Свободно време

Как да се науча да обичам себе си повече?

Въпрос в рубриката на психолог Петя Георгиева

08.01.2021г. / 09 24ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Новата рубрика на Az-jenata.bg „Вашият въпрос – нашият съвет“ ви дава възможност да отправите въпрос, който ви терзае, на имейл info@az-jenata.bg, а психолог Петя Георгиева ще ви отговори.

Днес публикуваме читателски въпрос, като името на автора ще запазим в анонимност. Под въпроса публикуваме отговора на психолог Петя Георгиева.

Въпрос: Здравейте, моят въпрос е свързан със самочувствието. Как да се науча да обичам себе си? Много често чувствам вина, че не съм достатъчно успешна, че не се справям, че не изглеждам достатъчно добре и това сякаш ме задушава. Има ли начин да го променя?

Отговор: Здравейте, да, за щастие има начин да промените това. Разбира се, препоръчвам работа със специалист с цел изясняване и отработване на първопричините – често е възможно в основата да стои свръхкритичен родител, а в последствие друга критична авторитетна фигура като шеф или партньор. Понякога проявяваме и прекалена самокритичност към себе си.

Моята препоръка е като начало да се фокусирате върху това да не сравнявате себе си с хората около вас, а само с човека, който сте били преди, тоест да се сравнявате само със самата себе си.

Опитайте се да избегнете припомнянето на негативни сценарии от миналото. Работете върху приемането на своите силни и слаби страни. Също така, можете да си задавате следните качествени въпроси, подхранващи любовта към себе си, особено преди взимане на важно решение:

  • „От какво се нуждая сега?“;
  • „Какви са моите потребности в момента?“;
  • „Този избор кара ли ме да се чувствам уважавана и ценена или ме кара да се чувствам унижена, пренебрегната, използвана и наранява достойнството ми?“;
  • „От любов към себе си ли правя този избор, или водена от страх?“;
  • „Какво послание изпраща за мен този мой избор?“.

Успех,
Петя

* * *

За Петя Георгиева

Петя Георгиева е психолог, семеен и брачен консултант. За себе си споделя, че е посветена да служи на хора, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени.

В рубриката „Вашият въпрос – нашият съвет“, психолог Петя Георгиева ще отговаря на читателски въпроси, които може да ни изпращате на редакционен имейл: info@az-jenata.bg.

Всяка сряда ще публикуваме отговорите на вашите въпроси. За да запазим анонимността на читателите, ще публикуваме въпросите само с инициали.

Коментирай
Свободно време