Свободно време

Мариана, Сашо и „Шосетата на свободата“

Епизодът от поредицата „Умно село“ ни среща с уникалния интелектуален и семеен тандем Мариана Мелнишка и Александър Геров

02.06.2021г. / 13 42ч.
Мария Дуковска
Кадър: "Умно село".

Кадър: "Умно село".

Те са пример за „любов по действителен случай“. Без граници, възраст и предразсъдъци. Тя е Мариана Мелнишка, преводач, „бетеанец“, преподавател, журналист. Той – Александър Геров, математик-информатик. Двамата заедно са тандем на колело и екипаж на лодка, къмпингарски екип от Крапец или скиорски тим на Мальовица. Стоят зад десетки интелигентни проекти, заедно и поотделно.

На 6 юни, от 19:30 часа, Bulgaria ON AIR ще излъчи епизод от поредицата „Умно село“ с вдъхновяващата двойка, който доказва, че истинското приятелство и любовта не могат да избледнеят с времето.

Мариана е сред създателите на култовото списание ЛИК, превела е първите книги от поредицата за Хари Потър, Антъни Бърджес, Джон Фаулс и още десетки автори. Заедно с Александър, двамата създават проекта „Къщите говорят“ за софийски и извън столични архитектурни шедьоври и за мозайките от човешки съдби под пластовете история.

Свързани статии

Имат обща ценностна система по произход и светоглед – Сашо е наследник на възрожденеца и книжовник Найден Геров, а Мариана е от стар софийски род, „неблагонадежден“ идеологически по време на комунистическия режим. Поради тази причина съвсем не е случайно, че за двамата най-важно от всичко на света е свободата – на словото и на придвижването. И затова са непрекъснато в движение. Тя му показа Америка, той я заведе в Австралия.

Двамата заедно си „заслужиха“ Нова Зеландия. През 2013 г. те са единственият български екипаж във La Vogalonga – прочутата водна регата из каналите на Венеция.

По техните „шосета на свободата“ – буквални и метафорични, тече срещата с двамата герои на „Умно село“ като един интелектуален спецкурс по толерантност, глобалност, свободолюбие.

Гледайте Мариана Мелнишка и Александър Геров в епизода „Шосетата на свободата“ от документалната поредица „Умно село“ – на 6 юни, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Коментирай