Свободно време

Лина Лучникова: Каошики подобрява храносмилането и развива гъвкавостта на гърба

Йога инструкторът Лина Лучникова ни разказва за танца каошики и ползите от йога ритрийти

15.10.2021г. / 10 05ч.
Мария Дуковска
Снимка: личен архив.

Снимка: личен архив.

Лина Лучникова е сертифициран преподавател по Хатха-йогa и преподава от няколко години. Нейните последователи имат радостта да се запознаят с йога танца каошики, който Лина преподава. Какво представлява този специален танц и как спомага за възстановяване на баланса и доброто ни настроение, ще разберем от самата Лина. Тя ни споделя и любопитни детайли от живота си в Тайланд и защо именно това приказно място става любимата ѝ дестинация за провеждане на йога ритрийти. Приятна среща с Лина Лучникова и нейните послания за по-вдъхновяващ и балансиран начин на живот.

Лина, разкажете ни малко повече за себе си. Как се случи любовта ви към йогата и с какво се занимавахте преди нея? Кога решихте да я изберете за свое занимание и да станете йога инструктор?Какво ви дава йогата?

През 2013 година започнах да медитирам, след като посетих един будистки манастир, който се намира в северната част на Тайланд. След като започнах да медитирам установих, че започват да ме болят коленете и гърба поради това, че дълго време се прекарва в една и съща неподвижна поза и тогава реших да опитам с йога, за да мога да медитирам по-дълго и ефективно. Много бързо усетих положителен резултат от всекидневното практикуване на йога. Тогава работих като преводач в тайландска болница, което беше много натоварващо емоционално и физически и с йога и медитация си помагах да поддържам баланса си.

По време на йога практиките в Тайланд, аз започнах да натоварвам все повече и повече моето тяло и тъй като преподавателят по йога индиец там бе доста взискателен, аз се стараех да изпълнявам всичко максимално. Тогава чрез йога работих само за тялото и както моя преподавател, се стремях към усъвършенстване на физическото тяло с всекидневни интензивни тренировки, пракшалани (йога изчистване) и пранаям. И като резултат получих две хернии на 4 и 5 прешлен на врата. Докторите ми забраниха да практикувам всякакъв спорт и ми препоръчаха операция. С времето осъзнах причината на този физически проблем и тя е свързана с това, че работата с физическото тяло е само една малка част от истинската йога.

Думата Йога се превежда от Санскрит като Обединение (твоето обединение с нещо безкрайно и неограничено като Бог), с други думи казано е, че целта на йога е да откриеш Бога в себе си, във всяка ситуация и във всеки един човек.

Вярвах, че ако се излекувам, ще стана йога преподавател, за да мога да споделям моето разбиране за йога. И така се случи, че през 2018 година отидох в град Ришикеш в Индия, за да премина курс за йога преподавател. И оттогава се опитвам да помагам на хора чрез йога, да се развиват не само физически, а и духовно.

Преподавате йога танца Каошики. Разкажете ни какво представлява той, какви са ползите от него, какво е по-специфичното?

Йога танцът каошики е бил създаден през 1978 година в Индия от мъдреца Шри Шри Ананда Мурти. Танцът е последователност от осемнадесет движения, изпълнени в ритъма на пеенето на мантрата и насочването на ума ни към една възвишена идея. По време на тази практика ти едновременно работиш с всички „коши“ (физическо, астрално, ментално и така нататък), наречени „коши“ на санскрит.

Мнозина казват, че още след първия танц усещат прилив на сила и добро настроение. На физическо ниво каошики подобрява храносмилането, развива гъвкавостта на гръбначния стълб, тонизира мускулите, премахва неразположения и схващания, балансиращо въздейства върху ендокринната система. Този танц може да бъде наречен още психо-динамична медитация, затова каошики облекчава комплексите от страх и безнадеждност, подпомага самоизразяването и развива способностите. И най-важното е. че каошики е силна практика за духовно израстване.

От колко време се занимавате с йога ритрийти и какви са ползите от тях?

Вече втора година се занимавам с йога ритрийти, провеждам йога, каошики и други практики и женски кръгове. В йога традицията има понятие сатсанг, което се превежда като „свещена компания“. За всеки един практикуващ йога е много важно да има добра компания от хора, които го подкрепят и вдъхновяват да израства духовно и да го мотивират за всекидневни практики. Според мен ритрийт е съвременният вариант на сатсанг, защото хора, обединени от една обща цел отстъпват от своето ежедневие и отиват в едно специално енергийно място, за да могат да намерят себе си или да получат вдъхновение.

Могат ли да отидат хора, които са начинаещи в йогата, ще се справят ли?

Според мен най-добрият начин за един човек да започне своя път в йога е да посети един ритрийт. За да работи цялостно със себе си чрез ежедневна осъзната практика на йога асани с правилно дишане, с много любов към своето уникално тяло. Ние ще говорим за нравствени принципи, които са важни да се спазват от всеки един човек, ще пеем мантра и ще танцуваме каошики, за да успокоим своя ум, ще се потопим в медитация, за да се свържем със себе си. И всичко това ще правим в природата заедно.

Предстои ви да водите йога ритрийт в Тайланд. Защо точно там? Вие сте били там и преди, живяла сте там. Разкажете ни как се случва ритрийта на това приказно място и каква е програмата.

Аз деля живота си на преди и след преместването в Тайланд. За мен Тайланд е магично място, защото духовният ми път започна оттам и аз живях там 4 години, и всяка година пътувам до Тайланд, защото много ме зарежда. Това, което ме зарежда там, е красотата на природата, усмихнатите хора и голямото изобилие на храна и топъл климат, както и едно специално усещане на свобода да бъда себе си.

Ритрийтът ще се проведе на един много див и красив плаж в северната част на Пукет. Ние ще бъдем заобиколени от природа, която е част от сатсанг (нашата духовна компания).

Избрахме автентичен тайландски хотел, за да се потопим в тайландската култура, обичаи и кухня, но най-важното е програмата на самия йога ритрийт. Ще започваме всяка сутрин с пеене на мантра, каошики, медитация, йога практика и беседа по философия на йога. През деня ще се наслаждаваме на морето, плажа, екскурзии из града, масажи, а вечерта ще се събираме за вечерни беседи за чакрите, ще правим балансиращи йога практики и медитация. В нашата програма ще има един ден, в който ще практикуваме мълчание, за да чуем себе си. Това е една много силна и трансформираща йога практика.

Опишете ни с няколко думи атмосферата на йога ритрийт, как се чувства човек след подобно изживяване и защо го препоръчвате? До какви промени в живота ни може да доведе то?

Целта на йога ритрийт е човек да се откъсне от сивото ежедневие и да открие много нови и интересни неща и практики, които да подобрят и осмислят начина му на живот. По време на самия ритрийт всеки човек ще получи нещо ново и уникално за себе си, но няма как това да бъде обяснено и описано предварително, защото така лесно се създават големи очаквания у хората и после именно заради тях, може човек да не оцени цялото събитие.

Разкажете ни някоя интересна ситуация, която сте имали на ритрийт или нещо вълнуващо, което няма да забравите?

Бяхме на остров Бали, по време на вечеря започна да вали силен и проливен дъжд, но въпреки това беше много топло и изведнъж аз реших да тичам под дъжда и да се изкъпя в морето. Към мен се присъединиха няколко жени и ние плувахме като русалки, шегувахме се, бяхме като деца – свободни, леки, спонтанни. В този момент усещаш с цялото си същество, че си жив и това е една много голяма благословия.

Живяла сте в Тайланд и Бали. Какво няма да забравите от престоя си там, какво ви впечатли и изненада? Смятате ли, че хората там са по-щастливи и на какво се дължи това, според вас?

Няма да забравя как при пристигането ми на остров Бали в същата вечер се запознах с настоящия ми съпруг, който е българин. А на втория ден с моя духовен водач. А в Тайланд няма да забравя моето първо самостоятелно пътуване на север към един от манастирите. Моето скално катерене на варовикова скала над океана и шноркелинг с големи костенурки и акули.

Вашето пожелание към читателите на Az-jenata.bg?

Последните години не бяха леки за хората по цялата планета, включително и за мен, и така в един момент изгубих баланса си и изпаднах в депресия, а това състояние е пряко свързано с количеството енергия, с която разполагаме. В това състояние нямаш енергия, нямаш вдъхновение и всичко ти става безразлично. По време на сесия със специалист по четене на Акашови записи аз получих съобщение да бъда нежна към себе си. За мен този отговор бе много силен и аз осъзнах, че съм изморена от това да бъда удобна и разбрана за другите и така аз съм забравила как да се грижа за душата си и как да бъда нежна към себе си. Аз знаех, как мога най-добре да нахраня душата си, моят начин за това е пътуването. Така аз си позволих да прекарам 3 месеца в Тайланд и по този начин да се погрижа за себе си. Независимо от цялата ковид ситуация, всички останали ограничения, период на карантина, аз заминах и това бе подарък от мен за моята душа. Това бе едно от най-добрите пътувания, които съм имала. И бих искала да ви помоля да бъдете нежни към себе си, да следвате своя вътрешен глас, и когато усетите, че имате вътрешен импулс да направите нещо, просто го направете, възползвайте се от всяка една възможност, която вселената ви дава.

Снимки: личен архив на Лина Лучникова.

Коментирай