Свободно време

Кои са тайните на средновековния град Калиакра – на фокус в „Операция История“

Bulgaria ON AIR ще излъчи новото издание на историческото предаване от 16:30 часа на 15 януари

12.01.2023г. / 09 09ч.
Мария Дуковска
Снимка: Bulgaria ON AIR.

Снимка: Bulgaria ON AIR.

Кои са тайните и загадките на средновековния и приказен град Калиакра, там ли се крие легендарното съкровище на Лизимах, какъв е историческият път на депутатите, и кой е мистериозният и забравен български водач Сава Бинбаши? Отговорите на тези и още въпроси зрителите ще научат в новото издание на историческото предаване „Операция История“ с водещ Росен Петров на 15 януари, от 16:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Директорът на Националния исторически музей, доцент Бони Петрунова, ще бъде специален гост в първата част на предаването. Тя ще разкаже повече за древните находки и новите открития, които могат да бъдат разгледани в Националния исторически музей. Доцент Петрунова ще очертае и какви са тайните и загадките на средновековния и приказен град Калиакра, който всъщност е една от българските столици. В студиото на предаването тя ще се опита да разбули мистерията на легендарното съкровище на Лизимах и къде се крие то.

Отговори на въпросите какъв е историческият път на депутатите и кога в историята парламенти в България и по света са ставали арена на силови действия и физически битки, ще даде журналистът Росен Тахов от вестник „Труд“.

Гост в специалната рубрика „Тяхната история“ ще бъде историкът Лъчезар Кръстев, който заедно с водещия на историческото предаване Росен Петров ще анализира историята на една подценена и недооценена личност от българската и балканската история. Според някои изследователи това е първият апостол, борил се за българското освобождение още преди Раковски и Левски, а именно – обгърнатият с огромна тайнственост Сава Бинбаши.

Тези и още интересни теми и коментари очаквайте в новото издание на историческото предаване „Операция История“ – тази неделя, 15 януари, от 16:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Коментирай