Салата с кореноплодни и покълнала елда

Пробвайте тази пъстроцветна салата и добавете покълнала елда, която ще я направи още по-полезна и хранителна

2022-03-08 07:56:00 | Мария Дуковска

Нутриционистът Яна Данаилова ще ни зарадва с нова интересна и полезна статия, придружена с рецепта, специално за читателите на Az-jenata.bg.

Приготвянето на салати през зимата, особено към нейния край, може да е истинско предизвикателство. Когато все още няма свежи сезонни зеленолистни, кореноплодните винаги идват на помощ с техния превъзходен вкус и богатство от нутриенти. Именно кореноплодните са най-добрите зеленчуци за консумация през студените месеци, тъй като предоставят изобилие от витамини и минерали, а усвояването им от тялото става малко по-бавно, което ни кара да се чувстваме сити по-дълго време. Пробвайте тази пъстроцветна салата и добавете покълнала елда, която ще я направи още по-полезна и хранителна.

Необходими продукти:

 • 1 средна земна ябълка;
 • 1 малка глава червено цвекло;
 • 1 голям морков;
 • ½ глава ряпа;
 • 1 авокадо;
 • 1 стрък праз лук;
 • 1 шепа маслини;
 • 1 шепа орехи, предварително изкиснати за 12 часа;
 • 2 с. л. черен сусам;
 • 2 с. л. чиа;
 • 1 шепа покълнала елда;
 • 1 лимон (изцеден сок);
 • 1 скилидка чесън, пресована.

Настъргваме кореноплодните и ги слагаме в купа.

Добавяме нарязаните авокадо и праз лук.

Следват семената, орехите, маслините и покълналата елда.

Накрая поливаме с лимоновия сок, добавяме пресования чесън и сол на вкус, и разбъркваме хубаво.

Кореноплодните зеленчуци (моркови, червено цвекло, ряпа, земна ябълка) са изключително полезни, защото поглъщат от почвата големи количества минерали. Съдържат много ценни фибри, което ги прави полезни за стомашно-чревното ни здраве.

Много от кореноплодните имат високо съдържание на витамините А, С, и от група В. Когато избираме кореноплодни, е препоръчително да бъдат от органично земеделие или домашно отгледани, за да избегнем наличието на токсични метали в корена. Корените трябва да са твърди. Можем да ги консумираме както сурови, под формата на салати и ястия, така и сварени на пара или изцедени. Пулпът след прецеждането на сока може да се използва за зеленчукови кюфтета или пюрета.

Покълналата елда е храна, чиито свойства допълват отлично полезните качества на кореноплодните. За да приготвим у дома покълнала елда, ни трябва сурова зелена елда, която накисваме във вода за една нощ. На следващия (втори) ден изливаме водата, изплакваме зърната и ги поставяме в буркан или кутия с капак. За да имитираме почва, прибираме зърната в тъмен сух шкаф, където да престоят до следващата сутрин.

На третия ден изплакваме отново зърната и щом се появят белите камшичета, зърното е активирано и покълнало, изключително богато на концентрирани хранителни вещества като витамините А и С, минералите желязо, калций, калий, лецитин, хлорофил и аминокиселини. Покълналата елда е не само полезна, но и много вкусна, чудесна добавка към салати и ястия.

Опитайте тази пъстроцветна зимна салата и се насладете на неустоим вкус и здраве в чинията!

Защото здравето е вкусно!

За още съвети за здравословен начин на живот, както и експертни коментари по най-важните и актуални теми за човешкото здраве, нутрициология, физиология, холистична и конвенционална медицина – гледайте здравното предаване „Линия „Здраве“ по Bulgaria ON AIR, всяка неделна сутрин, точно в 09:30 часа.

За Яна Данаилова

Яна Данаилова е магистър по човешка физиология, магистър по хранене и здравен мениджмънт, сертифициран нутриционист и йога учител.

Яна е докторант по икономика и пише дисертация на тема биохрани, както и докторант по физиология, към СУ и БАН, където нейният дисертационен труд е посветен на връзката между храната и ендокринните смущения при човека.

Освен редица квалификации по хранене в международни институции, Яна има квалификация по биоенергия и биокибернетика към Българската академия на науките, председател на Сдружението на нутриционистите в България, член на Американската асоциация по хранене (ANA) и сертифициран преподавател по йога към Международната Йога Асоциация. Яна има редица медийни участия, като отскоро е автор и водещ на предаването „Линия „Здраве“ по телевизия Bulgaria ON AIR, което се излъчва всяка неделя от 9:30 часа. Яна е автор в редица медии, редовно участва в дискусии на тема здравословно хранене и личностно развитие, както и е организирала множество йога ретрийти, спортни кампове страната, лекции и беседи в училищата на тема „Здравословното хранене на деца мисия възможна“.

Ръководи свой център за здравословен начин на живот „Holistic Lifestyle & Yoga Studio VitaYana“, майка е на 3 деца, от години се храни с растителна храна и е ревностен последовател на тезата на Хипократ „И нека храната бъде наше лекарство, а лекарството наша храна!“


Вижте още: