Свободно време

Как да изберем преса за коса

Кои са основните видове преси и техните характеристики

12.07.2022г. / 11 30ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Благодарение на все по-голямото разнообразие, не е необходимо да жертвате красотата на косата си, за сметка на здравето ѝ. Пресата за коса от години е уред, който намира заслужено място на нашата тоалетка, идеален за направата на ежедневна или официална прическа в домашни условия. С нейна помощ можем да изправим косата, да я накъдрим, да я направим на вълни, дори да придадем обем.

Пресата за коса е малък и компактен уред, който можем да вземем със себе си при пътуване. “Лошата слава” на уреда обаче е, заради нагревателните му плочи, като се счита, че те "горят" косата, правейки я по-чуплива, тънка и заплитаща се.

Ще се опитаме да развенчаем някои митове за пресата за коса, като разгледаме внимателно различните видове и установим, че модерните технологии все по-често намират място у дома. Като по този начин ни помагат да запазим семейния бюджет, без да жертваме красотата на косата си и начина, по който изглеждаме. Как да изберем преса за коса?

Ето кои са основните видове преси и техните характеристики.

Според типа на плочите:

Преси с титаниеви плочи

Титанът е лек, издръжлив и електропроводим метал, който се използва за направата на малкия уред. Пресите, направени с него загряват много бързо, като температурата се разпределя равномерно по повърхността на плочите. Генерирайки негативни йони, плочите на този тип преси неутрализат положителните йони на косата, премахвайки наелектризирането. Препоръчват се за гъста и буйна коса, тъй като загряват бързо. Без проблеми можете да стилизирате и увредена и тънка коса, като внимавате и използвате по-ниски степени на загряване.

Преси с керамични плочи

Едни от най-популярните на пазара - те ще ви помогнат да оформите косата, дори ако за пръв път ползвате подобен уред. Подходящи за почти всички типове коса, тези преси за идеален бюджетен вариант. Загрявайки по-бавно, те разпределят равномерно температурата по повърхността на плочите, предпазвайки косата от изгаряне. Спецификата на материала не позволява на косата да се заплита и скубе, което прави този тип преси идеални за тънки и чупливи коси.

Турмалинови преси за коса

Турмалинът е полускъпоценен камък, ето защо на пазара се предлагат преси, чиито плочи са направени от смесването му с турмалин или керамика. Разпределението на топлината е равномерно при тези преси за коса, позволявайки стилизирането дори на къдрави коси. Като цяло, те използват по-малко топлина, като по този начин елиминират възможността косата да бъде увредена.

Преси за коса с йони

Плочите на този тип преси произвеждат отрицателно заредени йони, неутрализирайки позитивно заредените (които причиняват накъсване на косата), заключвайки влагата в косъма. Като резултат, косата става лъскава и здрава. За по-увредени коси, използвайте по-ниска температура.

Преси за мокра коса

Както подсказва името, този вид уреди за създадени специално за използването им върху мокра или влажна коса, като те успешно могат за заменят използването на сешоар, намалявайки увреждането на косата. Препоръчват се при много гъсти и дълги коси. Ако искате да придадете блясък на косата си – този тип преси не е за вас, тъй като тяхната основна функция е да изсушават, посредством система за вентилация и следене на влажността.

Какво да имате предвид, когато избирате преса за коса?

Големината на плочите

Свързани статии

Ако имате дълга и гъста коса, по-добре е да се спрете на преса с по-широки плочи, тъй като по-голямата им площ ще изправи или накърди по-големия обем коса много по-бързо. Аналогично, ако косата ви е тънка и слаба – можете да изберете и модели с по-тънки плочи – например – такива, предназначени за път.

Състоянието на вашата коса

Ако имате слаба и проблемна коса, най-важното условие, за да запазите здравината ѝ е температурата – по-ниските градуси няма да я увредят. Опитайте се, използвайки пресата да не горите косата си – белег за това е, ако по време на употребата, от нея започне да се отделя пара.

Винаги разресвайте предварително косата си и използвайте спрей за топлинна защита. Това ще гарантира, че няма да я увредите допълнително.

Коментирай