Свободно време

Майка ми и съпругът ми не се разбират. Какво да правя?

Читателски въпрос до психолог Петя Георгиева

24.01.2022г. / 11 11ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Рубриката на Az-jenata.bg „Вашият въпрос – нашият съвет“ ви дава възможност да отправите въпрос, който ви терзае, на имейл info@az-jenata.bg, а психолог Петя Георгиева ще ви отговори.

Днес публикуваме читателски въпрос, като името на автора ще запазим в анонимност. Под въпроса публикуваме отговора на психолог Петя Георгиева.

Въпрос:

Омъжих се преди една година и с мъжа ми живеем при моята майка. Двамата изобщо не се разбират. Майка ми дава всичко от себе си, готви ни, чисти ни, но мъжът ми все от нещо не е доволен. Майка ми е самотна възрастна жена с куп здравословни проблеми и не искам да я оставя сама, но така се тормозя психически, защото в един момент и тя се чувства нежелана и обидена.

От друга страна мъжът ми е с труден характер и както казах, все от нещо не е доволен, оставам между чука и наковалнята, а изобщо не ми се излиза на квартира при положение, че имам къща...

Отговор:

Здравейте, разбирам ситуацията Ви и наистина усещането да си „между чука и наковалнята“ може да бъде изключително изтощаващо и, което е по-лошо, може да доведе до сериозни проблеми в отношенията Ви в бъдеще (а може и те вече да са се появили).

Първото, от което бих препоръчала да започнете е да изясните какво в тази ситуация не е ок за всеки един от вас – Вие, мъжът Ви и майка Ви (която както и сама казвате, на моменти се чувства нежелана и обидена). Едно е сигурно – тази ситуация създава неприятни емоции за всички ви и, ако нещо в нея не се промени, тя ще продължава да създава проблеми. Едновременно с това обаче, тази ситуация е също така удобна за Вас, тя е лесна, позната, удобна и в зоната на комфорт на всички, но това не означава, че е добра за отношенията Ви. Ето защо е важно да има яснота кой за какво е недоволен от това.

След това помислете какво бихте искали да е различно и как можете да направите това съжителство по-поносимо и приятно за всички.

Принципно не препоръчвам няколко поколения (дори само две) да живеят заедно по ред причини, затова обмислете варианта да се отделите, ако това е възможно. По този начин ще се наместят ролите в семейната система и не само това. Разбира се, това не означава, че изоставяте майка си! Вие можете да имате собствено семейство и въпреки това да бъдете в помощ на майка си! Последното често е страх на родителя, че ще бъде изоставен от детето, което вече създава свое семейство.

Ако усещате, че не успявате да се справите със ситуацията, потърсете подкрепа от специалист и не забравяйте, че винаги има изход!

Петя

* * *

За Петя Георгиева

Петя Георгиева е психолог, семеен и брачен консултант. За себе си споделя, че е посветена да служи на хора, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени.

В рубриката „Вашият въпрос – нашият съвет“, психолог Петя Георгиева отговаря на читателски въпроси, които може да ни изпращате на редакционен имейл: info@az-jenata.bg.

Коментирай