Да вкусим света през кулинарните шедьоври на Даниела Иванова

Кулинарният стилист Даниела Иванова в интервю за Az-jenata.bg

2021-07-16 16:16:00 | Мария Дуковска

Даниела Иванова определя себе си като кулинарен стилист. Макар да открива магията на кулинарията сравнително скоро, тя не губи време, а ѝ се отдава с цялата си душа, с всичките си сетива. Споделя, че иска да издигне българската кухня на пиедестал и това е една от нейните цели, които следва чрез кулинарните предизвикателства да пресъздава традиционни рецепти, но по един нов и модерен начин.

Професията ѝ на интериорен дизайнер ѝ помага да създава своите ястия по един изключително фин, красив и стилен начин. В това може да се убеди всеки, който е разгледал профила ѝ в Instagram.

Но как се случва любовта ѝ към кулинарията, какви са нейните съвети към любителите готвачи и какви изкушения ще представи на читателите на Az-jenata.bg в новата ни кулинарна рубрика Вкуси света, ще разберем от Даниела Иванова. Приятно четене.

Даниела, разкажете ни повече за вас. От колко години сте във Франция, какво ви отведе там?

Във Франция живея вече от 29 години. Бях от онези българи, които искаха да се борят за България, не съм искала да заминавам. Бях от онези млади хора, които искаха да заздравят България след 1989-а година, но така се случи, че любовта ме отведе във Франция. Съдбата си е съдба и така се случи, че останах там. Създадох семейство с моя съпруг и започнах живота си отначало, защото аз не говорех езика изобщо, нямах приятели, но всичко това се промени с времето. Аз съм българка и винаги ще бъда българка, но няма как да направя избор между България и Франция. България е като една моя малка кутийка от детството, в нея отраснах и научих това, което съм днес, но пък Франция ми даде други възможности, както и да създам моето семейство, възпитанието на сина ни. Но бих искала да говорим повече за България, защото съм българка и се гордея с това. И може би всички българи, които сме извън България, сме едни посланици на страната.

А вашият син и съпругът ви какво мислят за България?

Те много обичат България. Дори се шегуваме, че съпругът ми е повече българин от мен. (смее се.) В България той харесва много природата ни, храната, всичко му харесва, обожава я. Моят син също се гордее много и винаги казва, че е наполовина българин и наполовина французин, и никога не слага по-ниско едната част от произходите си. Той също много харесва храната ни и го научих да приготвя някои традиционни български ястия, които дори често приготвя за неговите приятели, като така споделя нашата култура.

Как решихте да започнете да се занимавате с кулинария и откога датира вашата страст към вкусната храна, приготвена по изключително фин и красив начин?

Кулинарията винаги е била част от моя живот. За мен готвенето е един израз на уважение към хората около нас, израз на обич. Но не бях имала много време да се занимавам с нея и всъщност това, което се случи преди година и половина, тази световна епидемия, аз се намерих с много време, което не беше типично за мен. Винаги съм се занимавала с много неща едновременно, за да живея живота си пълноценно и изведнъж се намерих с много време. И изпълних това време с красота. В началото започнах да приготвям неща, да ги показвам на своите колеги, всеки показваше това, което е сготвил и в един момент се отвори една врата в мен и започнах да творя това, което виждате днес. Направих си профил в Instagram и останах много изненадана от отзивите, които получих от хора от цял свят. Тогава реших да започна да слагам рецепти и в други групи, в български групи в социалните мрежи. И за мен стана ясно, че това е новият ми път, който промени професионалната ми ориентация. Защото аз всъщност съм вътрешен дизайнер, но сега промених своята професионална ориентация към кулинарията и мога да кажа, че съм кулинарен стилист.

Водещият акцент във вашия кулинарен стил е да съчетавате автентични, национални ястия от цял свят с висшата френска гастрономия. Как се решихте на тази стъпка, какво ви провокира?

Първоначално започнах с ястия, които владея, като винаги добавям нещо от себе си. Не съм от онези кулинари, които ще вземат една рецепта и ще я направят точно както е. Аз винаги добавям нещо от себе си. Започнах да приготвям ястия и световни, и български, като отзивите бяха много положителни, тъй като е деликатно да се придаде един по-актуален вид на една традиционна рецепта. Дори първата рецепта, която ще видят вашите читатели, представена от мен ще е такова предизвикателство, „атака“ към една традиционна рецепта, каквато е шкембе чорбата. Това беше доста смела стъпка от моя страна, но това го направих и с френски рецепти. Имам и мои лични рецепти, които създавам.

Разглеждайки вашия Инстаграм профил останах впечатлена от начина на презентация. Ястията ви изглеждат невероятно! Колко важна е презентацията на едно ястие и кое е най-трудното при финалните щрихи?

За мен храната е изкуство. Кулинарията е изкуство и тя се прави с много чувствителност и с много любов. Храната е важна, защото с нея храним не само тялото, но и сетивата, душата. Затова едно ястие да бъде елегантно е всъщност декларация на уважение към хората, на които ще го представим. За да се възбудят сетивата, за да се провокира това чувство на удоволствие, на възхищение, не само към мен, но към храната. Да съществува красота на масата е ценно, защото тази красота ще провокира положителни отзиви и решения, които могат да бъдат взети. Сензитивността е много важна от моя свят. Не мога да го обясня защо е така, така съм родена, но естетиката е много важна за мен. Но най-важното си остава уважението. Аз не правя нещата, за да кажат хората „А, колко много неща знаеш и можеш да правиш“, не, това не е важното за мен. Важното е да има декларация на уважение и обич към другите. Ястието е много важно да е красиво, защото както се казва в японската култура – „първо ядем с очите, после с устата“. Съчетаването на красота и вкус на ястието изисква и много техника на приготвяне. Когато хората видят една красива снимка е добре да знаят, че зад нея стои много работа и много време. Защото първо се работи за вкусовете, да бъде вкусно, а след това почвам да работя за естетическото представяне на храната. Ако я няма тази хармония, ястието няма да бъде качествено.

Кои са кулинарите, от които се възхищавате и черпите вдъхновение?

Аз черпя вдъхновение от всичко и всички. От хора, цветове, картини. От кулинарите мога да се впечатля както от една баба, която приготвя много вкусно ястие, също така и от големи шеф майстори. Има двама френски кулинари, на които се възхищавам, това са Пиер Ерме (Pierre Hermé), това е един от най-големите френски майстори сладкари. Неговите десерти са поезия. Спомням си първият път, когато опитах една от неговите авторски рецепти – макарон с личи и крем от рози. Беше толкова невероятно! Аз просто спрях да говоря. Никога не бях усещала такъв финес в устата си. Просто нямах думи, аз замълчах, потопена в тази емоция. И другият шеф, тя е жена, Ан Софи Пик (Anne Sophie Pic). Тя е един от прекрасните Мишлен шефове, тъй като това е рядкост жена кулинар да е носител на звезди Мишлен. В нейната кухня също има много поезия. Когато опитам от нейните ястия, това е просто друга философия за живота, друг свят. Пожелавам на всеки да опита от тези ястия. Пожелавам го искрено, защото това е нещо, което трябва да се преживее!

Снимка: Модерен прочит на традиционната шкембе чорба, приготвена от Даниела Иванова. Рецептата ѝ можете да прочетете тук.

От кои похвати или техники във френската кухня бихме могли да вземем пример, за да направим ястията си по-вкусни и изискани?

Първият съвет, който бих дала е да се обърне внимание как представяме ястието си. Във френската кухня е много важно ястията да се представят едно по едно, няколкостепенно е менюто, като преминавайки от едно към друго ястие, между тях има връзка. При предястията, сирената, основното и десерта, вината, които се подбират, между всички тях има съчетание, хармония, което е много важно. Българската кухня е много богата и има много цветове, но това, на което може би трябва да се обърне повече внимание е на представянето на храната. Това е, което бих могла да дам като съвет. Иначе и в българската кухня си имаме много добри техники за готвене.

Любимите ви ястия от българската кухня?

Веднага ще кажа, това е тараторът! Без таратор аз не мога да живея! (смее се). Също така чушки, кюфтета, сармички, баницата, киселото мляко. Обожавам българската кухня, защото тя си има неин си почерк.

Любимите ви ястия от френската кухня?

 Много обичам и френската кухня, тя е все пак центърът на световната кухня и това не може да се отрече. Едни от най-големите шефове в света са тръгнали от френските училища. Едно от най-любимите ми ястия е патешко с портокали, едно типично френско ястие. Пълнена зелка, която е малко по-различна от нашите пълнени сармички. 

Ако трябва да приготвите изискана вечеря, но нямате голям бюджет, какви ястия бихте приготвили? Възможно ли е да се осъществи такава вечеря?

Първото нещо, което бих направила е да използвам сезонни зеленчуци. Ще отида в градината и ще взема каквото намеря от пресните плодове и зеленчуци. Сега например е сезонът на тиквичките и бих могла да направя една много елегантна супа от тиквички със сирене, която скоро ще бъде и във вашия сайт. За основно бих могла да приготвя рататуй със сезонни зеленчуци, ако нямаме месо, може и без, не е толкова важно. Стига да имаме брашно, яйца, захар, сол, някаква мазнина, бихме могли да направим много неща. За десерт можем да направим нещо с череши, сега е техният сезон. Със сос от череши или крем, който можем да направим от течна сметана. Няма да бъде толкова скъпо. Въпросът е да вложим любов, това ще усетят нашите гости. Да има артистичност и любов към храната, така че тя да бъде царица в нашата чиния, това е важното. Или както казва моят съпруг – „на Даниела може и един картоф да ѝ дадете, и пак ще направи шедьовър“.

Това за съпруга ви звучи като да е ваш най-голям почитател.

 Да, срещам голяма подкрепа от него. Много е важно да имаме подкрепа от близките си, тъй като това ни дава сили да правим нови неща, да се развиваме.

В този ред на мисли какво още мечтаете да ви се случи в света на кулинарията? Например книга с ваши рецепти?

 В момента приготвям две книги. Едната ще бъде със стари френски рецепти, но направени по мой начин, по-актуални. Те ще са рецепти от района, в който живея – Лорен. Втората книга ще бъде с рецепти от българската кухня, тя е по молба на моите читатели, които харесват рецептите ми. В тази книга ще има и мои авторски рецепти, ще има и традиционни български ястия, приготвени по мой начин. Тя ще е специално за българската публика, с достъпни продукти, които можем да намерим в България. И двете книги ще бъдат оформени много красиво, искам да са като подарък и за читателите да е удоволствие да я държат в ръце.

А това, което бих си пожелала в кулинарията то е да имам по-голямо участие в България, за да мога да съм един от хората, помогнали за промяната на българската кулинария. Защото българската кухня е много богата, много цветна, но през последните години намирам сякаш малко мързел в доста от ресторантите, които посещавам. Повечето неща са полуфабрикати, като на повечето места са и едни и същи. Преди години обожавах да ходя на ресторант, да си поръчам неща, които имат личен почерк. И в последно време намирам, че тези неща сякаш липсват. Затова ми се иска да съм част от промяната на българската кухня, да съм неин посланик, както в България, така и извън нея. Бих искала да я издигнем на пиедестал, защото тя има своето място и заслужава да е на високо място. Да направим един бунт срещу полуфабрикатите, които развалят нашата българска кухня.

Както вече загатнахме в разговора, предстои началото на ваша собствена кулинарна рубрика в сайта Az-jenata.bg. В тази рубрика ще представяте всяка седмица по една избрана рецепта, с която да зарадвате сетивата на българските читатели. С какво планирате да ги изненадате и предизвикате?

Очакват ги наистина много изненади! Ще бъде едно пътуване из цял свят. Ще има както български рецепти, така и френски, но не само. Ще бъде пътуване по света, по Европа, разкриване на различни техники. Ще представям предястие, основни ястия и десерти, като в повечето случаи ще бъдат с достъпни продукти. Очаква ги едно пътуване в кулинарния свят!

Бих искала да завършим този чудесен разговор с вашето пожелание към читателите на Az-jenata.bg?

Пожелавам на читателите да отворят душата си и да възприемат, че всяко ново нещо носи промяна в себе си. Да вярват в българската кухня, да се гордеят с нея, но и да отворят вратите към нещо ново, защото светът е голям и има какво да им предложи. Пожелавам им да не се страхуват от промяната в българската кухня, защото тя ще е за добро. И им пожелавам приятно кулинарно пътуване с мен!

* * *

Можете да разгледате още от кулинарните предложения на Даниела Иванова в социалните мрежи:

Instagram: foodstyletdeco

Facebook: Кулинарията на Даниела Иванова