Свободно време

Как да изберем креватче за най-малките?

То трябва да осигури на бебето достатъчно голямо удобство, както и безопасност

28.06.2020г. / 10 01ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Креватчето на малкия ни наследник заема централно място в дома ни, най-малкото през първата година от живота му. То ще бъде мястото, където ще го виждаме най-често, ето защо кошарката трябва да осигурява комфорта на детето. По-долу ще разгледаме няколко характеристики на детските креватчета, за да придобиете по-добра представа за тях.

От момента на раждането си, бебетата трябва да получат същия комфорт като този, който съвсем наскоро са имали в корема на майката. Затова и изборът на бебешко креватче е толкова трудна задача. То не трябва да бъде само някаква нова мебел, която да пасва на останалата част от стаята. Преди да изберете, трябва да осъзнаете, че бебето ще прекарва по-голяма част от времето си в креватчето, а то трябва да му осигури достатъчно голямо удобство, както и безопасността, от която се нуждае за един хармоничен растеж.

Какви типове бебешки креватчета да гледате?

Креватчета с чекмеджета: Някои модели по-високи бебешки креватчета имат чекмеджета в долната си част, които ще ви бъдат много полезни за съхраняване на различни неща, от които се нуждае детето ви – от памперси до биберони, играчки и разнообразни дрехи и комплекти за преобличане. Ако пространството е проблем за вас, това допълнение би могло да ви заинтригува. Така бихте могли да отложите за малко покупката на нов шкаф за вещите на вашето бебе.

Креватчета с колелца: Някои бебешки креватчета са оборудвани с колелца. Това е много полезна функция, ако се налага да премествате от едно място на друго леглото на детето, за да се намира винаги под внимателното ви наблюдение. Ако имате и други деца вкъщи, проверете дали креватчето има добър механизъм за блокиране на колелцата, за да не допуснете ситуация, в която те да избутат леглото и да създадат потенциална опасна ситуация за бебето.

Конвертируемо креватче: Има бебешки креватчета, които впоследствие могат да се преобразуват в други мебели. Най-често може да се превърне в детско легло, когато бебето е пораснало и иска да има свое собствено легло. Това ще ви спести още няколко години от покупката на истинско легло за вашето дете.

Какви материали се използват за направата на бебешкото креватче?

Дърво: дървените бебешки креватчета са най-препоръчителни, защото осигуряват максимална безопасност на детето. Силно препоръчваме твърдото дърво: бук, дъб или ясен. Недостатъкът на тези креватчета е, че не могат да се сгъват.

Метал: модерно и дълготрайно решение, което в същото време предлага и нотка елегантност и оригиналност. Предимствата са издръжливост и висока стабилност, за разлика от направените от пластмаса или дърво креватчета. Огражденията са изработени от метал и тяхното предимство е универсалност и изключителна практичност.

Синтетични материали: обикновено те имат правоъгълна форма и най-често са изработени от пластмаса. Недостатъкът им се състои в това, че бързо събират прах и липсва устойчивост на страничните части, които щом бебето започне да се изправя само, би могло да счупи много лесно.

Едно бебешко креватче има множество характеристики, така че можете да разгледате и изберете това, което пасва на дома и бюджета ви с грижа за малкото човече.