Свободно време

Как да бъдем по-щастливи? Съвети от психолози

Харчете пари за другите, не за себе си

11.09.2022г. / 19 33ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Щастието е нещо относително. За един това са материалните придобивки, пътуванията, шопингът… За друг – семейството, децата, вечерите, прекарани с приятели. В съвременното ни общество, животът, който ни се показва в социалните мрежи, рядко има общо с действителността, но по един или друг начин той се асоциира с щастие. Ние всички знаем, че това не е така, но несъзнателно се сравняваме с това, което виждаме. И това ни носи нещастие.

Създателите на една от най-големите платформи за споделяне на снимки например бяха принудени дори да сменят концепцията ѝ, поради стотиците хиляди обвинения, че тя налага нереалистични представи за начина, по който трябва да изглеждат жените. Само външният вид ли може да ни донесе удовлетворение? Това ли е най-важното условие за щастие?

Попитахме психолози какво е тяхното мнение, и ето какво споделиха те:

Когато щастието се корени в невротрансмитерите

Първият начин да изпитаме щастие е като активираме невротрансмитерите, които са свързани с щастието – а именно – допамин, серотонин, окситоцин и ендорфин.

Допаминът, познат като „хормонът на щастието“, се асоциира с наслада. Той може да се активира по много начини – чрез упражнения, балансирана диета, качествен сън, слушане на музика, медитация и умерено излагане на слънце. Същите здравословни навици могат да помогнат и за активирането на серотонина, а неговите оптимални нива ще ни помогнат за балансиране на емоциите ни.

Окситоцинът пък е хормонът, който се свързва с любовта, свързаността и дълбоката връзка с друг човек. Той се задейства при допир (когато се прегръщаме с някого), но дори и време, прекарано с други хора може да ни накара да изпитваме щастие чрез него.

Ендорфинът е отговорен за намаляването на усещането за болка. Можете да го задействате като участвате в „правенето на добро“ – например, когато правите упражнения или проявявате добрина към някого, дори когато хапвате черен шоколад.

Външният израз на щастието

За да изпитваме това така търсено чувство, ние първо трябва да удовлетворим най-първичните нужди на тялото си – да имаме храна, дрехи, подслон, сигурност. След това трябва редовно да задоволяваме и нуждите на душата си – да слушаме музика, да четем книга, да се наслаждаваме на изкуството, да обичаме.

Водете си дневник на благодарността

Скорошно проучване доказа, че воденето на дневник, в който записвате всеки ден поне 3 неща, за които сте благодарни, може да окаже сериозно влияние върху настроението ви и усещането ви за щастие. За изследването са били ангажирани две групи – след 3 седмици участниците, които са в групата, практикуваща воденето на дневник, са показали значително намаляване на симптомите на физически дискомфорт – било то главоболие или хрема.

Свържете се с природата

Изкачването на малък връх в планината или наблюдаването на нощно небе, изпълнено със звезди – тези простички на вид дейности могат да ни помогнат да изпитаме щастие, така твърдят психолози. Всяко действие, което ще ни накара буквално да ахнем, ще насърчи отделянето на хормони, които ще ни помогнат да се справим с мрачните мисли и депресията.

Посетете културно мероприятие

Проучване в Норвегия, в което участвали над 50 000 човека, установило, че посещаването на културни мероприятия – събития в музеи, концерти, театри, може значително да намали тревожните мисли и нивата на депресия. Освен това, участниците споделят, че чувстват по-голямо удовлетворение от качеството си на живот.

Харчете пари за другите, не за себе си

Често пъти, когато имаме лош ден, ние сме склонни да се поглезим – да си купим любим сладкиш или пък най-накрая да си поръчаме онази блуза, която гледаме от месец в онлайн магазина. Не бързайте! Проучване от 2008-а доказва, че харченето на пари за другите може да донесе усещане за щастие и удовлетворение.

Правете повече секс

Важно условие за да изпитате щастие обаче, е сексът да не се прави по задължение. Наслаждавайте се на ласките с любимия човек, когато наистина и двамата имате желание за това. Нека сексът не бъде самоцел, а още един начин, по който можете да общувате качествено и да опознавате партньора и себе си.

Бъдете търпеливи

Според скорошно изследване, възрастните хора изпитват щастие по-често, отколкото младите. Една от причините за това може да е наличието на повече опит – именно той помага за по-лесното и бързо справяне с негативни емоции като стрес, тревожност и др.

Коментирай