отколкото тези, които консумират до 70 г на ден.

Някои видове пици са с високо съдържание на калории, въглехидрати, натрий и захар.

Повечето видове пица имат високо съдържание на калории и натрий, тъй като обикновено са гарнирани със сирене, осолено месо и други висококалорични пълнежи.

В допълнение, някои видове пица съдържат добавена захар в тестото, определени гарнитури и сосове.

Установено е, че редовната консумация на рафинирани храни, богати на нездравословни захари, увеличава риска от развитие на хронични заболявания като затлъстяване и сърдечни заболявания.

Освен това, яденето на пикантна пица ще увеличи съдържанието на въглехидрати и общо калории в една порция.

Въпреки че от време на време парче пица бързо приготвена или замразена вероятно няма да повлияе на теглото ви, редовната консумация на тези храни може да доведе до наддаване на тегло и повишен риск от хронични заболявания.

Някои рецепти може да са полезни.

Независимо че някои пици са богати на мазнини и калории, ако са приготвени с пресни продукти, те са чудесен избор. Традиционната пица направена от брашно, мая, вода, сол, доматен сос, сирене е просто ястие.

Много вериги пицарии предлагат пици от пълнозърнесто брашно и без глутен, както и здравословни съставки като пресни зеленчуци или билки, виж още.

Заключение:

Въпреки че много видове пица имат високо ниво на калории, натрий и въглехидрати, пицата, приготвена у дома или в пицария, може да бъде по-здравословна, като добавите пълнеж с високо съдържание на хранителни вещества или изберете база от пълнозърнесто брашно.

Гарнитури като наденица, допълнително сирене и други висококалорични храни могат да увеличат съдържанието на калории в крайния продукт.

Подобно на замразената пица, пицата, приготвена в пицария, може да съдържа различни съставки и може да се приготви по много начини.

Въпреки че съставът на пицата, приготвена в пицария, невинаги е посочен, някои вериги за пица предоставят на потребителите хранителна информация.

Прясно приготвените пици често съдържат по-здравословни съставки, отколкото повече обработени видове, продавани в ресторанти и магазини за бързо хранене.

Повечето пицарии правят тесто от нулата, като използват обикновени съставки като зехтин и пшенично брашно.

Някои от ресторантите използват приготвени от тях сосове без захар, пресни сирена и други полезни гарнитури за пицата.

Въпреки това, независимо дали избирате замразена или прясна пица, добавянето на допълнителни гарнитури може да я направи нездравословна, така че бъдете внимателни, когато избирате да ядете извън дома.

Коментирай