Свободно време

Яна Данаилова: Грижата за здравето е най-същинската проява на любовта!

Чаровната телевизионна водеща с ексклузивно интервю за Az-jenata.bg

29.09.2021г. / 10 33ч.
Мария Дуковска
Яна Данаилова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев.

Яна Данаилова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев.

Яна Данаилова е един от най-популярните нутриционисти у нас. Определя професията си като лична мисия да споделя опита и знанията си, за да помага на хората. От 3 октомври по Bulgaria ON AIR Яна ще вдъхновява зрителите на новото предаване „Линия „Здраве“ със своите препоръки за здравословен начин на живот.

Какво още да очаква публиката от здравното предаване, чаровната Яна ни разкри в ексклузивно интервю за Az-jenata.bg. Какво мисли за модерните диети и режими, каква е рецептата ѝ за идеална здравословна закуска и как успява да се справи с множеството професионални задачи, без това да се отрази на семейните ѝ отговорности като съпруга и майка на три прекрасни деца, ще разберем от самата Яна в следващите редове.

Често казвате, че личната Ви мисия е да споделяте опита и знанията, които имате. Това ли ще бъде и мисията на предаването „Линия „Здраве“? Давате заявка, че това ще е различното предаване – какво точно означава това и какво да очакват зрителите от новото предаване по Bulgaria ON AIR?

Да, определено част от мисията на предаването „Линия „Здраве“ ще бъде именно да споделям своя опит и знания за това как да съхраним своето здраве, как да отложим процесите на стареене, как да поддържаме тялото си жизнено, енергично и изпълнено с любов и воля за живот! Моят начин на живот и подход са олицетворение на холистичния подход на здравна превенция и алтернативно лечение, в които дълбоко вярвам и изповядвам.

В предаването обаче ще представям и конвенционалния подход за превенция и лечение на редица ключови заболявания през погледа на експертизата на утвърдени специалисти. Предаването има за цел да представи на зрителите в ефира на Bulgaria ON AIR синтезирана, достоверна и поднесена по интригуващ начин информация, в която се съчетават знанията, експертизата и утвърдените добри практики на конвенционални и холистични мултидисциплинарни подходи за съхранение и лечение на човешкото тяло.

Дълбоко вярвам в истинността на определението на Световната здравна организация за това какво е здраве, а именно състояние на пълно физическо, умствено и социално благоденствие, а не непременно отсъствие на заболяване или слабост. Ето защо и подходите за съхранение и възстановяване на здравето следва да третират тялото като симбиоза между тяло, дух, емоции, психика, за да бъдат напълно ефективни. В противен случай, те биха били повърхностни и непълноценни, а резултатът – незадоволителен.

Всъщност влизането в ролята на тв водещ е ново амплоа за Вас. Мина ли първият запис на предаването и какво бе чувството?

Да, въпреки многобройните си телевизионни участия през последните години, ролята на водещ наистина е ново амплоа за мен. Първите записи на предаването минаха, вълнувам се, но се чувствам в свои води! За мен е истинско удоволствие да поднасяме на зрителите на Bulgaria ON AIR полезна и интересна информация за човешкото здраве и как да живеем, за да го съхраним, да се радваме на дълголетие и на високо качество на живот.

Кое е било най-голямото Ви предизвикателство в работата като нутриционист? Как се справяте с недоверието, което повечето хора изпитват, когато трябва да променят начина си на хранене, да го направят по-здравословен и да се откажат от вредни навици? Как успявате да стимулирате хората да направят тази голяма промяна в живота си?

Аз съм от нутриционистите, които прилагат на практика това, което изповядват. Образованието ми по Нутрициология е подплатено с магистратура по Човешка физиология, което ми дава предимството да познавам в дълбочина функциите, биохимичните и физични процеси на човешкото тяло. При мен хората идват осъзнати, готови за промяна, но все пак най-голямото ми предизвикателство е да ги мотивирам и да съхраня в тях този дух, желание и воля за градивна промяна в житейските им и хранителни навици.

Вярвам в тезата на Хипократ, че всички болести започват в червата и работя усилено да вдъхновявам хората да повишават своята хранителна култура и да изграждат трайни и устойчиви във времето здравословни хранителни навици. А добрите резултати от промените в начина на хранене са най-силният мотиватор за моите клиенти.

В един момент аз просто се превръщам в приятел, в подкрепа и опора, а тялото само върши всички чудеса. Това е и най-голямата ми награда, да помогна, да преобразя физически, емоционално и психически нечия душа чрез силата на промяна в навиците и добрата храна.

Какво е мнението Ви за модерните диети като кето режима например? Одобрявате ли ги или смятате, че трябва да сме предпазливи към тях?

Аз не съм привърженик на диетите, а по-скоро на балансираното хранене. Освен това вярвам, че всички ние се раждаме различни и уникални и притежаваме своя специфика по отношение на хранителните нужди и метаболизирането на хранителните вещества, обособена от нашия геном. Ненапразно последните години все по-голяма популярност и значимост в здравната превенция и лечение набират дисциплини като нутригенетика, нутригеномика, дори фармакогенетика. Вярвам в индивидуалния подход и в своята практика работя строго персонално със своите клиенти.

Освен различни по своето ДНК, ние се различаваме и по вкусови предпочитания, ритъм на живот и всички останали фактори от епигенетичната среда. Как бихме могли да приложим универсална диета, която да е ефективна за всеки? Хранене, подходящо за един, би било крайно неподходящо за друг! За мен бъдещето на превенцията и лечението е в индивидуалния подход и посрещане на специфичните нутриентни нужди на всеки организъм.

Навлизаме в есенно-зимния период, когато нежеланото напълняване често се случва вследствие на по-дългия престой на затворено, по-малко разходки навън, концентрация на много празници и обилно хапване. Какви препоръки бихте дали на хората, за да избегнат риска от напълняване през студените месеци?

Без значение какъв е сезонът и колко и какви празнични дни предстоят, моят съвет е да се придържаме към изградените си навици на живот и на хранене. Щом имаме 20 минутки да четем тази или друга статия в интернет, или да погледаме телевизия от дивана, значи имаме и 20 минутки да се раздвижим дори и у дома! Не е нужно да прекарваме изтощителни часове в залите, всяко движение се брои, а и студените зимни и есенни дни предлагат своето очарование за по-кратки, но изключително освежаващи разходки!

Що се отнася до празничните блюда, хора сме, нека се насладим на изкушенията у дома, но да не забравяме, че изконният смисъл на празниците е емоционалното сплотяване и позитивните емоции около семейната трапеза, а не непременно самата храна! Да, храната носи удоволствие и наслада, но няма по-силна и красива емоция от любовта! А у дома, с най-близките и любими хора, следва да празнуваме именно любовта, а не толкова вкусната, но често висококалорична и изобилна храна!

Кои са най-важните витамини и минерали за женското здраве, според Вас, и как бихме могли да си ги набавим? Можем ли да разберем по определени признаци, че ни липсват дадени микроелементи, кои са най-честите симптоми за дефицит на витамини?

Тъй като тялото е съвършен механизъм не бих могла да кажа, че има най-важни микронутриенти – тоест витамини и минерали. Липсата на всеки есенциален микроелемент, би се отразила негативно на клетъчно ниво, а оттам на един или друг орган и/или система. За мен здравословното хранене е разнообразието. Придържането към питателно и балансирано меню, което да посреща всички нутриентни нужди на тялото. Разбира се, по-популярни са антиоксидантните витамини А, С, Е, които със своя антиоксидантен потенциал, от една страна поддържат ефективна имунната ни система, от друга се борят с клетъчния оксидативен стрес и по този начин забавят процесите на стареене, витамините от В групата, които подпомагат клетъчния метаболизъм и енергопродукция, мастно разтворимите витамини К и D, които подпомагат здравето на нашите кости, желязото, което оксигинира клетките, биотина, подпомагащ нашата красота, селен, цинк, хром, молибден, мед, манган, списъкът е безкраен.

Свързани статии

Но добрата новина е, че всички тези нутриенти можем да си набавим от добрата храна! А как да разберем, че тялото ни има липса и дефицити на хранителни вещества – по всеки симптом!

Неспецифичната и, разбира се, специфичната симптоматика, са начинът, по който тялото комуникира с нас, алармирайки, че нещо не е наред.

Косопадът, чупливите нокти, главоболието, метеоризмът, констипацията, отоците, хипертонията, умората, всички те са симптоми на клетъчен стрес, който може да се дължи на много фактори, но един от тях със сигурност са липсите и дефицитите на есенциални хранителни вещества. Наша отговорност е да разчитаме и уважаваме знаците и сигналите на своето тяло, да компенсираме потенциалните липси и да отстраняваме причинителите на патогенни процеси. Само така можем трайно и ефективно да съхраним своето здраве.

Закуската ли е най-важното хранене за деня, според Вас? И с какво би било добре да започваме деня? Вредно ли е да пием кафе на гладно, така както правят много хора?

Хората сме различни! Някои от нас с отварянето на очите си изпитват силен глад и имат нужда от храна, други огладняват едва по обяд. Аз лично смятам, че е добре да стартираме деня си с две чаши вода, последвани от плодова закуска от сезонни плодове, съчетана със зеленолистни, ядки и семена.

Кафето е чудесна ароматна напитка, която има своите ползи, но пък при редица клинични състояния е препоръчителна неговата ограничена консумация. Ако го обичаме, нека го консумираме умерено и с наслада, стига да не ни е противопоказано и нека не забравяме, че то е силен диуретик и всяка чаша кафе следва да компенсираме с поне 250 мл допълнително прием на вода. А ако консумираме кафето си със захар или друг подсладител, следва да знаем, че тези допълнителни калории се броят в сметките на общия ни дневен калориен прием и могат неусетно да доведат до нежелано натрупване на излишни килограми в дългосрочен план.

Разбира се, важни са количествата! Ако е умерено и с наслада, вярвам, че не е нужно да се отказваме напълно от любовта си към кафето, но ако желаем да живеем по-здравословно, можем да помислим за замяната на кафето с негови алтернативи, като чудесната и ползотворна за нашето тяло цикория с добавена щипка цейлонска канела за разкош!

Бихте ли дали някакъв добър пример за закуска, която да ни държи сити до обяда?

Мога с радост да споделя днешната си закуска, която гарантирам, че е много вкусна, но също така питателна и здравословна.

Смути:

 

  • 1 кокосов орех – месо и вода;
  • 1 голямо добре узряло авокадо;
  • 2 сини сливи;
  • 4-5 листа кейл /може и друго зеленолистно/;
  • 1 сушена кайсия;
  • 1 с. л. пчелен прашец;
  • 1 с. л. чиа;
  • 1 с. л. конопено семе;
  • 1 с. л. спирулина / по избор, ако не ви допада вкуса, може да я пропуснете/;
  • 1 с. л. ечемичени стръкове на прах.

 

Ако и вие като моя син не обичате смутита, може да се насладите на почти същите съставки във вид на плодова салата. Както споменах и преди, за мен най-добрият старт на деня е суровата, свежа, сезонна храна. Сега можем да избираме от изобилието от есенни плодове – ябълки, круши, сливи, грозде, смокини, тиква и да ги съчетаем с ядки и семена за плътност и вкус.

Любимата ви храна е?

Толкова обичам храната, че ми е трудно да определя една, но сякаш плодовете са моята истинска слабост – манго, папая, кокосов орех, авокадо, добре узрял розов домат са все храни, на които трудно мога да устоя.

Сутрин не излизате навън без?

Усмивка и доброто си настроение и най-вече любовта в душата! Ако хората се стремим да бъдем самите ние по-добри, светът би бил едно прекрасно място за живот! Сигурна съм!

Освен нутриционист, Вие сте и преподавател по йога. Какво ви дава йогата, как се насочихте към нея?

Йога е древно учение за здраве, обичам да казвам, че йога не отнема време, йога дава време. Древните индийци са вярвали, че човек е здрав, докато е гъвкав гръбнакът му, също така познавали изключително добре нервните центрове, командващи вътрешните органи, тяхното повърхностно разположение и са създали цялостни комплекси от асани и техники за тяхното манипулиране. Въздействието върху тези нервни окончания предизвиква успокояване на дейността на ума и вътрешните органи, забавяне на дишането и сърдечната честота, цялостно оздравяване на тялото и ума.

Аз лично открих йога като ефективна практика от една страна да укрепя и излекувам проблеми в опорно-двигателния си апарат, в частност, благодарение на йога се справих с ежедневните болежки в кръста и гърба, резултат от целодневната работа с компютър на бюро, излекувах напълно две дископатии и не на последно място, опознах и обикнах себе си, тялото си, душата си и днес в пъти по-ефективно се справям със стреса и негативните емоции.

Вие сте майка на три деца. Как успявате да съчетавате професионалните ангажименти с родителските отговорности и задачи? Имате ли тайна, която бихте споделили с читателите ни?

Моята тайна е любовта и приоритизирането на важните неща. Всеки един от нас разполага с точно 24 часа на денонощие и всеки от нас избира как да оползотвори това свое време разумно и ползотворно! Не е тайна, че съм изключила от ежедневието си тъй наречената за мен дейност „загуба на време“ и използвам всяка минута по предназначение за важните за мен неща.

На първо място, разбира се, са моите деца. Всичко останало, когато му дойде времето!

Външният ви вид е прекрасен. Как поддържате чудесната си форма, освен със здравословно хранене и йога? Имате ли любими трикове за красота или определени ритуали, които задължително спазвате?

От сърце благодаря! За мен физическата красота е израз на душевната красота. Ежедневно се старая да поддържам съзнанието си чисто от негативни мисли, сърцето си пълно с любов, душата светла и чиста. Медитирам винаги, когато мога. Усмихвам се почти постоянно, общувам с добронамерени и позитивни хора, изразявам любовта си открито и без свян.

Казвате, че „здравият човек е щастлив човек“. Кои са задължителните неща според Вас, за да бъде човек здрав, физически, психически и емоционално?

Здравето е иманентна комбинация между физическия ни статус и емоционалното и психическо благосъстояние. За да е здрав човек се нуждае най-общо от здравословна храна, активно движение, достатъчно количество сън, хидратация, позитивни емоции и техники за овладяване и освобождаване от стреса. Не мисля, че някой от тези елементи е по-маловажен. За мен те имат равностойна тежест и значимост като задължителни условия за здраве и съответно щастие на човека!

Вашето пожелание към читателите на Az-jenata.bg?

Да бъдат предимно здрави, но също така да живеят пълноценно и осъзнато. Да обичат, уважават и почитат първо себе си и също така всички останали хора, животните, природата, планетата. Да се грижат отговорно за здравето си, защото грижата е най-същинската проява на любовта. Да се грижат и за околните и за планетата ни, сутрин да посрещат деня с усмивка, да вибрират в позитивни честоти и да привличат в живота си само щастие, любов и изобилие.

Коментирай