Свободно време

Започнете деня си различно и променете живота си

„И най-дългото пътуване започва с първата крачка“

22.12.2022г. / 12 34ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Макар и да звучи невероятно, всичко е възможно. Ако чувствате, че имате нужда от разнообразие, че нещо не върви, дори за много кратък период, можете да посеете семенцето на промяната. С точните стъпки и правилните грижи, то ще израсте, а мечтите ви могат да станат реалност.

Предлагаме ви няколко лесни стъпки, с които можете да променяте живота си, започвайки от сутринта. Ето ги и тях:

Дефинирайте нещата, които не харесвате

Когато искате да промените живота си, често пъти е по-лесно да започнете с нещата, които не харесвате. Когато ги назовете, по-лесно ще можете да определите тези, които искате. Започнете с това. Какво не харесвате в живота си? Мразите ли работата си? Не харесвате мястото, на което живеете, приятелския ви кръг? Искате да се отървете от вредни навици или пък постоянно не се чувствате добре, заради начина на живот който водите? Не се фокусирайте прекалено много върху тези негативни аспекти, тъй като по този начин рискувате да бъдете погълнати от негативизма. Напишете всички неща, които не харесвате на лист, съсредоточете се и почувствайте, че се освобождавате от тях. Не им отдавайте прекалено много внимание и бързо преминете към нещата, които желаете.

Усмихнете се

На всички ни се е случвало – денят тепърва започва, а ние вече се чувстваме уморени. Не правете тази грешка. Нека работните ангажименти и заплануваните задачи за деня не са първите неща, върху които съсредоточавате съзнанието си. Това ще ви накара да се стресирате. Вместо това, направете нещо съвсем просто – усмихнете се! Задръжте тази усмивка за няколко минути. Протегнете се. Целунете любимия или пък детето. Започнете деня си, мислейки колко хубав е животът и той наистина ще бъде такъв за вас.

Направете си вода с лимон

Много е изписано за ползите от старта на деня с най-полезната напитка – водата. Добавете към нея лимон и се радвайте на детоксикиращия ѝ ефект. Този малък навик ще ви помогне да алкализирате организма си, а освен това и ще подобри вида и състоянието на кожата ви.

Започнете деня си с фокус върху едно нещо

Когато се учите да променяте живота си, не забравяйте, че този процес отнема време. „Рим не е бил построен за един ден“, както гласи известна поговорка. Ако обаче се опитате да променяте прекалено много аспекти наведнъж, рискувате да се претоварите. Това може да ви върне към стария начин на живот много скоро и да възпрепятства промяната. Затова започнете с едно нещо – една промяна или един нов навик. Според специалисти по личностно развитие, понякога промяната само на един основен навик може да доведе до редица други промени. Например – решавате, че ще започнете да спортувате. Проучвания сочат, че хора, които спортуват, започват да се хранят по-добре и са по-продуктивни на работното място. Упражненията намаляват стреса и дори подобряват взаимоотношенията на работното място. Ето как с промяната само на един навик, можете да провокирате промяна в много области на живота си.

Водете си дневник на благодарността

Тази елементарна промяна в ежедневието ви може да провокира редица позитивни последствия. Според проучване, хора, които имат такъв дневник, изпитват общо подобрение в начина, по който се чувстват и намаляване на физическите симптоми на болка. Освен това, така ще сте по-отворени към промяната. Записвайте по няколко неща в него сутрин, веднага щом станете от леглото и вечер – непосредствено преди лягане. По този начин препрограмирате съзнанието си и насочвате вниманието си към доброто и изобилието в живота.

Бъдете готови, че мотивацията ви може да намалее

Всяка голяма промяна започва с хаос. С други думи, бъдете готови, че ще има моменти, в които ще се чувствате стресирани и уморени. Макар и да започнете деня си заредени и мотивирани, възможно е към края му това да не е така. В съзнанието ви ще започнат да отекват фрази от типа на: „Не мога да се променя“, „Какъв е смисълът изобщо?“, „Ще започна по-нататък“. Когато това се случи, бъдете готови. Ако искате да промените тялото си и да влезете във форма например, можете да тренирате с личен треньор. Някой, който да ви мотивира и с когото да споделяте тези ваши притеснения. Или пък да членувате в група в социалните мрежи, където хора като вас споделят опита си с тренировки и хранителни режими. Така ще имате подкрепа от съмишленици, ако усетите, че имате нужда от подкрепа, за да продължите промяната.

Коментирай