Свободно време

Кои изречени думи пречат на щастието ни

Думите имат невероятна сила

10.04.2021г. / 12 42ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Мислите ни имат сила. Въпреки че го знаем, сякаш бързо го забравяме и не след дълго се чуваме да казваме за пореден път нещо, което напълно ни обезкуражава, мачка самочувствието ни, не ни мотивира. А мислите влияят на решенията, които взимаме. Ако искаме да сме по-щастливи, трябва да започнем да променяме своите мисли. Вижте кои думи да замените за повече щастие.

Заменете „аз трябва“ с „би било хубаво“

Думата „трябва“ звучи заповедно, стряскащо, отказващо. Вие сте тези, които определяте правилата във вашия живот и това как да го следвате. Вместо да си казвате, че трябва да започнете да спортувате и да се храните по-здравословно, кажете си, че би било хубаво да опитате да въведете нов здравословен режим. Звучи различно и мотивиращо, нали?

Оцветете стреса – как цветовете ни помагат да балансираме емоциите

Заменете „аз съм виновна/виновен“ с „това е още един опит“

Много е лесно да бъдем твърде критични към себе си или да се оставим някой да определя вместо нас кое е правилно и кое не. Изключете от речника си изрази като „аз сгреших“, „не се справих“ и т. н. Няма грешки, няма чувство за вина, депресия. Има опит, който ни учи какво да не допускаме отново, как да станем по-добри, можещи и да продължим мотивирани и щастливи напред.

Мотивиращи мисли за повече щастие

Заменете „уморен/а съм“ с „имам нужда от почивка, отдих, отмора, релакс“

Думите свързани с умора действат негативно на нашата нагласа и настроения. Докато когато си кажем, че имаме нужда да отдъхнем, да презаредим енергийните си нива и нашата почивка включва тези и тези хубави неща, като книга, хубав филм, спа, масаж и т. н. тогава ние се чувстваме по-добре. Помислете само как звучат умора и отдих. Второто е градивно, то е в положителна посока, ще ни накара да се почувстваме по-добре. И само докато го изричаме, преди да сме се отдали на релакс, ние се чувстваме по-леко.

Камъни за всяка зодия, борещи негативната енергия

Заменете „ще се опитам“ и „ще направя каквото мога“ с „аз мога“

Първите два израза не ви ли звучат несигурно, демотивиращо? Бъдете решаващи и твърди. Ако сте допуснали грешка, не забравяйте че това е опит, от който ще станете по-можещи, мъдри. Ако става въпрос за работа, бъдете с нагласата, че днешният ден ще бъде по-мотивиращ от вчерашния.

Свързани статии

Вместо „нямам време“ си казвайте „ще го направя по-късно“ или „ще приложа 5-минутното правило“

Колкото повече казваме за нещо, че не разполагаме с време за него, толкова по-малка е вероятността някога да се заемем с въпросното нещо. Ако се налага да помогнете на роднина, приятел, обяснете, че това може да се случи на по-късен етап от деня, седмицата. Така ще сте мотивирани да намерите време и да съдействате. Ако ви мързи да направите гимнастика например, да почистите, опитайте 5-минутното правило. Започнете дейността и след 5 минути, почти сигурно ще продължите, докато я завършите.

Снимка: iStock

Коментирай