Свободно време

8 знака, че е време да премахнете токсичните хора от живота си

За повече хармония

14.03.2023г. / 16 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки ден общуваме с различни типове хора. Понякога ни се налага твърде често да взаимодействаме с токсични личности, тъй като те могат да са наш колега, шеф, роднина, приятел, съсед и т. н. Те винаги намират начин да оставят усещане, което бихме могли да определим като лош вкус в устата след развалена храна или напитка. Понякога е и по-лошо. Това как реагираме на токсичните хора, дали им позволяваме да са част от живота ни е въпрос на избор. Винаги имаме избор. Избираме дали да живеем по-добре или да продължаваме да сме нещастни.

Вижте 8 знака, че е настъпило време да елиминирате токсичните хора от живота си.

1. Говорите много за тях – Първият и ясен знак, че е време да направите прочистване на живота си от токсични хора е честотата, в която ги обсъждате с някого. Токсичният човек създава напрежение и ние искаме да споделим с другите как ни кара да се чувстваме. Говоренето за токсични хора, когато те не са наоколо, им дава повече власт над живота ни.

Лесна мишена ли сте за манипулаторите?

2. Губите нервите си – Без значение дали става въпрос за офис клюкар, ваш приятел или приятелка, роднина и т. н., токсичните хора винаги предизвикват силни негативни емоции. Когато токсичен човек отнеме най-доброто от вас, може да почувствате, че не контролирате емоциите си, а стресът става хроничен.

3. Имате ниска самооценка – Токсичните хора често са груби, в ситуации на спор винаги ще намерят начин да ви манипулират и да ви накарат да се почувствате зле със себе си. Да мислите, че не сте достойни за хубави неща в живота, че не можете да постигнете успехи и т. н. Това е още един ясен знак, че е време да ги премахнете от живота си.

Защо е много важно да имате високо самочувствие?

4. Обвинявате ги за поведението си – Когато станете жертва на манипулацията на токсичен човек, може да го обвините за изборите, които правите. Обвиняването за случващото се в живота ви е ясен знак, че този човек има твърде голяма власт над вас.

5. Опитвате се да им угодите, за да не се създават конфликти – Това води до вашия дискомфорт, защото по някакви грешни морални стандарти нямате смелостта да отдалечите максимално от себе си човека, който ви кара да се чувствате зле.

Кога е дошъл краят на едно приятелство?

6. Не си поставяте лични граници – Манипулативните и агресивни тактики на токсичния индивид могат да затруднят поставянето на лични граници. Без тях е невъзможно да се защитите емоционално от тях и те виждат удобна пролука, чрез която да са постоянно в живота ви, нанасяйки щети върху него.

Свързани статии

7. Прибягвате до нездравословни механизми за справяне със стреса, който ви нанася токсичната личност – Емоционално хранене, сипване на питие, за да се отпуснете и да се почувствате по-добре. Това е още един показател че сте жертва на токсичен човек и че е време да го елиминирате от живота си.

8 навика на успешната жена

8. Връзките ви страдат – Без значение дали става въпрос за любовна връзка, тази с вашите деца, приятели и т. н., токсичните хора създават трайно огорчение и повишават нивата ни на стрес. От друга страна, ние сме по-нервни към хората, които са добри към нас.

Коментирай