Свободно време

Водещата на „Линия „Здраве“ Яна Данаилова и нейната рецепта за сурова паста

Чаровната водеща предостави специално за читателите на Az-jenata.bg своята рецепта за сурова паста VitaYana

07.10.2021г. / 15 20ч.
Мария Дуковска
Снимка: архив Яна Данаилова.

Снимка: архив Яна Данаилова.

Очарователната водеща на различното здравно предаване „Линия „ЗдравеЯна Данаилова, което се излъчва в ефира на Bulgaria ON AIR всяка неделя от 09:30 часа, разкри пред Az-jenata.bg своята любима рецепта за сурова паста – VitaYana която всеки може да приготви бързо и лесно у дома. Освен вкусна и полезна, тя е нискокалорична алтернатива на традиционната паста, която дори и да е безглутенов вариант съдържа доста повече калории от зеленчуковата опция.

За да приготвите сурова паста VitaYana ще са ви необходими блендер (или пасатор) и спирализатор или обикновено ренде. Безмлечният вариант на сос Алфредо – VitaYana се приготвя с кашу и се комбинира прекрасно със сочни домати и гъби. С това ястие получаваме чудесна порция полезни хранителни вещества, които да ни подкрепят и да поддържат здравето на цялото ни тяло, изобилства от антиоксиданти в подкрепа на имунната ни система и съдържа малко калории в грижа за талията и добрата ни форма.

Кои са хранителните ползи на паста VitaYana?

Тиквичките са ценен дар от природата, който носи редица ползи за нашето здраве. Те са нискокалорични и лесносмилаеми, затова са отлична част от менюто на всеки, който иска да редуцира излишното тегло или да поддържа оптимално такова. Редовната консумация на тиквички е чудесен начин за увеличаване приема на витамин С, за предотвратяване развитието на атеросклероза (заболяването, предшественик на сърдечно съдови заболявания като миокарден инфаркт и мозъчен инсулт), за подобряване на работата на стомашно-чревния тракт.

Тиквичките наподобяват краставиците по състав, съдържайки 95% вода. Голямо тяхно предимство е, че съдържат малко захари, което ги прави ценна храна за предразположените към и страдащите от диабет. Минералните соли в тиквичките (фосфор, калий, калций, желязо, мед, манган и др.) помагат на обмяната на веществата в организма. Когато ги хапваме сурови, получаваме повече от тези ценни хранителни вещества.

Гъбите, в частност печурките, са друга чудесна храна, която си струва да хапваме по-често в сурово състояние. Те са богати на калий, селен и фосфор, антиоксиданти, на витамини от група В и на така ценния витамин D, особено ако са отгледани на слънце. Ако не приемате протеини от животински произход, гъбите са отлична храна за вас.

И накрая да обърнем малко внимание и на доматите, които много си отиват с изброените дотук храни, а тяхната консумация в сурово състояние е силно препоръчителна. Те са истински еликсир за здравето заради богатото си съдържание на фибри, калий, фосфор, калций, желязо, цинк, селен, антиоксиданти, фитонутриенти, витамини В6, С и К, бета-каротин, биотин и ниацин. Да не забравяме и антиоксидантът ликопен, който се отличава с най-мощни антиоксидантни свойства от всички каротеноиди. Богатството на антиоксидантните витамини А, С и Е превръщат доматите във верен съюзник в борбата с оксидативния стрес и неутрализирането на свободните радикали. За да усвояваме оптимално биофлаваноидите и каротеноидите от вкусните и полезни домати е добре да ги консумираме с мазнини, ето защо комбинацията им със сос от кашу е не само вкусна, но и оптимална за нашето здраве.

Съставки за сос Алфредо-VitaYana

  • 2 и 1/2 чаши кашу, предварително накиснато за 2 часа;
  • 4 супени лъжици лимонов сок;
  • 2 скилидки чесън;
  • 1 и 1/2 чаши вода;
  • 1 чаена лъжичка риган;
  • 1 чаена лъжичка кимион;
  • 1 чаена лъжичка сол.

Съставки за пастата (4 порции)

  • 4 големи тиквички;
  • ½ чаша печурки, нарязани на тънки филийки;
  • 1 чаша чери домати, нарязани на половинки;
  • 4-5 стръка пресен копър, накълцан.

Стъпка 1: Първо приготвяме сос Алфредо-VitaYana, като поставяме всички съставки за соса в блендер и/или разбиваме с пасатор, докато се получи хубава, кремообразна смес. По желание може да добавите още сол или лимон, за да го направите по свой вкус. За любителите на лютия вкус добра опция е прибавянето на щипка кайен.

Стъпка 2: Измиваме хубаво тиквичките, обелваме ги (ако са от биологичен произход не е нужно да ги белим) и ги нарязваме на тънки ивички с помощта на спирализатора (ако имаме такъв) или с обикновено ренде.

Стъпка 3: Изсипваме тиквичките в купа, изливаме соса Алфредо и добавяме нарязаните чери домати и гъбите. Разбъркваме хубаво и разпределяме в чинии.

Стъпка 4: Може да поръсим отгоре с пресен босилек, конопено семе и черен пипер на вкус.

За още съвети за здравословен начин на живот, както и експертни коментари по най-важните и актуални теми за човешкото здраве, нутрициология, физиология, холистична и конвенционална медицина – гледайте здравното предаване „Линия „Здраве“ по Bulgaria ON AIR, всяка неделна сутрин, точно в 09:30 часа.

Коментирай