Свободно време

Сценографът Елена Иванова: Като ме питат какво работиш, отговарям – пещерняк съм

Не пропускайте епизода „Елена в страната на чудесата“ от поредицата на 26 юни от 19:30 часа по Bulgaria ON AIR

22.06.2022г. / 15 12ч.
Мария Дуковска
Снимка: Bulgaria ON AIR.

Снимка: Bulgaria ON AIR.

Епизодът „Елена в страната на чудесата“ от документалната поредица „Умно село“, който Bulgaria ON AIR ще излъчи на 26 юни, от 19:30 часа, представя една от най-ярките личности в днешния български театър – Елена Иванова, която обаче говори предпазливо и деликатно за своите умения на художник.

Избрала ролята на професионалния сценограф, приела да създава мимолетни неща, затворена в черната сценична кутия, Елена нарича себе си „художник на вятъра“. Защото щом приключи сценичният живот на една постановка, от нейния труд не остава нищо, освен скъсани платове, които някога са били облаци, или натрошен стиропор, който е бил... какво ли не е бил. „Затворена в черната дупка на сцената, понякога се чувствам като пещерняк“, говори за специфичния труд на сценографа Елена Иванова.

Както не е типична художничка, тя не е и типичен преподавател. Скучно ѝ е да води лекции, вместо това води навсякъде със себе си своите студенти, включва ги пълноценно и взискателно в работата в театрите, а накрая им плаща труда с пари от своя хонорар. Затова когато завършват, студентите на Елена Иванова освен сценографи с немалък опит, вече са и шлосери, и електроженисти, и кроячи и шивачи. „Изкуството не може просто да се преподава, защото е нещо съвсем интимно“, казва по този повод героинята на филма.

Елена е участвала в реализацията на над 600 продукции за драматичен театър, кино, телевизия, опера и балет. Нейни знаменити и награждавани постановки са „Крал Джон“, „Суматоха“ в Перник, „Перикъл“ в Габрово, проектите ѝ с Александър Морфов в „На дъното“ (костюми), „Декамерон“ и „Хъшове“ в Народния театър „Иван Вазов“.

„Дребничка съм, но Господ ме е дарил с енергия“, преценява себе си художничката, като една Алиса, изпила хапчето за смаляване и пропадаща бавно в „заешката си дупка“ – т. е. пропадалото на сцената на Народния театър. „Всъщност много е хубаво да падаш бавно и плавно – така можеш да видиш всичко, което се случва около теб“, коментира тя.

Чрез откъси от любими спектакли зрителите на „Умно село“ ще си припомнят представления на Александър Морфов, Теди Москов и други култови заглавия от афиша на съвременния български театър, чийто художник-сценограф и костюмограф е Елена Иванова.

Не пропускайте вълнуващия епизод за страната на сцената и чудесата зад нея от поредицата „Умно село“ с Елена Иванова в главната роля – на 26 юни, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Коментирай