Свободно време

Петър Цанков в „Умно село“: „Цял живот се готвя за велико капитанско плаване“

Филмът с великия музикант е един от най-светлите, забавни и жизнерадостни епизоди от поредицата

14.08.2020г. / 13 59ч.
Мария Дуковска
Петър Цанков в „Умно село“: „Цял живот се готвя за велико капитанско плаване“

„За да осъществиш мечтата си, трябва да се готвиш цял живот. И ако един ден имаш тази възможност, ти просто да си готов“, споделя великият български музикант Петър Цанков, един от основателите на обичаните от няколко поколения рок групи „Бъндараците“ и „Щурците“. На 16 август ще се излъчи петият епизод от документалната поредица „Умно село“.

Във филма „Възгледите на стария капитан“, композиторът и автор на най-добрия учебник за ударни инструменти разкрива своя вътрешен свят, говори за мечтите, морето, първото плаване и опияняващата любов към музикалните ноти. Неслучайно това е и един от любимите документални портрети, изрисувани от авторите Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов. Филмът е изпълнен с много песни, приказки за „лека нощ“, шума на морето и почти пустият и самотен плаж на „Корал“, където бившият Бъндарак и Щурец живее сам в своята каравана през горещите летни месеци. В него Петър Цанков разгръща страниците на своя безкрайно ценен и овехтял капитански дневник, изстудява мента в хавлиен чорап и се връща в най-съкровените си спомени през смях и сълзи.

Преплуването през мечтите на маестро Петър Цанков – гледайте тази неделя, 16 август, точно в 19:30 часа, в документалната поредица „Умно село“, по Bulgaria ON AIR.

Коментирай