Свободно време

Убиват ли UV лъчите коронавируса в самолета?

Единствено от „България Еър“ дезинфекцират самолетите си с UV светлина в България, вижте как във видеото

20.11.2020г. / 15 47ч.
Аз жената
Убиват ли UV лъчите коронавируса в самолета?

В края на октомври Boeing и учени от Аризона оповестиха, че са провели експеримент, с който да установят дали дезинфектантите, които авиокомпаниите ползват, за да убият вируса, са достатъчно надеждни.

За да стигнат до заключението, те умишлено пускат в самолетната кабина сурогатния вирус MS2 – считан за безопасен за хората, но по-труден за убиване от SARS-CoV-2, а след това дезинфекцирали кабината детайлно с препарати и UV светлина, пише Dnes.bg. След края на процедурата, учените от Аризона анализират различните части на самолета, а резултатът е: вирусът е унищожен. На базата на това учените констатират, че щом използваните методи успяват да убият по-устойчивия вирус, то без проблем ще унищожат и коронавируса.

Междувременно авиокомпаниите в цял свят започнаха да въвеждат различни процедури и иновации, с които да възвърнат доверието на пасажерите в пътуването. Изключение не прави и националният превозвач. В началото на ноември от „България Еър“ обявиха, че започват да използват ултравиолетова светлина като допълнение към методите си за почистване и дезинфекция на самолетите, а малко след това публикуваха и рекламно видео, в което нагледно се вижда как се извършва самата UV дезинфекция.

Вижте видеото: https://www.facebook.com/bgair/videos/413288409682841

От превозвача обясниха, че мярката се взима в интерес на здравето и сигурността на пасажерите,  а UV машината  е адаптирана специално за авиацията по подобие на системата за дезинфекция с UV лъчи, която се използва в лечебни заведения и COVID отделения. Тя разполага с разтегателни UV рамена, които обработват седалките, повърхностите и кабините на самолета, без да използват почистващи химикали. Труднодостъпните места в самолета също могат да бъдат дезинфекцирани благодарение на подвижна лампа. По този начин, след обработка с машината, пътниците могат да се качат в изцяло стерилен салон.

„Технологията е съвсем нова. Клиничните изследвания показват, че UV лъчите унищожават COVID-19, всъщност те унищожават всички вируси и бактерии вътре в кабината, затова и решихме да я използваме като допълнение към мерките за дезинфекция“, обясни директорът „Наземно обслужване“ в националния превозвач – Любо Илиев пред новините на Bulgaria ON AIR.

Към момента едва няколко авиокомпании използват ултравиолетова светлина за почистване на самолетите си. Сред тях са световният превозвач Qatar Airways, американската United Airlines.

Коментирай