Свободно време

9 начина да не напълнеете по празниците

Полезни съвети как да запазите фигурата си въпреки изкушенията и богатите трапези

22.12.2020г. / 10 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

С наближаването на коледните и новогодишните празници всички ние предусещаме миризмата на изкушаващите богати трапези, вкусните ястия, които чакаме да опитаме цяла година заедно с цялото празнично настроение, придружаващо тази прекрасна обстановка. В добра компания и под влиянието на изкушаващите ухания и гледки на любимите ни ястия е много лесно да се поддадем и да не успеем да устоим. Преяждането е враг номер едно на тънката талия, както и на усилията, които сте положили през цялата година да свалите онези няколко излишни килограма.

Как да се справите със семейните събирания по празниците

Какво можете да направите, за да се предпазите от напълняване по празниците?

Съсредоточете се върху сезонните лакомства

Една добра стратегия е да избирате ястия и десерти, приготвени със сезонни храни. Ако на трапезата има няколко изкушения, изберете пай с тиква и орехи например. Тиквата е с малко калории и много полезна. Със сигурност е по-добър избор от шоколадовата торта или щолена в другия край на трапезата.

Яжте много внимателно

Съзнателното хранене е трудноизпълнимо. Важно е да се съсредоточите и да обръщате внимание на усещането за ситост. За целта е необходимо да се храните бавно, да сдъвквате съзнателно храната колкото се може повече. Така давате време на мозъка си да получи необходимите сигнали от стомаха, че сте сити и ще избегнете преяждането.

Депресия по празниците – 7 стратегии за справяне

Дръжте лакомствата далеч от погледа си

Изхвърлете всички запаси от сладкиши и коледни сладки от шкафовете си. Разчистете дома си от всичко изкушаващо. Това ще намали желанието ви да хапвате вредни и калорични храни.

Оставете половината място от чинията си за зеленчуци и плодове

Запълнете пространството в чинията си с полезни и по-нискокалорични храни. Това е трик, с който ще успеете да запазите фигурата си не само на празниците, но и целогодишно.

Останете активни

Една от най-големите грешки, които хората допускат по празниците е занемаряването на физическата активност. Ако не спирате да тренирате и да правите упражнения, ще успеете да запазите линията си и метаболизма си в добра форма.

Как да преборим стреса по празниците?

Поставете си за цел да поддържате теглото си

Измервайте се всеки ден. Ако забележите покачване на теглото, вземете навременни мерки. Не допускайте да напълнеете твърде много за кратко време. Това ще предизвика йо-йо ефект, с който впоследствие ще трябва да се справяте.

Пийте много вода

Дехидратацията пречи на поддържането на оптимално тегло. Не забравяйте да пиете достатъчно течности, за да поддържате добрия клетъчен метаболизъм. Водата помага за по-добрата обработка и усвояване на веществата.

Защо много двойки се разделят около Коледа?

Ограничете алкохола

По празниците се отпускаме с алкохола, а това не е добра идея за фигурата. Алкохолът е висококалоричен и може да се окаже твърде голямо предизвикателство за фигурата ви. Наред с обилното хранене и богатите трапези алкохолът доставя допълнителни празни калории на организма, които ще ви предразположат към трупане на мазнини.

Почивайте си повече

Празниците са не само приятен, но и стресиращ период от годината. Свързани са с харчене на много пари за подаръци, срещи с роднини и близки, синхронизиране на отпуски и почивни дни с приятели и семейство, което може да направи преживяването им наистина стресово. Затова правете всичко възможно да спите повече и да си почивате. Добрата почивка помага на метаболизма и усвояването на хранителните вещества.

Хитри начини да се предпазите от напълняване по празниците

Коментирай