Свободно време

Зимна пробиотична магия в чиния

Вкусна и полезна рецепта от нутрициониста Яна Данаилова

08.02.2022г. / 07 58ч.
Мария Дуковска
Снимка: Яна Данаилова, личен архив.

Снимка: Яна Данаилова, личен архив.

Нутриционистът Яна Данаилова ще ни зарадва с нова интересна и полезна рецепта, специално за читателите на Az-jenata.bg.

Зимата е сезонът, в който е нужно малко повече въображение, за да обагряме трапезата си с пъстроцветни свежи салати.

И все пак, макар и да не се радваме на природното изобилие на пролетта и лятото, зимата крие своите вкусни и полезни кулинарни изкушения.

Днес ви предлагам да превърнем киселото зеле и чесъна в една изумително вкусна и полезна пъстроцветна салата в комбинация с авокадо, червена чушка и тиквено семе.

Традиционното за нашата зимна трапеза кисело зеле е изключително ценна храна, защото съдържа така полезните млечнокисели бактерии, поддържащи баланса на чревната флора и грижещи се за правилното функциониране на нашата храносмилателна система, а оттам и на имунната ни такава. Но това съвсем не е единствената полза, която получаваме с консумацията на това сезонно ястие. Киселото зеле е богато на витамини А, С, В, К и РР, както и на минералите цинк, калий, калций, манган, желязо и сяра. Ферментацията на зелето помага не само да се запазят тези ценни нутриенти, но и ги прави по-лесно усвоими от организма.

Освен кисело зеле ще добавим още една ценна съставка, която ще подпомогне съпротивителните ни сили – чесън! Алицинът, антибактериално и противогъбично вещество, което се съдържа само в нарязания или смачкан чесън, помага да се борим с патогенните микроби, които навлизат в нашето тяло и носят риск от инфекция. Алицинът се активира в момента, в който нарежем, пресоваме или сдъвчем чесъна, а изсушеният и стрит на прах, гранулиран или обработен по друг начин чесън, не притежава тези качества.

Гарнираме тази полезност с мекия изкушаващ вкус на авокадото и сладката червена чушка.

А ето и всички необходими продукти:

  • 3 чаши накълцано кисело зеле;
  • 1 добре узряло авокадо, нарязано на парченца;
  • 1 с. л. тиквени семки;
  • 1 червена чушка, нарязана на парчета;
  • 2 с. л. хранителна мая;
  • 1 с. л. конопено семе;
  • 1 скилидка чесън, пресована;
  • Сол на вкус.

Смесваме всички съставки в купа и поднасяме.

Ако ви притеснява ароматът на чесъна, добавете пресен магданоз за освежаване на дъха.

Опитайте тази на пръв поглед странна салатна комбинация и ще останете приятно изненадани!
Защото здравето е вкусно!

За още съвети за здравословен начин на живот, както и експертни коментари по най-важните и актуални теми за човешкото здраве, нутрициология, физиология, холистична и конвенционална медицина – гледайте здравното предаване „Линия „Здраве“ по Bulgaria ON AIR, всяка неделна сутрин, точно в 09:30 часа.

За Яна Данаилова


Яна Данаилова е магистър по човешка физиология, магистър по хранене и здравен мениджмънт, сертифициран нутриционист и йога учител.

Яна е докторант по икономика и пише дисертация на тема биохрани, както и докторант по физиология, към СУ и БАН, където нейният дисертационен труд е посветен на връзката между храната и ендокринните смущения при човека.

Освен редица квалификации по хранене в международни институции, Яна има квалификация по биоенергия и биокибернетика към Българската академия на науките, председател на Сдружението на нутриционистите в България, член на Американската асоциация по хранене (ANA) и сертифициран преподавател по йога към Международната Йога Асоциация. Яна има редица медийни участия, като отскоро е автор и водещ на предаването „Линия здраве“ по телевизия Bulgaria ON AIR, което се излъчва всяка неделя от 9:30 часа. Яна е автор в редица медии, редовно участва в дискусии на тема здравословно хранене и личностно развитие, както и е организирала множество йога ретрийти, спортни кампове страната, лекции и беседи в училищата на тема „Здравословното хранене на деца мисия възможна“.

Ръководи свой център за здравословен начин на живот „Holistic Lifestyle & Yoga Studio VitaYana“, майка е на 3 деца, от години се храни с растителна храна и е ревностен последовател на тезата на Хипократ „И нека храната бъде наше лекарство, а лекарството наша храна!“

Коментирай