Доньо Донев – кръстникът на поредицата „Умно село“, с откровена изповед

Документалният портрет на големия български художник-карикатурист ще се излъчи на 2 август по Bulgaria ON AIR

2020-07-31 10:01:00 | Михаела Лазарова

Тази неделя, 2 август, в 19:30 часа, ще се излъчи третият епизод от емблематичната документална авторска поредица портрети на известни личности и интелектуалци, строители на съвременната българска култура. В предстоящото издание на „Умно село“ режисьорът Доньо Донев, създал единствената по рода си анимационна поредица „Тримата глупаци“, застава пред камерата за една откровена изповед, само 7 години преди да си тръгне от този свят.

Специално за филма „Възгледите на един глупак“ авторите Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов предоставят на големия карикатурист и художник една от стените на дома си, на която той рисува по време на снимките. Рисунките ще останат цели 10 години в стаята, а край нарисуваната от Доньо стена ще израсне синът им Николай, който поема молива лично от ръката му и става художник.

В епизода на „Умно село“ Доньо показва своите музикални умения, сбъдва мечтата си поне за малко да е началник гара и танцува по влаковите релси. В изрисуването на невероятния му портрет участие взимат и скъпите на сърцето му Татяна Лолова и Виктор Самуилов.

Филма „Възгледите на един глупак“, който „Умно село“ посвещава на великия български художник и карикатурист Доньо Донев, гледайте тази неделя, 2 август, точно в 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.