Агнешко по Марокански/Тунизийски с две гарнитури и сос
Опитайте вкусното предложение на Радостина Гюрова
2022-04-27 05:47:00 | Аз женатаПродукти:
- Агнешко, при мен котлет с ребра, но може всякакво месо - бут, плешка;
- сол и черен пипер;
- зехтин;
- бяло вино;
- куркума;
- млян кориандър;
- кардамон;
- кимион;
- заквасена сметана/кисело мляко, рас ел ханут – това го разбъркваме, аз добавих и всички горни подправки, вместо рас ел ханут, но може да си купите готова смес. Тя е типична за региона.
Сложих сол, пипер на агнешкото, залях с вино и сложих да се запече малко. После извадих и намазах с млечната смес. Сложих под фолио, докато е готово, на бавно готвене и после махнах фолиото за загар.
Гарнитура 1: Печени моркови с нахут и мед
Продукти:
- моркови, аз взех две връзки млади/пресни;
- една консерва нахут;
- зехтин;
- мащерка, нямаше прясна, сложих суха;
- рес ел ханут или ваш микс;
- 1-2 с. л. мед;
- сол и пипер на вкус;
- може и магданоз, не съм слагала.
Морковите се обелват, измиват се и се слагат в тавичка. Овалях ги със зехтин, сол и пипер, налях и малко водичка и изпекох до омекване. След това сложих нахута върху тях (тук вече съм го отместила настрани), мащерката, мед, подправката рес ел ханут, разбърках и върнах да се пече. Накрая може да се поръси с магданоз преди сервиране.
Гарнитура 2: Ориз с нар
Продукти:
- 1 ч. ч. ориз Басмати;
- 400 мл зеленчуков бульон;
- една връзка пресен лук;
- краве масло;
- чесън;
- бадеми;
- магданоз;
- джоджен;
- сол на вкус;
- нар.
Оризът се сготвя на вкус, заедно с всички подправки, без бадемите и нара. Накрая се поръсва преди сервиране с нарязани бадеми и зърна от нар.
За соса:
- кисело мляко;
- сметана;
- люта паста/сос по избор, аз съм сложила хариса паста, шамфастък смлян.
Рецептата е предоставена от Радостина Гюрова, победител в кулинарния конкурс „Вкуси света с Az-jenata.bg.“
Снимки: личен архив Радостина Гюрова.
Коя е Радостина Гюрова?
Радостина Гюрова се занимава сериозно с кулинария от началото на 2020-та година. Споделя, че готвенето е било нейна страст и преди това, но не се е задълбочавала. Тя и партньорът ѝ обичат да пътуват, но по време на пандемията и ограниченията това тяхно хоби е останало на заден план. Но пък тогава изниква пред нея идеята да започне кулинарни пътешествия, за които е необходимо единствено желание, идеи и вкусни продукти.
Ради започва свое лично предизвикателство да приготвя меню от всяка една държава в света и да споделя рецептата в своите профили в социалните мрежи. Всяка седмица тя представя цяло меню от една от 167-те държави в света.
Признава, че любимите ѝ вкусове са всичко странно и ново, и че обича да опитва всичко, докато пътува. За нея няма ограничения, когато готви.
В професионален план кариерата ѝ е свързана с подбор на персонал, като от няколко години се специализира в подбор на ИТ специалисти.
Повече информация за Ради и нейните кулинарни предложения можете да откриете тук:
https://www.instagram.com/radi_from_eat_the_world/
https://www.facebook.com/Radi-from-Eat-the-World-107707138118959
Видеорецепта „Яйца роял“ от финала на конкурса „Вкуси света с Az-jenata.bg"