Соня Йончева спечели наградата певица на годината в Европа

„Опус класик” са европейски еквивалент на наградите „Грами”

2021-08-26 16:52:00 | Аз жената

Българското сопрано Соня Йончева спечели наградата „Певица на годината” на престижните награди Опус класик 2021 г. за албума „Rebirth” на английски език. „Опус класик” са европейски еквивалент на наградите „Грами”. Официалната церемония по раздаването на наградите ще бъде на 10 октомви в „Концерт хаус”, Берлин. Тя ще бъде предавана по най-големите телевизионни канали в Европа.  

„Много съм щаслива, че печеля тази престижна награда с един албум, който е много близък до сърцето ми.”, сподели Соня Йончева.  През есента Соня Йончева ще направи серия от концерти с програмата от албума „Rebirth”,  в който наред с класическия репертоар, има и две песни-  българската „ Заблеяло ми агънце” и „Like an Angel passing through my room” („Като ангел минаващ през моята стая”) от репертоара на АББА, за която световноизвестното българско сопрано получава благословията на Бени Андершон от шведската група.  

Албумът „Rebirth”,  издаден от Сони класикъл е сред най-продаваните албуми в раздел опера за последната година.      

Вчера Соня Йончева стана почетен гражданини на родния си град Пловдив.  

„Щастлива съм, че получавам признанието на моите съграждани. Благодаря, Пловдив за любовта и подкрепата“, каза развълнувана Соня Йончева след тържествената церемония.

Соня Йончева обеща, че и в бъдеще ще свързва творческите си проекти с родния си град. Соня успя да покаже на децата си Матео и София любими места от  Града под тепетата.     

На 31 август в 20 ч. Соня Йончева ще излезе на сцена пред катедралния храм „Свети Александър Невски“ заедно с краля на операта Пласидо Доминго. Поради големия интерес организаторите от SY11 пускат допълнителна възможност за  билети.

Концертът ще бъде излъчен в целия свят онлайн.

„Гала в София“ включва програма с популярни арии от прочути опери, подбрани специално за българската публика, под съпровода на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров.