Свободно време

На 9 май Bulgaria ON AIR ще излъчи документалния филм „Сънища… по Иван Радоев“

В епизода, сниман in memoriam за големия български поет, участват още Крикор Азарян, Тодор Колев и Стефан Цанев

06.05.2021г. / 09 31ч.
Мария Дуковска
На 9 май Bulgaria ON AIR ще излъчи документалния филм „Сънища… по Иван Радоев“

Без стиховете и текстовете на Иван Радоев не е възможно да си представим днешната ни литература, а без историята на живота му – драматичната съдба на малцината големи български писатели, отстояли без компромиси таланта и словото си в ерата на тоталитаризма. На 9 май, от 19:30 часа, в документалната поредица „Умно село“ по Bulgaria ON AIR зрителите ще имат възможността да съпреживеят едни от най-ярките моменти от живота на българския поет и да чуят част от най-стойностните му стихове.

Епизодът, озаглавен „Сънища… по Иван Радоев“, опитва артистично и емоционално да възсъздаде нюанси от аурата – творческа и човешка, на един голям български творец. Редки и ценни кадри припомнят култовия спектакъл „Човекоядката“, игран над 400 пъти за 10 години, за който, колкото повече се трупали ругатните от наемни критици, толкова по-големи ставали опашките пред касата на театър „София“.

Във филма за баща се включва актьорът Иван Радоев и малкия му по това време син Калоян, с чиято помощ оживяват поетични текстове, вълнуващи поколения читатели. Етюдите са снимани в уникалната атмосфера на с. Геша, където е било любимото убежище на писателя приживе. Със силно и емоционално слово за Иван Радоев във филма присъстват приятелите Крикор Азарян, Стефан Цанев, Тодор Колев, съпругата му Весела Радоева. „Бялото“ присъствие на поета витае наоколо и напомня за себе си през мъдростта и човечността на словото му.

Филмът „Сънища… по Иван Радоев“ е отличен с Голямата награда на 8-то издание на фестивала „Осма муза“ за документални филми от областта на изкуството.

Не пропускайте въздействащия епизод от поредицата „Умно село“ – на 9 май, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време