Свободно време

Как да се предпазим от депресивните състояния през есента

Разговор с психолог Петя Георгиева за депресията и начините да се справим с нея

02.11.2022г. / 10 40ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock.

Снимка: istock.

Петя Георгиева е психолог, семеен и брачен консултант. За себе си споделя, че е посветена да оказва подкрепа на хора, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, които искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени. Петя Георгиева води рубрика в Az-jenata.bg „Вашият въпрос – нашият съвет“, която дава възможност на читателите ни да отправят въпрос, който ги терзае, а психологът да им отговори.

Днешният ни разговор с Петя Георгиева е свързан с темата за депресивните състояния, които често ни завладяват през есенно-зимния период и какви методи можем да приложим, за да ги неутрализираме. Един от елементите, които ни натоварват е динамичното ежедневие и множеството задачи, свързани с децата и особено с учениците и тийнейджърите. Как да отработим стресовите моменти, ще разберем от психолога в следващите редове.

Петя Георгиева, снимка: личен архив.

През есента наблюдаваме резки промени в настроението, усещане за тъга и меланхолия. Какво бихте препоръчали да правим в такива моменти, как да преодолеем по-лесно промените в настроението?

Действително смяната на сезоните се отразява на нашия емоционален свят. Особено ако имаме предвид прехода между лятото и есента, който се преживява от доста хора като особен по много причини – денят става по-къс, промяната в температурите, различната динамика в ежедневието ни, особено след летните почивки и отпуски също се отразява на емоционално ниво. Като добавим и усещането, че сякаш нищо хубаво вече не ни очаква, сякаш всички хубави неща вече са си отишли с края на лятото. Тъгата и меланхолията се засилват от по-малкото светлина, по-късия ден. Сякаш няма какво да очакваме, което всъщност съвсем не е така и тук идва на помощ осъзнаването, че всичко това е само в главата ни. Няма лоши и добри сезони, смяната им е неизбежна, а от нас зависи каква ще бъде нашата нагласа и дали и как ще използваме предстоящите есенни дни и предимствата, които те ни носят.

Как да се предпазим от депресивните състояния през есента?

Свързани статии

В тази посока можем да направим наистина много. Разбира се, препоръката ми винаги най-напред е да обърнем внимание на нашето здраве – физическо и психическо, като положим грижи за подсилване на имунитета си, храненето, приемането на повече течности. Например като се фокусираме именно върху предимствата, които носи есента – повече домашен уют, гости с приятели, насладата от различните вкусове чайове е не само полезна за тялото, но и за духа, посещение на нови места на закрито и още, и още.

Тук е важно обаче да направя едно уточнение – необходимо е да се разграничава понятието „депресия“ от медицинската диагноза „клинична депресия“. Депресията от смяната на сезоните е меланхолично състояние и обикновено трае до няколко седмици, докато клиничната депресия е сериозно и дългосрочно психично разстройство. Най-често под влиянието на есенната депресия попадат свръхчувствителните, силно темпераментни и емоционални хора, които отразяват силно и са податливи на метеорологичните промени.

Как да станем по-организирани и продуктивни, особено ако скоро сме били на почивка?

Можем да вкараме повече физическа активност, ново хоби или нова семейна дейност. Много важно е да не пренебрегваме и съня, той е изключително важен за това да имаме енергия за предстоящите работни задачи и ангажименти – тук разковничето е ранното лягане.

Друго, което силно препоръчвам и на много мои клиенти е развитието на навика за планиране на задачите, но не само воденето на дневник, а също и приоритизирането на задачите! Добре е да си определяме достатъчно време за изпълнението им и реалистични срокове, съобразени с нашите възможности, както и да отделяме време за почивка, нищо, че лятото е отминало.

Новата учебна година вече започна и за хиляди родители настъпва период, изпълнен с ангажименти и предизвикателства. Към професионалните задачи и семейните ни задължения се присъединяват и ангажиментите ни с учебната дейност на децата. Как можем да сме ефективни и на трите житейски полета, без да страда нито едно от тях? Има ли решение тази сложна задача?

Чудесни въпроси! Спокойно можем да признаем, че началото на новата учебна година е един доста предизвикателен период колкото за учениците, толкова и за техните родители, ако не и повече. Това определено внася допълнителна „доза“ стрес и напрежение в така или иначе динамичното ежедневие на всеки родител, особено родител на ученик. Тук ключовата стратегия е правилно разпределение на времето, което не означава само един безкраен списък със задачи, а систематизирано отделяне на време за всяко едно от изброените неща.

Друго много важно е изграждането на навика у вашите прекрасни деца ученици за самоподготовка. Това ще формира у тях усещане за дисциплина и отговорност, което ще им е полезно в бъдеще, а на родителите ще осигури повече свободно време. При правилно (конкретно за вашето ежедневие) разпределение на времето, всички тези дейности са възможни и балансът е постижим.

Не е за подценяване и едно действие, което понякога поражда объркване и неразбиране у много родители – а именно делегирането на задачи, не го пренебрегвайте и не бъдете прекалено строги към себе си, научете се да делегирате правилно!

В момента световната ситуация е много нестабилна. Инфлация, която не спира и война, само на няколкостотин километра от нас. Всичко това се отразява на психиката ни. Притеснения, тревожност, стрес – от тях страдат и умът, и тялото. Има ли някакви техники, чрез които да се опитаме да успокоим ума и съзнанието в тази наистина тревожна ситуация за всички ни?

Имам една любима техника, много лесна и ефективна. Когато сме изправени пред тревожна за нас ситуация, можем да си зададем сами на себе си следните въпроси „Аз мога ли да променя това?“, „Това от мен ли зависи?“. Ако отговорът е да, следващата стъпка е предприемане на определени действия в тази посока, но ако отговорът е „не“, то в такъв случай най-доброто, което можем да направим за себе си, е да подминем ситуацията и да се отдадем повече на това, което ни кара да се чувстваме добре и което е градивно за нас. Силно препоръчвам и да си правим регулярно т. нар. информационен и дигитален детокс!

Един въпрос, който е специално ориентиран към дамите. Какъв е вашият съвет към жените, които чувстват неудовлетворение в живота си и страдат от любовна несполука. Как биха могли отново да повярват в любовта, че тя е някъде там и ги чака?

Като започнат най-напред с това да работят по любовта към самите себе си, колкото и клиширано да звучи, неслучайно това е основата, върху която можем да продължим да градим. Лекуването на болката и травмите също е наша лична отговорност. Само тогава ние ще имаме отворено сърце за любовта и ще сме в състояние да даваме и получаваме любов от другите хора, което пък ще ни позволи да изграждаме едни хармонични и пълноценни отношения.

Използвам възможността да напомним чрез разговора ни, че рубриката „Вашият въпрос – нашият съвет“ е активна и очакваме с интерес писмата на читателите ни. Какво бихте казали на онези от тях, които имат въпрос, но изпитват притеснение да го зададат на професионален психолог като вас?

Не е срамно да потърсиш помощ и да се погрижиш за себе си, срамно е да не го направиш и да живееш в болка и съжаление. А това разболява както нашата психика, така и нашето физическо тяло, така че препоръката ми е да си позволите да се погрижите за най-важния човек във вашия живот – самите вие! Само тогава ще можете да се грижите и за вашите близки и любими хора по възможно най-добрия начин!

* * *

Рубриката на Az-jenata.bg „Вашият въпрос – нашият съвет“ ви дава възможност да отправите въпрос, който ви терзае, на имейл info@az-jenata.bg, а психолог Петя Георгиева ще ви отговори. Периодично ще публикуваме отговорите на вашите въпроси. За да запазим анонимността на читателите, ще публикуваме въпросите само с инициали.

Коментирай