Свободно време

Кристиан Ваклинов – пазителят на родопската теснолинейка

Признат от света, но забравен от България

15.06.2022г. / 16 58ч.
Мария Дуковска
Снимка: Bulgaria ON AIR.

Снимка: Bulgaria ON AIR.

Кристиан Ваклинов е 27-годишен пазител на родопската теснолинейка Септември – Добринище, който с възхищение и любов разказа историята си специално за рубриката „5 минути извън новините“ на Bulgaria ON AIR. Той коментира с подробности маршрута на теснолинейката и разкрива, че това е една от най-красивите топдестинации на най-живописните линии в света. „От хората за хората“, това казва той за теснолинейката, която толкова години превозва толкова много пътници.

Намиращ се в сърцето на машината, младият човек, посветил 10 години от живота си на нея, казва че много малко се прави за красивите кътчета на България и въпреки че е призната от The Guardian, теснолинейката си остава забравена от българските управници. „Имаме нещо уникално, което трябва да развием, а не да оставяме така“, коментира той с тъга.

Ваклинов се е уморил от разкази и от говорене за това забравено кътче. Вместо това той е решил да събере всичките си истории в авторска книга, която да напомня, че някъде там в Родопите има теснолинейка, която цели 101 години продължава да се движи за да прекарва хората. „Моята лудост е повече от много от хората“, отбелязва той вече изморен от опити за борбата за популяризация на тази уникална машина.

Въпреки това Кристиан Ваклинов с пълни сили продължава делото си за признание и припомняне на забравеното, което всъщност е забравено само от българския народ.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов тук.

Коментирай