Какво ви кара да се чувствате по-малко самоуверени

Един лош навик може да се окаже причината за неувереността ви

2020-10-11 13:24:00 | Илияна Николова

Увереността е непостоянно усещане за себе си. В дадена ситуация може да се повиши, в друга да се срине. Различните личности се справят по различен начин с факторите, които всячески смачкват самоувереността. Някои успяват да се изправят лесно, други пропадат и съвсем губят доверие в себе си. Започват да губят интерес за нови неща, страхуват се да опитват, да рискуват. Без значение дали се отнася до изграждане на връзка, професионална кариера или отношения с приятели, липсата на увереност пречи и се усеща от околните.

Тест: Уверени ли сте?

Според експерти, цитирани от bestlifeonline.com, единственият навик, който ви кара да изглеждате по-малко уверени за другите е прекаленото извиняване.

Един от най-лошите навици, които човек може да има и които го карат да изглежда неуверен и плах пред другите, които съответно го приемат без особено уважение, е прекомерното извиняване за какво ли не, смята Мишел Паргман, съветник по психично здраве със седалище във Флорида. Това важи както за поднасянето на извинения за щяло и нещяло, така и намирането на извинения да не правите нещо. Тези навици подсказват на другите, че сте неуверени, страхливи и неборбени личности.

Как да повишите самочувствието си?

Това е ясен знак за липса на доверие в себе си. Друг такъв признак е страхът от изразяване на мнение. Уверените хора знаят и вярват, че имат право на мнение. Умеят да го отстояват и не се страхуват да го изразяват без притеснения дали ще бъдат приети радушно.

Много хора изпадат в лошия навик да казват „съжалявам“ непрекъснато, когато всъщност няма причина да се извиняват. Липсата на аргументи в своя защита кара околните автоматично да снемат доверието си от такъв човек и да го уважават по-малко.

Още по темата

Как да помогнете на детето да изгради самоувереност

Замислете се колко пъти сте казвали „съжалявам“ и „извинявам се“ без реална причина. Чувствата и емоциите са част от механизмите на общуване. Когато демонстрирате плахостта си, съжалявайки за всичко, което правите и казвате, това ще ви накара да се обезцените, да страдате и да отблъсквате другите.

Как сами да повишите увереността си?

Много хора смятат извиненията за проява на учтивост. Но с тях трябва да сте предпазливи и да ги изразявате само когато наистина има нужда. В противен случай ще изглеждате слаби и неуверени за другите, а и вие самите ще започнете да се чувствате така.