Свободно време

Парти хапки с краставица и авокадо за тънка талия

Вкусна и полезна рецепта от нутрициониста Яна Данаилова

22.02.2022г. / 08 20ч.
Мария Дуковска
Снимка: личен архив Яна Данаилова.

Снимка: личен архив Яна Данаилова.

Нутриционистът Яна Данаилова ще ни зарадва с нова интересна и полезна рецепта, специално за читателите на Az-jenata.bg.

Случвало ли ви се е, когато отидете на парти или коктейл, да няма какво да хапнете, защото обикновено всички хапки са с бял хляб, тежки сирена, пушени и преработени меса, които не се хвалят особено със своята полезност?

На мен всеки път! Ето защо ви споделям лесна рецепта за здравословни парти хапки за тънка талия!

Това парти изкушение се отличава със свеж и неустоим вкус, изобилстват от нутриенти и полезни мазнини, които освен че създават усещане за ситост подпомагат и липолизата или разграждането на мазнините в областта на корема.

Необходими са следните съставки:

  • 1 краставица;
  • 1 авокадо;
  • 1-2 скилидки чесън;
  • 1/2 ч. ч. сурово кашу, предварително изкиснато;
  • 2 с. л. хранителна мая;
  • 1/2 лимон, изцеден на сок;
  • 1 щипка кимион;
  • 2 ч. л. конопено семе;
  • 1 ч. л. семена черен кимион за поръсване.

Смиламе авокадото, кашуто, лимоновия сок, чесъна, подправките и хранителната мая, докато получим хомогенна кремообразна смес.

Нарязваме краставицата на колелца и ги покриваме с по една чаена лъжица от сместа.

Отгоре поръсваме с черен кимион (нигела) за разкош.

Нигела или позната още като лечебен кимион, е известна със своите мощни лечебни свойства подправка. Красивите черни семенца съдържат 15 аминокиселини, включително осем от деветте незаменими, а също така и въглехидрати, мастни киселини, летливи масла, алкалоиди, влакна, както и витамини от групата В и минералите калций, желязо, мед и фосфор. От дълбока древност нигела се използва в лечението на кашлица, астма и заболявания на бронхите, грип и настинки, запушен нос, главоболие, хипертония, стомашни неразположения като диария, за подобряване на паметта, за облекчаване на мускулни болки и на нервното напрежение.

Защото здравето е вкусно!

За още съвети за здравословен начин на живот, както и експертни коментари по най-важните и актуални теми за човешкото здраве, нутрициология, физиология, холистична и конвенционална медицина – гледайте здравното предаване „Линия „Здраве“ по Bulgaria ON AIR, всяка неделна сутрин, точно в 09:30 часа.

За Яна Данаилова


Яна Данаилова е магистър по човешка физиология, магистър по хранене и здравен мениджмънт, сертифициран нутриционист и йога учител.

Яна е докторант по икономика и пише дисертация на тема биохрани, както и докторант по физиология, към СУ и БАН, където нейният дисертационен труд е посветен на връзката между храната и ендокринните смущения при човека.

Освен редица квалификации по хранене в международни институции, Яна има квалификация по биоенергия и биокибернетика към Българската академия на науките, председател на Сдружението на нутриционистите в България, член на Американската асоциация по хранене (ANA) и сертифициран преподавател по йога към Международната Йога Асоциация. Яна има редица медийни участия, като отскоро е автор и водещ на предаването „Линия здраве“ по телевизия Bulgaria ON AIR, което се излъчва всяка неделя от 9:30 часа. Яна е автор в редица медии, редовно участва в дискусии на тема здравословно хранене и личностно развитие, както и е организирала множество йога ретрийти, спортни кампове страната, лекции и беседи в училищата на тема „Здравословното хранене на деца мисия възможна“.

Ръководи свой център за здравословен начин на живот „Holistic Lifestyle & Yoga Studio VitaYana“, майка е на 3 деца, от години се храни с растителна храна и е ревностен последовател на тезата на Хипократ „И нека храната бъде наше лекарство, а лекарството наша храна!“

Коментирай