Свободно време

„В леглото с мъжа ти. Бележки на любовницата“ – Ника Набокова

Готови ли сте да влезете в… главата на любовницата?

21.01.2021г. / 05 44ч.
Аз жената
Корица: издателство "Ера"

Корица: издателство "Ера"

Думата любовница обикновено извиква във въображението дългокрака нимфа с пищна гръд, сладострастна, пресметлива и фатална. Ника Набокова разбива този мит! Самата тя е била „другата жена“ и от позиция на опита си, както и на база на психологическите изследвания в сферата, ни дава всички отговори – директно и без завоалиране.

Всички ситуации, през които минава такава връзка – любовта, ревността, тайните срещи, лъжите, търсенето на вярното решение, обещанията, самообвиненията и моментите, в които колебанията са повече от решенията. Авторката дава рецепти за преодоляването им, но и за откриването и овладяването на истинските причини една жена да изпадне в тях.

Тази истина няма да ви бъде казана в лъскави списания и в популярни предавания. Ясно формулирани, ефективни и лично проверени методи, със задълбочени познания за човешката психика и взаимоотношения – Ника ще ви изведе от зоната ви на комфорт. Бъдете готови!

Ника Набокова е автор на пет книги, изключително популярен блогър и успешна бизнес дама. С нейна помощ много жени са се справили с трудни житейски ситуации. Книгите ѝ са преведени на шест езика и са продадени в милиони екземпляра.

Откъс 

При нас всичко ще е различно

„Ника, представяте ли си, той ме излъга! Той пак ме излъга! Нашата любовна връзка продължава вече пет години. И ето че той отиде на почивка с жена си и ме излъга. Смазана съм, мислех, че при нас всичко ще е различно“.
Често чувам такива вопли и всеки път едва се сдържам да не попитам: „А ти как си представяше, че ще бъде?“ В течение на няколко години гледаш как един човек лъже жена си (няма значение колко добре го е правил), хващаш го да лъже самата теб, и сега, знаейки всичко това, искрено недоумяваш и си смазана, въпреки че той се държи по обичайния начин.
А всичко това е така, защото подсъзнателно ти си абсолютно сигурна, че „при нас всичко ще е различно“. И тази увереност се отнася не само за любовниците, а и за всички, които успяват да се обвържат със съмнителни личности.
Например една позната на моя приятелка с искрена почуда ѝ се оплаква: „Дори нямах представа за какъв скапаняк съм се омъжила! Аз седя вкъщи бременна, а той се шматка по барове и клубове. Какво му е станало?“. Фактът, че когато се е запознал с нея (между другото, в един бар), младежът е бил в процес на развод с първата си жена, бременна с второто им дете, изобщо не предизвиква просветление у нея.
Сигурно знаете приказката за красавицата и звяра, едни са я чели, други са гледали анимационния филм. За всеки случай ще ви припомня историята в моя интерпретация.
В един страшен тъмен замък живеел ужасен звяр, целият в люспи, козина и с големи остри зъби. Той обикалял, лигите му течели и ядял симпатични малки мишлета с марципанова глазура. Но в действителност това не била дяволска твар, а прекрасен принц, омагьосан от една стара вещица (мисля, че разпределението на ролите вече ви е ясно). И ето че в страховитата му бърлога, в която той безспорно много, много страдал заради чудовищния си вид, се появила прекрасна принцеса. О, тя страшно се различавала от другите принцеси – била и умна, и красива и правела прекрасна супа топчета. А как само пеела, как танцувала, каква светлина разпръсквала около себе си! Изобщо, да ѝ се ненагледаш и ненарадваш, самата аз бих се оженила за такава.
Но най-важното било, че точно това прекрасно момиче притежавало една вълшебна способност – единствено то можело да развали магията на принца и да го освободи от чудовищната му външност. Естествено, за целта известно време трябвало да изтърпи размазаните му по стените лиги, яденето на мишки, пък и съществото не миришело особено приятно. За сметка на това сетне магията се разпаднала и пред самоотверженото момиче се възправил мъжът на мечтите. И замъкът тутакси се превърнал във вълшебен дворец, а изядените мишки се сдобили с реинкарнация. Красота, тържество на любовта, браво на прекрасната принцеса.
Жалко, че в живота не става така.
Ясно е, че на всички нас ни се ще да бъдем неповторими и вълшебни нимфи. Дори ще кажа нещо повече – всички ние сме точно такива. Само че превръщането на звяра отново в прекрасен принц изобщо не зависи от нашата уникалност.
От праведния път на адекватно възприемане на хората често ни отклоняват няколко мита, произтекли от горепосочената приказка.

Любовта ще спаси света

Първият – любимият ми – е за целебната сила на любовта. Вера Брежнева неуморно ни напомня, че това светло чувство ще спаси света. А пък твоят избраник – още повече.
Механизмът действа по следния начин – когато той усети колко силно го обичам, когато ние най- сетне бъдем заедно пълноценно и никой няма да ни пречи, когато се обзаведем с куче, с дете и се съберем да живеем в едно жилище, всичко ще бъде различно. Той ще престане да върши всевъзможни странни и обидни неща (тук можете да вкарате свои варианти, като започнете от лъжата и завършите с насилието), защото моята голяма любов ще го изцели и звярът ще се превърне в човек.
Или пък обратното – той ще ме обикне толкова силно, че магията просто няма да има шанс. Между другото, това е един от най-разпространените митове за любовта – много хора са убедени, че любовта кардинално променя човека. Че човек, който пие уиски с литри, пляска по дупето всички симпатични жени и е лъжец, прелюбодеец и изтезател на малки котенца, уж може да стане съвсем друг, когато обикне. В действителност това не е така – ние си оставаме точно такива, каквито сме били. Разбира се, някои навици могат да се променят, но никой не може да се „разомагьоса“, превръщайки се от един индивид в съвършено друг.

Ако виждаш в него само принца, рано или късно той ще стане такъв

Продължаваме нататък.
Още един камък, и дори по-скоро скала или канара, която се възправя между нас и реалния човек, е постулатът, че ако виждаме в него само принца, той рано или късно ще стане такъв. Един вид, никой не е доловил фината му душевна същина, а пък аз, виждате ли, успях. И затова всичко ще е различно.
Масло в огъня на безусловната любов, а в този случай става дума точно за нея, наливат всички мотивиращи статии по темата за това, че жената трябва да се възхищава на мъжа до нея и тогава той със сигурност ще стане голям и прекрасен човек.
Хайде да пофантазираме. Ако нашият избраник по цели дни ръчка на компютърни игри и изобщо не възнамерява да мърда от дивана, дали ще стане олигарх заради това, че ние всеки ден се възхищаваме от деловите му качества? Съмнявам се.
Нашите избраници (между другото, независимо от какъв пол са) също често задълбочават ситуацията, като казват, че ако твоята любов е истинска, тя ще живее какъвто и звяр да е той. От същата серия е и „обикни ме дрипльо, богаташ – всеки може“.
Безусловната любов, в която участниците в любовните триъгълници често се опитват да хлътнат, в действителност съществува на този свят само между родителите и децата. Между двама възрастни и от хармонична гледна точка тя е невъзможна.
Защото ако ти искаш такава любов към себе си, тя винаги ще ти е недостатъчна. А пък ако я искат от теб, ще ти се наложи да се примиряваш с мъчителни и неприемливи неща.

На книжния пазар от януари 2021 г.
Превод: Ива Николова
Редактор: Илияна Велева
Обем: 280 стр.
Художествено оформление: Мира Минкова
Издателство: „Ера“
Корична цена: 16 лв.

Коментирай