Свободно време

Психолог Петя Георгиева: Следете за признаци като тревожност и загуба на енергия

Интервю с психолога Петя Георгиева за симптомите при депресия и как да се справим с напрежението и несигурността

12.01.2021г. / 15 35ч.
Мария Дуковска
Снимка: личен архив

Снимка: личен архив

Петя Георгиева е психолог, семеен и брачен консултант. За себе си споделя, че е посветена да оказва подкрепа на хора, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, които искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени.

В сложната пандемична ситуация, свързана с коронавируса, много хора се чувстват тревожни, напрегнати, мрачни, което ни подтикна да се обърнем към Петя и да разберем какви са нейните съвети за справяне с този проблем, както и още други важни теми.

Каква е формулата за щастие и има ли изобщо такава, кога ревността е сигнал за проблем във връзката и как да разберем имаме ли нужда от брачен консултант, ще научим от следващите редове. Приятно четене.

Петя, разкажете ни с няколко думи за себе си. Как решихте да се занимавате с психология, това ли беше мечтата ви?

Да, с удоволствие признавам, че имах късмета отрано да открия мисията и призванието си, които успях да превърна в свое ежедневие. Винаги съм искала да се занимавам с това, още от малка живо се интересувах защо хората реагират по определен начин, обожавах да наблюдавам хората около мен, как си говорят, какво правят, отношенията помежду им, поведението, как си общуват, бях много привлечена от тези процеси. По-късно се докоснах до психологията и като наука и тя ме притегли силно. Някак си интересът ми естествено се допълни от науката и това се превърна в една красива симбиоза. Усещах, вярвах и знаех дълбоко в себе си, че това е моето „нещо“, особено когато този стремеж устоя във времето и се превърна в лична моя кауза и мисия – да допринеса за това хората да поддържат и изграждат пълноценни отношения с околните и със самите себе си. Това е и моят начин да направя света едно по-добро място за живот, затова се посветих в обучение и работа в тази сфера.

Ще ни споделите ли повече детайли за работата си, с какви казуси се занимавате?

Разбира се! Работата ми е свързана с провеждане на индивидуални, семейни и брачни консултации на хора, които се осмеляват да направят осъзнат избор за промяна. Работя с хора, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени! Отдадена съм на това моите клиенти да открият собствените си възможности, да повишат капацитета си за справяне, да се мобилизират, да поемат управлението на живота си, да изградят умения за справяне с ограничаващите вярвания и да върнат яснотата и удоволствието в живота и отношенията си.

Какви са най-честите проблеми или тревоги, заради които хората се обръщат към вас?

Най-често мои клиенти се обръщат към мен поради затруднения и болка в отношенията, свързани с доверието, самооценката, токсични връзки, изневяра, загуба на цел и посока, затруднения в комуникацията между партньорите, зависимо поведение. Също така съдействам при кризисни ситуации чрез предоставяне на кратки кризисни интервенции, както и кариерни консултации.

От опита ви можете ли да кажете, че има промяна в нагласата на българите да търсят по-често консултация с психолог?

Да, за мен е огромна радост, че тази промяна е вече факт! За щастие, все повече хора осъзнават, че това да потърсиш подкрепа и помощ е признак на смелост, лична сила, любов към себе си и самоуважение. Радвам се, когато виждам все повече осъзнати хора, които търсят промяна и най-вече, които вярват, че заслужават да се погрижат за своето психично здраве, защото така се грижат за себе си!

Все повече хора биват диагностицирани с депресия, а ситуацията с коронавируса, която засегна всички хора, вероятно ще увеличи тревожната статистика. Какви са признаците на депресия, за които да следим и кога трябва да потърсим помощ?

Благодаря за този въпрос! Много хора започват да търсят помощ, когато вече прекалено дълго време са буксували и са се опитвали да се справят сами, но по ред причини не са обръщали внимание на себе си. В тази връзка смятам, че превенцията е от изключителна важност както за физическото ни здраве, така и за психическото, тоест можем да търсим помощ и да се обърнем за съдействие и превантивно, тоест преди да е станало прекалено късно. Ситуацията с коронавируса определено изостри депресивните състояния и според мен, за съжаление, тази тенденция тепърва ще се задълбочава.

Това, за което е добре да следим, са признаци на прекомерна и продължителна умора, стрес, загуба на енергия, липса на интерес към любими и предпочитани дейности, които преди сме извършвали с удоволствие, повишено чувство на тъга и тревожност, понякога без реална причина или заплаха, също може да има усещане за безнадеждност, обща негативна нагласа и други. Важно е да отбележим, че тези признаци не са еднакви при всички хора, а може да варират, както и честотата и степента на проявлението им, затова е от изключителна важност да обръщаме внимание към своя емоционален свят дори и превантивно, преди да е станало прекалено късно…

Кои са признаците, че в една връзка има сериозен проблем между партньорите? И как една брачна двойка да разбере, че има нужда от семейна терапия или консултация?

Обикновено една двойка идва на консултация, когато двамата партньори преживяват криза и не са сигурни дали могат да преминат през нея заедно, отношенията им носят предимно негативни емоции, много чести конфликти, загуба на доверие, трудности в комуникацията, които често се изразяват в усещането, че двамата партньори говорят на различни езици и не се разбират, когато има отчуждение по между им след поява на децата или при изневяра… Също когато двойката преминава през развод или раздяла и други.

Брачните консултации могат ли да редуцират броя на разводите?

Да, така както превенцията и грижата за здравето могат да редуцират болестите, то и брачните консултации могат да редуцират проблемите в отношенията и респективно разводите. Когато полагаме грижи за нашето здраве, тяло, живот, ум или отношения, те ни се отблагодаряват по един прекрасен начин! Дори когато няма налични тежки проблеми между партньорите, брачните и семейни консултации изглаждат, изясняват отношенията, връзката се балансира, партньорите осъзнават какви са дефицитите и откъде идват техните проблеми! След това се посвещават на разрешаването им. Чрез брачните консултации двойките преодоляват трудности в отношенията си, получават ценна яснота за връзката си, дори понякога това да означава да се разделят и да продължат напред поотделно.

Къде в една връзка стои темата за ревността? Кога ревността е аларма, че връзката е в опасност, както и че има опасност от домашно насилие?

Свързани статии

В различните двойки темата за ревността е застъпена по различен начин и най-често това може да е свързано с нашата самооценка, също и със страха да се доверим или че ако се доверим, ще бъдем предадени и наранени. Това се случва, когато носим негативен минал опит, който пренасяме в новите отношения, имаме страх от болка, изоставяне, отхвърляне, също и негативен опит на родители, завишена или занижена самооценка, патологични вярвания, че връзка означава насилие, болка, ограничения, личностна незрялост, липса на навици за изграждане на отношения с другите. Все пак е важно да разграничим липсата на ревност от липса на интерес, тоест добре е да се изследва, когато няма ревност изобщо дали това не е поради липса на интерес към другия човек.

Кои са съставките на хармоничната връзка?

Взаимно уважение, добра комуникация, свобода и доверие. Също така една връзка е хармонична, когато в нея има близост, споделеност, подкрепа и внимание. Когато усещаме, че докато сме в тази връзка ние ставаме по-добри, животът ни се развива и в другите сфери, тъй като връзката е източник на сила, подкрепа, тя ни зарежда и ни кара да сме още по-добрата версия на себе си, просто сме готови да покажем най-доброто, да сме по-доброто. Връзката ни дава допълнителен стимул за действие и смисъл на всичко останало.

Има ли формула на щастието? Какъв е вашият съвет хората да постигнат лично щастие и баланс в живота си?

На първо място – да се освободим от идеалистичната представа за вечно и стопроцентово щастие. Също така да се обърнем към себе си и да открием какво лично нас ни прави щастливи, защото това е нещо различно за всеки един човек – за един това е да има добро здраве, за втори – успешна кариера, за трети – сплотено семейство и деца. Формулата е да следваме собствения си компас на щастието, а не това, което някой ни казва, че ще ни направи щастливи или пък това, което прави щастлив някой друг. Щастливи сме, когато правим това, което обичаме и обичаме това, което правим, но за целта се налага да се откажем от някои неща, които ни пречат.

Вашата професия безспорно е много сериозна и отговорна, на моменти сигурно и натоварваща. Как вие успявате да се справите с напрежението и стреса?

Като се старая да следвам това, което препоръчвам на своите клиенти – да не спират да се грижат за себе си. Знам, че ако не си осигуря време за презареждане и почивка, няма да мога да продължа да бъда ефективна и полезна за останалите. С течение на времето и опита се научих да балансирам по-добре и да намирам време за презареждане.

Какво ви вдъхновява във вашата професия и кога се чувствате най-удовлетворена от работата си?

Вдъхновява ме промяната и резултатите от извървения път, които виждам в хората! Това е най-голямата ми награда и удовлетворение, това ми дава смисъл и ме зарежда истински! Няма по-голямо удовлетворение от градивните промени, от щастливи семейства, градивни отношения и удовлетворени и пълноценни хора.

В Az-jenata.bg започнахме нова рубрика „Вашият въпрос – нашият съвет“, в която вие отговаряте на читателски въпроси. Какво могат да очакват читателите?

Читателите могат да очакват базови, но пък конкретни и практични насоки, които да им помогнат сами да стигнат до решението на проблема им или да го облекчат, но не и готови решения. Също така е добре да припомним и да обърнем внимание, че рубриката не може да замести или да даде същата стойност на читателите, както задълбоченото психологическо консултиране и терапия със специалист.

Вашето пожелание към читателите на Az-jenata.bg?

От сърце пожелавам на читателите на Az-jenata.bg, както и на всички хора да бъдат преди всичко здрави, да не забравят да се грижат за себе си и хората около тях. Нека си пожелаем една по-добра, светла и хармонична нова 2021 година!

* * *

Новата рубрика на Az-jenata.bg „Вашият въпрос – нашият съвет“ ви дава възможност да отправите въпрос, който ви терзае, на имейл info@az-jenata.bg, а психолог  Петя Георгиева ще ви отговори. Всяка седмица ще публикуваме отговорите на вашите въпроси. За да запазим анонимността на читателите, ще публикуваме въпросите само с инициали.

Коментирай
Свободно време