Свободно време

Топ 5 на най-вкусните кухни в света: Индия

Любопитни факти за една от най-пикантните кухни

23.06.2020г. / 17 02ч.
Мария Дуковска
Традиционна индийска супа от леща. Снимка: istock

Традиционна индийска супа от леща. Снимка: istock

„Храната за тялото не е достатъчна. Трябва да има храна и за душата“. Дороти Дей

Ако има световна кухня, която да се вписва прекрасно в тази мисъл на Дороти Дей, то тя е индийската. Храната, сътворена с ръце, но и с голяма душа, е с вкус, който задоволява потребностите ни и ни зарежда с енергия. Дава ни криле.

Неслучайно днес ще отделим време на индийската кухня, която е истинско богатство, съчетавайки най-различни вкусове и подправки.

Индия е наричана страната на подправките и с пълно право. Няма друга държава в света, която да произвежда толкова различни видове подправки, колкото Индия. Тя произвежда над 70% от подправките в цял свят.

За да се получи този приказен микс от вкусове в индийската кухня са допринесли влиянията от гръцки, римски и арабски търговци през 15-16 век.

Свързани статии

В индийските кулинарни традиции присъстват шест различни вкуса: сладко (madhura), солено (lavana), горчиво (tikta), кисело (amala), стипчиво (kasya) и пикантно (katu).

В типичните индийски ястия обикновено има баланс от всичките 6 вкуса, като най-много 1-2 вкуса могат да отсъстват, а останалите да са включени в храната.

Едни от най-използваните продукти в индийската кухня са картофите, доматите и лютият червен пипер, като те са внесени в Индия от португалците.

Португалците внасят също така и рафинираната бяла захар, като преди нея индийците са използвали за подслаждане на ястията си плодове или мед.

Един от най-обичаните десерти в Южна Индия е пудингът Payasam. Той задължително присъства в менюто на важни събития и церемонии като сватбите. Според южноиндийските традиции, сватбата не е приключила, докато не се сервира Payasam.

Този десерт представлява вид пудинг, който се приготвя чрез варене на мляко, захар и ориз или жито, сладка царевица, просо. Може да се овкуси с кокос, стафиди, кашу или други плодове и ядки.

Традиционният начин на готвене в Кашмир е силно повлиян от Централна Азия. Специфичната особеност на това кулинарно течение е, че подправките се варят, а не се пържат. Тази техника придава на храната по-силен вкус и аромат.

Според аюрведа, древната индийска система, съществуват 3 категории за храните: Саатвик (Saatvic) (пресни зеленчуци и сокове), Раайсик (Raajsic/Rajastic) (мазна и пикантна храна) и Таамсик (Taamsic) (меса и напитки).

  • Satvic обхваща храните, които са натурални и минимално преработени като пресните зеленчуци и се смята, че има положително, успокояващо и пречистващо действие върху тялото и ума. 
  • Rajastic обхваща храните, които са пикантни, мазни, солени, горчиви, които събуждат амбицията, състезателния дух и егото. 
  • Tamasic храните са тези, които са много преработени, токсични, трудни за смилане и могат да имат негативен ефект върху тялото и ума.

Индия е родина на една от най-лютите червени чушки – bhut jolokia или наричана още призрачна чушка. Изчислено е, че тя е около 400 пъти по-люта от сос Табаско. През 2007-а този сорт получава сертификат за най-лют от книгата за световни рекорди Гинес.

Всеки регион в Индия използва свои съставки, подправки и кулинарни техники, за да създаде уникален вкус на ястията.

Едно от най-известните индийски ястия Пиле Tikka Masala, всъщност произхожда от Шотландия.

Индийската кухня изобилства от рецепти за приготвяне на хляб. Те са много различни, защото се приготвят от различни култури и семена, както и се приготвят разнообразни пълнежи.

Едно от любопитните неща за индийската кухня е, че повечето ястия не са никак сложни за приготвяне. За да си направите индийска вечеря не са ви необходими невероятни кулинарни умения. Достатъчно е да се погрижите да имате много пресни продукти и разнообразие от подправки.

Тук може да видите няколко рецепти за индийски ястия.

 

Снимки: iStock

* * * * *

Темата „Топ 5 на най-вкусните кухни в света: Индия“ е част от играта ниМоята вкусна и екзотична кухня“. Ако искате да участвате в нея и да спечелите ваучери за онлайн пазаруване от shop.gladen.bg на стойност 45 лв. и 100 лв., ето как може да участвате.

Изпратете ни на имейл адрес info@az-jenata.bg ИЛИ напишете в коментар под статията „Участвайте в новата ни игра и спечелете ваучер за пазаруване“ отговор на въпроса „Кое е любимото ви ястие от световната кухня“ и посочете 3 продукта от онлайн магазина shop.gladen.bg като ни пратите линкове на тези продукти от сайта, които ще са ви необходими за приготвянето му.

От всички участници ще изтеглим чрез жребий двама, които ще получат награда ваучер за онлайн пазаруване от shop.gladen.bg. на стойност 45 лв.

За любителите кулинари ще има още една възможност да покажат уменията си и да се борят за ваучер от 100 лв. от shop.gladen.bg. Изпратете ни на имейл адрес info@az-jenata.bg снимка и рецепта на любимото си ястие от световната кухня (без български рецепти) и ще участвате в томболата за ваучер за онлайн пазаруване от shop.gladen.bg. на стойност 100 лв.

Всеки, който желае, може да участва и за двете томболи.

Срок на играта: 09.06 – 12.07.2020 г.

Повече подробности за играта четете ТУК.

Коментирай